Négy isteni gasztroajándék! Az ajándékozónak is öröm…

Négy isteni gasztroajándék! Az ajándékozónak is öröm…
Négy isteni gasztroajándék! Az ajándékozónak is öröm…

Savanyított zöldségek, édességek, házi süti vagy csatni: a gasztroajándékok egyre nagyobb divattá válnak azok körében, akik a tárgyak helyett inkább időt és egy kis ínyencséget ajándékoznának. Az a legjobb ezekben a meglepetésekben, hogy elkészítésük az ajándékozónak is örömet okoz.

Két évvel ezelőtt egy hirtelen ötlettől vezérelve házi készítésű limoncellót és fahéjas pirított diót adtunk ajándékba a családnak. Legnagyobb meglepetésünkre hatalmas sikerük volt. Ezen felbuzdulva tettük fel magunknak a kérdést: miért is ne csinálhatnánk ebből rendszert, hiszen a konyhai sürgésforgás inkább öröm, mint nyűg?

Miért olyan klassz a gasztroajándék?

A gasztrofinomságokban az a legjobb, hogy annak, aki valóban szívesen süt és főz, jó móka kitalálnia, kinek mit ajándékozzon, és mibe csomagoljon.

Fenntartható

Ha belevágsz az ehető ajándékok készítésébe, egyúttal igent mondasz a fenntartható karácsonyi ajándékokra is. A gasztroajándékok ugyanis jó eséllyel elfogynak, nem lesz belőlük hulladék, és nem landolnak a felesleges tárgyak polcán sem.

Fontos, hogy ügyelj a csomagolásra! Újrafelhasználható üvegekbe vagy papírba teheted ételeket, de te magad is készíthetsz hozzájuk dobozt, amely később szintén felhasználható.

A csomagot beleteheted faládába is, melyet aztán a megajándékozott újrahasznosíthat.

Könnyen személyre szabható

Gasztroajándék szinte bármi lehet: édes, sós, savanyú, csípős, még akár folyékony is. Innentől kezdve a lehetőségek tárháza végtelen! Ha anyukád rajong egy sütiért, amelyet nincs ideje megsütni, vagy a sógorod szereti a házi készítésű italokat, szuper csomagot állíthatsz össze nekik a kedvenceikből.

Én szeretek mindenből egy kicsit beletenni a meglepicsomagba. Egy kis édesség, egy kis ital, valamilyen különleges savanyúság, amit otthon tuti, hogy nem készítenek el: mindegyik sikert arathat!

Elkészíteni is öröm

Az ehető finomságok legnagyobb értéke a készítésükre fordított energia és idő. Valami olyat adsz, amit nem a neten rendeltél, hanem amibe nem sajnáltad beletenni az időd és a konyhai tudományod. Gondolkozni, kitalálni pedig, hogy mit is adj, külön boldogság! 

Persze ez az ajándékfajta akkor működhet igazán, ha a családod is tisztában van azzal, hogy nem valami nagy és drága ajándékokat kap majd, hanem inkább a főzőtudományoddal leped meg a családtagokat. Van, aki nem rajong ezért az alternatíváért, ezért érdemes feltérképezni az igényeket, a szokásokat.

De ha a családtagjaid szeretik a gasztronómiát, és szívesen veszik, ha inkább saját készítésű meglepi kerül a fa alá, csak javasolni tudom ezt a megoldást!

Édesszájúaknak

Lássunk néhány konkrétumot! Az édességekkel nem nagyon lőhetsz mellé. Ráadásul sok olyan finomság van, amelyhez nem is kell különösebb tapasztalat. Sütik, csokoládé, szaloncukor, melyeknek létezik egészséges és kevésbé egészséges változata is.

Remek megoldás például a karácsonyi csoki, amelybe kekszeket, perecet vagy cukrokat is belerejthetsz. Szaloncukrot ezer változatból választhatsz: magvakat, csokit, aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele. 

A pirított, mézes vagy cukros csonthéjasokra sem lehet nemet mondani: dió, mandula, kesudió vagy pekándió is kerülhet a csomagba.

A házi tejkaramellát vagy a vaníliás habcsókot a gyerekek imádják! 

Van egy kimondottan egyszerűen elkészíthető isteni finomság, amelyet szeretettel ajánlok. Valójában nem a legegészségesebb édesség, de nagyon finom, ráadásul cifrázhatod sóval vagy akár baconnel is.

Házi trüffelgolyó

Hozzávalók

  • 120 ml zsíros tejszín
  • 100 g vaj
  • 300 g étcsoki
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • vanília
  • gyömbér
  • 3 ek holland kakaópor
trüffel
A fűszeres trüffelgolyó egyszerű, de nagyszerű!

Így készítsd el!

Az étcsokit öntsd le a felmelegített tejszínnel, rakd bele a szobahőmérsékletű vajat és a fűszereket!

Keverd el úgy, hogy a vaj és a csoki is feloldódjon a meleg tejszínben!

Az alapot tedd be a hűtőbe, időnként keverd meg, és amikor már megdermedt, formázz kisebb golyókat a masszából, majd hempergesd meg a kakaóban!

Pici zsákokba csomagolva remek gasztroajándék.

Ínyenceknek

Fűszeres lekvárok, csatnik, ízesített olajok: kihagyhatatlanok a csomagból! Végtelen módon variálhatók, lehetnek édesek, sósak, savanykásak, és akár sokáig el is állnak, nem kell aggódni, hogy megromlanak.

Lekvárt készíthetsz sütőtökből, narancsból, almából, de akár fügéből is. Ugyanez igaz a csatnira is azzal a különbséggel, hogy ez lehet sós és savanykás is egyszerre, sőt az az igazi, ha minél pikánsabb!

Az olajokba tehetsz különleges gombákat, egzotikus fűszereket, a lényeg, hogy jó minőségű olajba keverd őket. A salátákhoz a fűszeres olajok csodálatosak lesznek!

Céklás, narancsos csatni

Hozzávalók

  • 1,5 kg nyers, apróra vágott cékla
  • 3 db hagyma apróra vágva
  • 3 db lereszelt alma
  • 3 db narancs héja és leve
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek őrölt szegfűszeg
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 7 dl vörösborecet
  • 70 dkg barna cukor
cékla chutney
Kenyérrel vagy főételekhez is csodás!

Így készítsd el!

Elkészítése végtelenül egyszerű: egy nagy lábosban párold össze a hozzávalókat, majd főzd egy órán keresztül, amíg a cékla meg nem puhul, és a csatni be nem sűrűsödik!

Amíg készül, mosogatógépben készítsd elő az üvegeket, vagy alaposan mosd el őket! Ha elkészült a csatni, kanalazd bele az üvegekbe, majd zárd le őket! A csatni 6 hónapig eláll, de felbontás után 2 hónapon belül fogyaszd el!

Savanyúságot a csomagba!

A savanyúságok, a fermentált zöldségek (sőt akár gyümölcsök) szintén remek ajándékok lehetnek. A savanyított gombák, a különböző hagymák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízesítéssel, fűszernövényekkel fermentálva extra élményt nyújthatnak.

Emellett elrugaszkodhatsz a hagyományos ízvilágtól, és kikacsinthatsz az egzotikusabb savanyúságok felé is.

Kimchi

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kínai kel
  • 70 g tengeri só
  • szűrt víz
  • 1 ek reszelt fokhagyma (kb 5-6 gerezd)
  • kisujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 tk cukor
  • 2 ek halszósz
  • 1-5 ek koreai pirospaprika-pehely
  • 250 g koreai retek
  • 4 közepes mogyoróhagyma feldarabolva
kimchi
Ennél ízletesebb savanyúságot elképzelni sem lehet!

Így készítsd el!

Negyedeld fel a káposztát, majd csíkozd fel!

Tedd egy nagy tálba, és szórd meg sóval! Kézzel masszírozd bele a sót a káposztába, amíg kissé lágyulni kezd! Adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát! Tegyél egy tányért a káposzta tetejére, tegyél rá nehezéket, és hagyd állni 1-2 órát!

Öblítsd le és csepegtesd le a káposztát! Közben készítsd el a fűszerpasztát!

Egy tálba tedd bele a fokhagymát, a gyömbért, a cukrot és a halszószt, a vizet, és keverd sima masszává! Jöhet hozzá a paprika!

Keverd össze a zöldségeket és a fűszerpasztát! Tedd egy üvegbe, hagyj egy kis helyet az üveg szájától, és zárd le az üveget! Érleld 2-5 napig! Jót tesz neki az idő.

A házi italok a legjobbak!

A jó minőségű alkoholok sokaknál helyet kapnak a karácsonyi asztalon. Egy finom likőr pedig szuper meglepetés lehet.

A savanykásabb, gyümölcsösebb likőrök jó alapja lehet a citrom, a narancs, az alma vagy a vörösáfonya. Ha teltebb ízt szeretnél, jöhetnek a klasszikusok, mint a csokilikőr, a tojáslikőr vagy a kávélikőr. Ha pedig valami különlegesebbet szeretnél: a chai likőr, az ír krémlikőr vagy a jalapenós tequila.

Coquito – a Puerto Ricó-i ünnepi ital

Hozzávalók

  • 1,5 l sűrített tej
  • 1,4 l tej
  • 0,7 l kókuszkrém (például Coco Lopez)
  • 4 tk vaníliakivonat
  • 4 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0,75 l fehér, añejo vagy fűszerezett Puerto Ricó-i rum
  • díszítéshez fahéjrúd (palackonként 1 db)
kókuszlikőr
Kókuszos, fűszeres finomság

Így készítsd el!

Melegítsd fel a sűrített tejet, a tejet, a kókusztejszínt, a vaníliakivonatot, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót! Állandó keverés mellett lassú tűzön forrald fel! Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni!

Add hozzá a rumot, és keverd össze!

Töltsd lezárható üvegekbe, és adj minden üveghez 1 fahéjrudat! Zárd le és tárold hűtőben!

search icon