PLATIO – Napelemes térburkolat

Napenergia a lábaid alatt – mert ideje lépni!

Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek – ez a szállóige akár a PLATIO jelmondata is lehetne, hiszen újrahasznosított műanyagból készült napelemes térburkolataival két fronton is segít, hogy környezettudatosabban éljünk, és megőrizzük bolygónk szépségeit a jövő generációinak. Ruscsák Helga marketing menedzser mesélt az innovációról.

Honnan jött a napelemes térburkolat ötlete?

A PLATIO három gyermekkori barát – Sziszák Imre gépészmérnök, Cseh József vegyészmérnök és Ilyés Miklós tájépítész – közös gondolkodásából született. Miklós több városi tér és járda tervezésében közreműködött, és minduntalan elborzasztotta, mennyi anyagot használnak fel unalmas, szürke burkolatok építésére. Eközben pedig aggasztó, hogy az egyre gyűlő, lassan lebomló műanyag hulladékkal még mindig nem tud mit kezdeni az emberiség. Ebből kiindulva született meg az ötlet, hogy készítsünk olyan térburkolatot, ami nemcsak újrahasznosítja a felgyülemlő műanyagot, de hasznos is legyen, vagyis tiszta energiát termeljen, mert azt láttuk, hogy például a városi elektromos fogyasztók (mint az automaták, lámpák, kijelzők) ellátása komoly előkészítést, sok időt és nagy anyagi ráfordítást igényel.

PLATIO
napelem
Igen strapabíró, így járdákra, de kisebb forgalmú utakra is telepíthető.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

A filozófiánk a víziónkon alapszik, ami mindennek a kezdete volt: véleményünk szerint a napból származó tiszta energia a jelenleginél sokkal jobban hasznosítható lenne. Több napból származó energia éri el a Földet egyetlen óra alatt, mint amennyit az emberiség egy év alatt felhasznál. A napelemparkok és a tetőre szerelhető napelempanelek mellett még rengeteg felület áll rendelkezésre, amit megújuló energiatermelésre lehetne fordítani, ilyenek például épített környezetünk járófelületei is. Emellett szerintünk fenntarthatatlan az a civilizációnkra jellemző mentalitás, hogy minden erőforrást felhasználunk a természetből, a szemetünket pedig oda visszajuttatjuk. Itt az ideje, hogy végre kreatívan újragondoljuk és használjuk a meglévő eszközeinket! Hisszük, hogy a napelemek előbb vagy utóbb az épített környezetünk szerves részévé fognak válni. Napelemes térköveinkkel ezt szeretnénk megvalósítani a városoktól kezdve az otthonokig, minden napsütötte burkolaton.

Mennyiben hasonlít a PLATIO a hagyományos szolárpanelekre, és miben tér el?

A termék működési elve a hagyományos napelemekkel megegyezik. A különbség főleg abból adódik, hogy a PLATIO rendszere úgy lett kialakítva, hogy olyan helyeken is alkalmazható legyen, ahol a tetőre szerelt napelempanelek nem. A PLATIO szigorúan a biztonsági feszültségszint alatt marad (akár kézzel érinthető a termék), szemben a hagyományos 1000, 1500 V feszültségű rendszerekkel. Ha a biztonsági szempontokat vesszük figyelembe, a hagyományos napelemek tűzoltása sajnos nagyon problémás a magas feszültség miatt. Emellett ökotudatosság szempontjából fontos plusz, hogy a mi termékünk újrahasznosítható műanyagból készül, vagyis duplán zöld termék, hiszen visszaad a természetnek azáltal, hogy a nehezen hasznosítható műanyagot feldolgozza, és az nem a földbe kerül.

Platio
napelem
A PLATIO napelemekkel felszerelt smart bench-ek egy okos város fontos szereplői tudnak lenni.

Miben egyedülálló ez a koncepció Magyarországon, esetleg Európában?

Utak felületére több kísérleti napelemes megoldási is létezik, de ezek vagy drága, nem megtérülő beruházások, vagy kisebb teljesítménnyel bírnak, vagy nem elérhetőek a lakosság számára.

Elsősorban milyen helyszínekre ajánljátok a PLATIO telepítését?

A PLATIO térburkolattal lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy ahol arra szükség van, ott a megújuló energia a burkolat szintjén megtermelhető legyen. A termékünk kiválóan alkalmas otthoni (járdák, teraszok, valamint autófeljárók) és közterületi felhasználásra (gyalogos felületek, parkok, kerékpárutak, kikötők, egyéb alacsony gépjármű forgalmú utak) is. Utóbbi esetében fontos, hogy hálózattól független (ún. off-grid) működést tudunk biztosítani töltőállomások vagy egyéb kültéri eszközök (például infópultok, közvilágítás) számára anélkül, hogy hasznos területet vennénk el vagy rontanánk a városképet. Azt látjuk, hogy a PLATIO-ra jelenleg e tulajdonsága miatt van a legnagyobb igény. Jó példa erre az USA, ahol a kifejezetten napsütötte, de tornádóveszélyes helyekről sokan érdeklődnek.

Ezen felül több pilot projektet is sikerrel zártunk: ezek közül kiemelve elektromos autó töltőrendszereként, tengeri pontonhíd energiaellátását biztosító rendszereként és kültéri okos bútorként is megállta a helyét a PLATIO.

Platio
napelem
Otthoni felhasználásra is alternatíva lehet.

Az eddigi tapasztalatok alapján mennyire tartósak a napelemes térkövek? Milyen gondozást igényelnek?

A PLATIO egy olyan magas teherbírású térkő, amely hő- és ütésálló tulajdonságokkal is bír. Újrahasznosított műanyag váza minden tekintetben veri például a térburkolatokhoz jellemzően használt betonok minőségét. Például kedvezőbb szilárdságtani mutatókkal rendelkezik, a felső réteget pedig szintén nagy szilárdságú, edzettüveg lapok védik, amelyek speciális csúszásmentesítő bevonatot kapnak. A termékfejlesztésnél fontos szempont volt az időtállóság. A PLATIO-t legalább 20 éves élettartamra szánjuk, és rendeltetésszerű használat mellett 5 év garanciát vállalunk rá. Általánosan elmondható, hogy ugyan nem gépjármű-közlekedésre terveztük, egy autó vagy egy teherautó súlyát gond nélkül elbírják. Ezt bizonyítják a különböző minősítések és az eddig elkészült projektek is. A PLATIO térburkolat másik előnye a könnyű karbantartás, hiszen nem igényel speciális takarítást, egyszerű seprűvel vagy gumibetétes eszközzel tisztán tartható, és jól viseli a nagynyomású mosót, sőt téli időszakban a hólapátot is.

Milyen irányba szeretnétek fejlődni a jövőben?

A fejlesztések jelenleg elsősorban a termék egyszerűbb gyárthatóságára és telepíthetőségére fókuszálnak, hogy ezzel is minél szélesebb rétegek számára tehessük elérhetővé a terméket. Emellett a burkolat automatikus jégmentesítésén is dolgozunk.

Fotók: PLATIO

Ha tetszett a PLATIO története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Kuube

A pad, amin nemcsak te, de a mobilod is feltöltődhet

Az egyik legbosszantóbb #firstworldproblem, amikor az utcán vagy parkban sétálva merül le a telefonunk. A Kuube okospadok erre kínálnak megoldást, ráadásul környezetbarát módon, a napenergiát használva. Gallai Máté ügyvezetőt kérdeztük.

Mi adta az ötletet a napelemes padokhoz?

5-6 évvel ezelőtt szó szerint a semmiből egyszer csak belém hasított, hogy napelemes utcabútorokat kellene fejlesztenünk. A klímaválság miatt fontos, hogy az élet minél több területén törekedjünk a tudatosságra és fenntarthatóságra, ezért is indultunk el a napenergia-felhasználás irányába. Akkor tudtommal még egyáltalán nem létezett ilyen termék a világon, de mivel a cégünk alapvetően arculattervezéssel foglalkozott akkortájt, ezért ez a projekt sajnos egy időre háttérbe szorult. Közben pedig másnak is eszébe jutott ez az ötlet. Akkor ezt nagy kudarcként éltük meg Mátray Gábor vezető fejlesztő kollégámmal együtt, de aztán éppen az ő sikerükből merítettünk erőt.

Kuube Nano okospad

Miben lett végül egyedülálló a ti okospad koncepciótok?

A Kuube padok nemcsak wifi hotspotként és töltőállomásként funkcionálnak. Működésük közben folyamatosan monitorozzák környezetük változásait: hőmérsékletet, UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat és légnyomást mérnek, az adatokat a szervernek továbbítják, szükség esetén jeleznek tulajdonosaiknak. De főként az anyaghasználat és a design tesz minket jól megkülönböztethetővé. Biztos vannak nálunk olcsóbb gyártók, de mi a prémium szintre törekszünk. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 100%-ban magyar terméket sikerült létrehozni. Bicskén készül például az alumíniumszerkezet, Pilisvörösváron az üveg, a napelemcellákat szintén Pest megyében szerelik össze. A legnagyobb, 8 személyes Plus padunk pedig több szempontból különleges: az ülőfelület magyar kőrisből készül, és ez az egyetlen a világon, amit tető fed. Fontosnak tartjuk továbbá kiemelni, hogy a padokat működtető szoftver és elektronika teljes egészében saját fejlesztésű, így a lehető legrugalmasabban tudunk alkalmazkodni a megrendelői igényekhez.

A napenergia hasznosításán túl hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a Kuube termékekben, illetve az előállításuk folyamán?

Folyamatosan fejlesztjük a padokat, hogy azok a lehető leghatékonyabbak működjenek, és bár sokan szezonális termékként tekintenek a napelemes bútorokra, mi a téli üzemelésüket is igyekszünk optimalizálni. Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy lehetőség szerint hazai alapanyagokat használjunk, emellett az időtállóságra is gondoltunk. Az alumínium váz ellenáll az időjárás viszontagságainak, és újrahasznosítható is egyúttal. Jól vizsgázott eddig az edzett-ragasztott üvegfelület is, aminek jóval hosszabb az élettartama, mint például a plexinek. A felületkezelésnél pedig odafigyeltünk rá, hogy a pad minden része könnyedén takarítható legyen.

Ezek szerint nem kell félni az amortizációtól?

Amikor valaki erről kérdez, mindig elmesélem, hogy az egyik átadón egy hitetlenkedő úr lépett oda hozzám azzal, hogy két hetet sem ad a padnak, és össze fogják törni. Én próbáltam győzködni az ellenkezőjéről, de nem hitt nekem. Végül páros lábbal ugráltam a pad tetején, hogy lássa, masszív szerkezetet alkottunk. Ezzel együtt nagyon örülünk, hogy eddig egyik termékünket sem rongálták meg, szerintem szeretik az okospadokat a fiatalok, vigyáznak rájuk.

Itthon hol töltődhetünk Kuube padokon?

2020-ban léptünk piacra, azóta telepítettünk padot Budapesten, a Balaton környékén, Várpalotán, Balmazújvárosban, és heteken belül lesz Kuube termék további 4-5 magyar városban, de bízunk benne, hogy év végéig ez a szám többszörösére nő. Tavaly felfigyelt ránk a Tungsram, velük együttműködésben vittünk már terméket Horvátországba is, és elképzelhető, hogy hamarosan akár más kontinenseken is megjelennek okospadjaink.

Kuube Plus

Terveztek bővíteni a termékskálán? Ha igen, milyen új okos terméket várhatunk tőletek?

2021-ben két nagy fejlesztéssel szeretnénk megjelenni. Az egyik egy okos busz- és villamosmegálló, ami a padjaink meglévő funkcióin túl sok egyéb újdonsággal szolgál majd. Ezekről a közösségi médiában számolunk be hamarosan. De annyit már most elmondhatok, hogy a Kuube termékekkel elsősorban az a célunk, hogy városszerte mikromobilitási pontokat hozzunk létre, melyek alkalmasak lesznek arra, hogy elektromos eszközöket, rollert, kerékpárt, robogót vagy akár autót töltsünk róluk.

Másik új termékünket egy partnercéggel együtt szeretnénk megvalósítani, és a kültéri, biztonságos, teljesen zárt kerékpártárolásra szeretne megoldást kínálni, szintén okos funkciókkal, hogy ezáltal a lakótelepi és társasházas övezetekben minél többen dönthessenek a kerékpárhasználat mellett.

Ha tetszett a Kuube története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Kuube

Generon by Terrán

Esztétikum és funkcionalitás találkozása – Naprakész otthon napelemes tetőcseréppel

A fokozódó klímaválság évében különösen fontos, hogy milyen termékekkel vesszük körül magunkat, milyen technológiákkal építkezünk. A tetőcserép és házunk energiaellátásának kiválasztásánál nem csak arról döntünk, hogyan védekezünk az időjárás viszontagságaival szemben, és mivel varázsolunk kellemes hőmérsékletet otthonunkba. Tóth Szabolccsal, a Generon napelemes tetőcserepet is gyártó Terrán tetőcserép regionális marketing igazgatójával beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik cég? 

A jövő világképét minden egyes újonnan épülő vagy felújított épület meghatározza, mivel ezek nagy hatással vannak a környezetre, így az egyének és a vállalatok felelőssége is kiemelten fontossá válik. Számunkra elsődleges a családok és értékeik védelme, a fenntartható működés, ezért hosszú távon is megbízható minőséget kívánunk nyújtani ügyfeleink igényeinek megfelelően. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy folyamatosan fejlesszük termékeinket, modern, innovatív, esztétikus és biztonságos megoldásokat kínáljunk vásárlóink számára, valamint a széles portfólió kialakításával sokak számára szeretnénk elérhetővé tenni a tartós, ellenálló tetőcserepeket.

Mit jelent pontosan, hogy egy tetőcserép napelemes?

A napcellákat speciális módon integráljuk az egyes tetőcserepekre, olyan formán, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos cserepekével. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított.

A tetőcserepek új generációja így a megszokott szerepeken túl még egy funkciót képes betölteni: energiát termel az otthon lakói számára, ráadásul kompromisszumok, lemondások nélkül. A Terrán Generon hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a harcot a klasszikus, nagytáblás szolár panelekkel, ráadásul az általa kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb. A betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, a termék prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára, növeli annak értékét. Ennélfogva az otthon illeszkedik egy modern utcaképhez vagy éppen kitűnik a többi ház közül. A magas minőség által nyújtott életérzés egy emberöltőn keresztül elkíséri tulajdonosát.

Mennyiben kompatibilis a Generon más tetőcserepekkel?

A terméket úgy fejlesztettük ki, hogy azok számára, akiknél most aktuális a tetőépítés vagy -csere, de későbbre tervezik Terrán Generon beszerzését, Zenit vagy Rundo termékcsaládunk elemei tökéletes választást jelentsenek. Ezeknek a cserepeknek a mérete és formája ugyanis tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcserép paneleihez, legyen szó akár újépítésű vagy felújításra váró tetőről. Mivel a Zenit és Rundo cserepek helyére a szükséges számban egyszerűen behelyezhetőek a Generon modulok, később nem kell az egész tetőt lecserélni. A Generon tökéletesen belesimul a tető síkjába, első ránézésre annyi különbség látható csupán, hogy megcsillan rajta a napfény.

Azok, akik csak most tervezgetik leendő álomházukat, fontos tudni, hogy 2021-től az építési engedélyek kiadását zöldenergia használatához kötik majd, egészen pontosan legalább 25%-ban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiát kell alkalmazni. A megújuló energiaforrások közül pedig a napelem a legjobban elérhető, használata a legkönnyebben beilleszthető a családi háztartásokba.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Napelemes tetőcserepünk már az induláskor nagy sikert aratott szakmai körökben is, számos díjat nyert itthon és külföldön egyaránt. Nem egészen két év alatt elérkeztünk arra a pontra, hogy külön divíziót hoztunk létre kifejezetten a Generon továbbfejlesztése és a nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében. Ma pedig már külön egységet építünk a gyártáshoz, az alkalmazott technológia, valamint gyártósor pedig olyannyira egyedülálló lesz, hogy máshol nem találkozhatunk vele a világon.

Milyen területen mutatkozik még meg az ökotudatosság a Terrán életében?

A Terrán Generon alapja – a betoncserép – már önmagában véve környezetbarát megoldás, amelyet hatásvizsgálattal is kimutattak. A kutatómunka során különböző tetőfedő anyagok előállításának lépéseit, folyamatát hasonlították össze, az elemzés pedig rávilágított arra, hogy a betoncserépgyártás energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából az egyik legjobb helyen végez. Ez többek között annak köszönhető, hogy a beton kötési folyamata hőt termel. Bizonyos körülmények között ez elég az ideális érlelési hőmérséklethez, máskor (főleg télen) rá kell segíteni. Többlethő keletkezése esetén azonban az energiafelesleggel pl. a gyártócsarnok fűtése is megoldható, ezenfelül a technológiai víz is újrahasználható.

Emellett korábban Bólyban napelemparkot hoztunk létre, amelynek segítségével napenergiából biztosítjuk a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását.

A Generon ennek a környezettudatos szemléletnek (is) az eredménye. Sőt, mindezt egy következő szintre emeli, hiszen segít abban, hogy házunk minél nagyobb százalékban megújuló napenergiát használjon. Ezáltal nemcsak a villanyszámlát csökkenti, hanem otthonunk ökológiai lábnyomát is.

Ha tetszett a Generon by Terrán története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Terrán

LuminanCity

Áramfelhasználás okosan: jövőbemutató megoldásokat kínál a LuminanCity

Az elektromos áram környezetbarát lehetőségeket kínál a növénytermesztésben és a közlekedésben, ha okosan használjuk. A LuminanCity professzionális növényvilágítási rendszerei, valamint otthoni és közterületi felhasználásra kínált töltőberendezései ésszerűségre, mérnöki maximalizmusra és újításokra támaszkodva a legtöbbet hozzák ki minden felhasznált energiaegységből. Nagy Zsolt ügyvezető igazgatóval, a növényvilágítási üzletág vezetőjével és Gömbös Péter ügyvezetővel, az autótöltési üzletág vezetőjével beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

Hiszünk benne, hogy a zöld technológiáé a jövő, mi pedig azon dolgozunk, hogy a folyamatosan jelentkező igényekre már kész, kipróbált megoldásokkal válaszoljunk.

A növényvilágítás és az elektromos autók töltése látszólag nagyon különböző dolgok. Hogyan jött az ötlet?

Alapvetően az anyavállalatunk hozta be az autótöltés ötletét a már meglévő növényvilágítás mellé, de egyébként mérnöki szempontból nem olyan távoli dolgok ezek.

Fotó/canva.com

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek?

Mindkét területen vannak konkurenseink, de sok más gyártóval ellentétben mi nem egyfajta mellékesként tekintünk ezekre a megoldásokra, hanem a lehető legjobbat akarjuk kínálni ügyfeleinknek. A növénylámpáinkat például Magyarországon fejlesztjük és gyártjuk, a töltőknél pedig nem a legolcsóbb, hanem a műszaki szempontból legjobb, legkifinomultabb megoldást kerestük.

Miért jó üvegházban növényt termeszteni?

Az üvegházban kiszámítható, ellenőrzött körülmények között, helyben fogyasztásra készülnek élelmiszerek, így érhető el például, hogy decemberben is ehessünk jó minőségű hazai paradicsomot. A helyben termesztés a szállítás költségeit és annak ökológiai terhét is kiveszi a képletből, ráadásul, mivel egy zárt rendszerről van szó, a hagyományos termesztéshez képest a növényfarmok tized annyi vízből gazdálkodnak. A hátrány az áramigény, de itt jövünk mi a képbe: a gazdaságos LED-es világítással akár 40-50%-kal is csökkenhet a felhasznált villamos energia mértéke.

Alkalmaztok valamilyen forradalmi megoldást?

Számos intelligens megoldást kínálunk, többek között állítható színspektrumot és az újdonságnak számító automatikus munkafényt. A növényeknek a növekedéshez vörös fényre van leginkább szükségük. A lila fény ilyen szempontból tökéletes, hiszen vörös és kék is van benne, és olcsón is előállítható, az emberi szem számára viszont rendkívül kellemetlen. Ráadásul, mivel feketének látszanak benne a levelek, nehezen észrevehető egy-egy esetleges betegség. Az automatikus munkafény érzékeli a dolgozó jelenlétét, és fehér fényre vált, majd, ahogy a dolgozó továbbhalad, visszakapcsol a lila fény. Így kihasználjuk a lila fény olcsóságát, miközben kellemesebb munkakörnyezetet teremtünk.

Az autótöltők esetében pedig nálunk eleve beépített az a B-típusú érintésvédelem, amelyet a többi gyártó ugyan a használathoz előír, de nem mellékel, így gyakorlatilag a felhasználóra hárítja a felelősséget. A termékeink ebből kifolyólag valamivel ugyan drágábbak, de felelősen és biztonságosan használhatóak.

Fotó/LuminanCity

Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még a LuminanCity-nél?

A hazai villamoshálózat nincs felkészülve az elektromos autók megjelenésével hirtelen megnőtt áramigényre. Erre próbáltunk megoldást találni a töltőkbe épített energiamenedzsment funkcióval, ami a rendelkezésre álló villamos energiát maximálisan kihasználja, de nem terheli túl a hálózatot. Egy hagyományos töltőállomásnál, ha 30 egység energiát tud felvenni, és három töltőállomást alakítanak ki rajta, mindegyiket 10-10-re kell leszabályozniuk. A mi töltőállomásunk érzékeli, hogy hány autó áll bent, és azok éppen mennyi energiát vesznek fel, és mindig ez alapján osztja el az áramot. Ha például csak egy autó áll bent, az megkaphatja az összes 30 egységet, a második autó megérkezésekor pedig automatikusan csökkentjük az áramot.

A fenntarthatóság bármilyen más módon is megjelenik az életetekben?

Az anyavállalatunk az elsők között volt, amely megkapta az ISO 14001-es tanúsítványt, ami azt igazolja, hogy a cég a tevékenysége során a minimálisra csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat. Leányvállalatként mi is osztjuk ezt a szemléletet, magánemberként pedig tényleg a mindennapjainkban is igyekszünk környezettudatos döntéseket hozni, még az alufólia galacsinokat is összegyűjtjük, és időnként leadjuk így, hogy ne a kommunális hulladékba kerüljön az újra felhasználható fém.

Ha tetszett a LuminanCity története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon