Az első magyarországi karácsonyfa eredete

Az első magyarországi karácsonyfa eredete
Az első magyarországi karácsonyfa eredete

Idén körülbelül 1,8-2 millió karácsonyfa talált gazdára hazánkban, melyekből szinte teljesen önellátóak vagyunk, egyedül csak normann fenyőből szorulunk importra, mely többnyire Dániából érkezik.

Arról már sokat beszéltünk, hogy fenntarthatósági szempontból az élő fenyő veri a műfenyőt, de nézzük meg melyik volt az első karácsonyfa Magyarországon.

Karácsonyfa eredete

Karácsonyt Európában Kr. u. 325-től ünneplik, és tudatosan került a dátum az antik római fényünnepre, a Saturnalia napjaira, de az ehhez köthető szokások folyamatosan változtak és változnak.

A karácsonyfa-állítás elsőként az evangélikusoknál jelent meg, a 18. században már egész Németországban szokás lett, a 19. századra pedig Ausztriában és végül egész Európában elterjedt az örökzöldek tisztelete. Magyarországon a karácsonyfa a német és az osztrák rokoni kapcsolatokkal rendelkező arisztokrata családoknál bukkant fel először. Az 1800-as évek közepére, a reformkor végére már a tehetősebb magyar polgári családoknál is volt karácsonyfa.

Jókai Mór 1854-ben megjelent, A koldusgyermek című elbeszélése az első magyar irodalmi mű, amely említést tesz a szokásról.

Első karácsonyfa Magyarországon

Az első hazai karácsonyfa Brunszvik Terézhez köthető. Ő alapította 1828-ban Közép-Európa első kisdedóvóját Angyalkert néven a krisztinavárosi Mikó utca 8. szám alatt.

Brunszvik Teréz grófnő volt az első, aki a szegénysorban élő, veszélyeztetett gyerekek oktatására, illetve speciális szükségleteire irányította a figyelmet. Kisdedóvójának célja akkoriban elsősorban az volt, hogy pótolja az otthoni nevelés hiányosságait, a kicsik számára biztosították a napközbeni gondozást, nevelést, étkezést. A grófnő volt az első Magyarországon, aki az intézményébe járó gyerekek számára karácsonyfát állított az 1820-as években.

A karácsonyfa-állítás hazai elterjedésében a Podmaniczky és a Bezerédy családoknak is jelentős szerep jutott a továbbiakban. A nagyobb magyar városokban az új szokás viszonylag hamar meghonosodott. Az 1860-as években már karácsonyfavásárokat is tartottak Pesten. Az XX. század elején pedig a polgárság és a falusi emberek körében is elterjedtté vált a karácsonyfa-állítás meghitt, szép szokása.

forrás: femina.hu

search icon