Adventi kalendárium – hulladék nélkül!
Adventi kalendárium – hulladék nélkül!

Ma gyújtjuk meg a második gyertyát az adventi koszorún. Annak pedig, akinek még nincs adventi kalendáriuma, talán még nem késő gondoskodnia róla. Szülők által kipróbált, alternatív, garantáltan low waste adventi ajándékötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek túlmutatnak az édességeken, és a túlfogyasztást elkerülve segítenek ráhangolódni az ünnepre.

Mennyit költünk karácsonykor?

Azt hinnénk, hogy a november végi Black Friday apropóján kellően kiköltekeztük magunkat, de ez koránt sincs így. Ha ugyanis a decemberi vásárlásokat nézzük, csupán átlagos fogyasztási cikkekre több mint 10%-kal többet költünk, mint más hónapokban. És ehhez jönnek még a karácsonyi ajándékok.

Nem akarom álszenten azt a látszatot kelteni, hogy én nem vásárolok. Azt sem állíthatom, hogy az ajándékozás rossz lenne, hisz ez nem igaz. De egy ügyes tervvel az adventi időszakot valóban meghitté varázsolhatjuk. Az advent hetei így nem a vásárlás lázában telnek.

Az idei karácsonyi ajándékokra szánt keretünk 60.417 forint, ami 15,5%-kal több a tavalyi 52.300 forintnál. Az ajándékokra szánt havi kiadás egyes családoknál elérheti a család teljes nettó bevételének a 17%-át is, ez derül ki az Árukereső.hu megbízásából a GKI Digitál által – 1575 online kitöltő részvételével – elvégzett felmérésből.

Karácsonyi ajándékozási szokásaink
Forrás: hirado.hu

Jó ráhangolódás az adventi kalendárium

Tökéletes ráhangolódás a valódi ajándékokra egy adventi naptár elkészítése és naponta nyitogatása. Ez persze elsősorban a gyerekeknek szól, de ne higgyük, hogy a felnőtteket nem tudná lázba hozni az advent varázsa! Ígérem, lesz olyan low waste ötlet, amely megmelengeti felnőtt rokonaink vagy párunk szívét. Tudom, így a második gyertyagyújtásnál már nemigen látunk hozzá adventi kalendárium készítéséhez, de az sem baj, ha az ötleteket eltesszük jövőre.

Az adventi naptár eredete

A legenda szerint az első adventi kalendáriumot a 20. század fordulóján egy német édesanya készítette türelmetlen fiának. Mivel a gyermek már hetekkel karácsony előtt alig bírta kivárni az ajándékozást, édesanyja egy játékot talált ki neki. Egy kartonlapot felosztott 24 részre, és mindegyik rubrikába édességet tűzött.

Valójában az adventi naptár hagyománya a 19. századig nyúlik vissza. Elődje a protestánsok körében terjedt el. A legelső kézzel alkotott adventi naptár 1851-ben készült, de távolról sem hasonlított a mai naptárakhoz. A vallásos családokban naponta kis bibliai képeket akasztottak a falra, vagy meggyújtottak egy gyertyát, esetleg krétával húztak egy vonalat a padlóra december elsejétől karácsony napjáig.

Az első nyomtatott adventi naptárat Gerhard Lang készítette 1908-ban. Ezen még nem voltak kicsinyke ablakok, csak színes képeket lehetett feltűzni egy kartonra. Később a nyitható változatot is ő kezdte nyomtatni, az ablakok mögé kicsi, vallásos témájú képeket rejtett. (A legenda szerint Gerhard édesanyja volt az az asszony, aki az első kalendáriumot készítette.) A 20. században már nyomdákban készültek az olyan naptárak, amelyek ablakai mögött bibliai idézetek rejtőztek. A második világháború hatására a kalendárium terjedése megtorpant, mivel a kartonlap hiánycikk lett. Csak 1946-tól folytatódott a szokás a ma is működő Sellmer nyomda révén. 1958-tól már a ma is jól ismert, csokikat rejtő változat volt forgalomban.

Miből készüljön a hulladékmentes adventi naptár?

Legegyszerűbb a papírzacskós változat, melyet több helyen megvásárolhatunk. A Tchibo webshopjában FSC-jelzésű, fenntartható fakitermelésből származó dekoratív zsákocskákat vehetünk. De ahogy mikuláskor, úgy advent idején is nyúlhatunk a töredékáron beszerezhető sütőipari zacskókhoz.

adventi naptár papírból
A legegyszerűbb változat, ha papírzacskókat csíptetünk madzagra. Ez is lehet dekoratív.

A legtöbb blogon és csoportban ezt a változatot ajánlják. Itt a papírzacskókat egy kifeszített madzagra erősítik fel. A zsákocskákat lehet festeni, számozni, de talán a legegyszerűbb az, ha mindegyikre ragasztunk egy karácsonyi matricát. Ennek a módszernek jóformán végtelen változata létezik, a pinterest ötlettára kifogyhatatlan. Valaki szalvétából, papírból vagy újságból csinál csomagokat, és ezeket kötözgeti fel hasonlóképpen.

A csomagokat táblára is tűzhetjük. Ehhez megfelelő egy rajztábla vagy parafa tábla, de jól jöhet egy felújításból vagy gépvásárlásból megmaradt hungarocell tábla is, amelyet egyébként nem is lehet újrahasznosítani.

Szintén nem túl bonyolult, talán egy fokkal több kézügyességet és szabadidőt igényel, ha ugyanezeket a formákat maradék textilanyagból varrjuk meg. A zsákocskák így kicsivel strapabíróbbak.

Adventi kalendárium textilből

Mi kerüljön az adventi kalendáriumba?

Szerintem az a legkreatívabb ötlet, ha egy nagyobb ajándékot „osztunk el” az advent napjaira. Legtöbben egy nagyobb, legalább 500 db-os puzzle-t javasolnak. Ilyenkor egyedül arra kell figyelni, hogy ne összevissza kerüljenek a zsákokba a kirakó darabjai. Tehát advent előtt mindenképpen ki kell raknunk, hogy szét tudjuk osztani 24 részre! Még bensőségesebb az ajándékozás, ha saját családi képből csináltatunk kirakóst. Ugyanez a kirakósdi remekül működik legóval is. Ennek az is előnye, hogy mivel úgysem dobozostul kerül a játék az adventi kalendáriumba, nyugodtan keresgélhetünk használt készletek között is, a gyerekeknek nem fog feltűnni.

adventi naptár

Biztos, hogy tárgynak kell lennie?

Több gyakorló családanyától hallottam, hogy legnagyobb sikere nem a tárgyi ajándéknak és az édességnek van, hanem az élménynek. Búza Veronika, zöld újságíró és édesanya azt írja, hogy volt olyan év, amikor minden napra egy ünneppel kapcsolatos mese vagy mondóka volt elrejtve a borítékban. Egy másik advent idején pedig minden napra más-más karácsonyi ének volt a meglepetés.

Élmények kapcsán nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. Nagyszerűek a közös családi programok: például a mézeskalácssütés, a pizzasütés, kilátogatás a karácsonyi vásárba, a társasjáték, a közös családi filmezés. Ha élményt ajándékozunk, hasznos feljegyeznünk, hogy milyen kellékekre van szükségünk. Például legyen otthon méz, amikor mézeskalács-készítés a program, és ne vállaljunk dupla műszakot, amikor családi filmnézés lesz az ajándék!

Ha nem lenne semmi ötletünk, akkor sem kell aggódni, a sortingbags oldalán nyomtatóbarát verzióban ingyenesen letölthetünk 24 szépen megszerkesztett üzenetet. Olyanokat, mint például „Még egy mese.”, „Meséljük el, milyen volt az első karácsonyunk!”, és így tovább…

Ilyen és ezekhez hasonló 24 ötletet lehet ingyenesen letölteni.

A meseajándékozás remek változata, ha diafilmet rejt a csomag. Persze ez akkor a legjobb, ha már van saját vetítőnk. Ha esetleg még nincs, legjobb döntés, ha ezt is használtan szerezzük be. Az ismert „adok-veszek” oldalakon már 10 000 forinttól elérhetőek a jó állapotú klasszikus darabok, és mesékből is remek a választék.

A lehetőségeket kombinálhatjuk is. Bárhogyan is döntünk, advent idején se feledjük, hogy az ajándékdömping helyett sokszor a figyelmesség nagyobb értékű, nem mellesleg 100%-ban zeró waste!

Fotók: canva, pinterest

search icon