Fenntartható és egészséges mikuláscsomag – tippek és trükkök
Fenntartható és egészséges mikuláscsomag – tippek és trükkök

Pár nap, és itt van december 6-a, Miklós napja, amikor a jóságos Télapó a szülők hathatós segítségével megajándékozza a gyerekeket. Ilyenkor csokoládéban és különféle édességekben úsznak a legkisebbek. Szerencsére azonban egyre nagyobb a fenntarthatóságot szem előtt tartó családok igénye arra, hogy ezt az ünnepet is környezetbarátabbá és egészségesebbé formálják.

A Műanyag nélkül boldogan elnevezésű Facebook-csoportban vetette fel az egyik szülő azt az érdekes kérdést, hogy milyen környezetbarát mikuláscsomag-alternatívák léteznek, amelyek a gyerkőcöknek is megfelelnek. Ezen felbuzdulva igyekeztem felkutatni nemcsak a csomagolás, de a beltartalom egészséges alternatíváját is.

A konkrét kérdés így hangzott: „A négyévesem már emlékszik a tavalyi textilzsákra, de minden évben nem akarok újat venni, ti hogyan oldjátok meg?”

Mikuláscsomag-alternatívák

Tiszta csizma az ablakban! A legegyszerűbb megoldás az, ha a régi klasszikushoz nyúlunk vissza, és a kipucolt lábbelikbe tesszük az ajándékokat. Ennek az előnye az, hogy semmilyen csomagolással nem jár, és nevelő célzata is van. De ha ragaszkodunk a zsákhoz vagy a kedves kis csomaghoz, akkor is van megoldás.

Papírzsák, ami mehet a szelektívbe! Alap, hogy ne gyártsunk semmilyen szemetet! Ha mégis muszáj, akkor legalább olyat, amit lehet szelektálni! Erre tökéletes megoldás a papírzacskó. Papírboltban, de ebben az időszakban a szupermarketekben is lehet kapni mikulásos zacskókat. Én mégis azt javaslom, szerezzük be ezeket máshonnan. Egyszerű sütőipari papírzacskók már 5–10 Ft/db áron elérhetőek, ráadásul különböző méretekben kaphatóak. Ezek a zacskók nemcsak mikulásra elsőosztályúak, hanem – ha már rendelünk – a karácsonyi ajándékaink egy részét is igényesen becsomagolhatjuk velük.

Az egyszerű pékipari papírzacskó nemcsak csomagolásra jó, hanem jó kezdet a nejlonzacskó elhagyásában.

Ezeket a zsákokat aztán festhetjük, matricázhatjuk és szalaggal is díszíthetjük. Személyes kedvencem az, amikor csak egy fahéjrúd van rákötve. Ez számomra igazi vintázs karácsonyi hangulatot kölcsönöz. (Másik előnye, hogy viszonylag gyorsan sok egyforma csomagot lehet belőle gyártani, így akár iskolás vagy óvodás csoportoknak is könnyedén készíthetnek belőle csomagokat.)

Saját dedikált zokni! Lehet erre a célra vásárolni vagy díszíteni egy saját zoknit, amelyet aztán az angolszász országokhoz hasonlóan a gyerekek kiakaszthatnak az ünnep előtt. Felmerült kérdésként, hogy a Mikulás misztériumát hogyan őrizhetjük meg ezzel a módszerrel. Ez nem jelenthet gondot, hiszen már a 2–3 éveseknek is elmondhatjuk, hogy büszkén őrizzék meg saját zoknijukat, hogy majd azzal várhassák a Mikulást.

Zsédely Mónika 30 éve tanít alsó tagozatos gyerekeket. Elmondta, hogy az ő osztályaiban bevett szokás, hogy advent közeledtével technika órán a gyerekek az otthonról hozott régi zoknijukba hímzik a nevüket. Ezt aztán december 6-án kiteszik, hogy a Mikulás megtalálja. Az alsó tagozatosok többsége már átlát a Mikulás történetén, tehát nem a mese a lényeg, hanem az, hogy a gyerekek ezzel a cselekedetükkel elutasítják a műanyag zacskók használatát. Sőt aztán a hímzett zokni egész decemberben uzsonnászsákként is használható.

Több low waste szülő megjegyezte, hogy náluk vászonzsák van használatban. Ezt az alkalom után eldugják, majd következő évben újra előveszik. De olyat is hallottam már, hogy a túl jól sikerült húsvéti tojáskeresésen fellelkesülve a gyerekek a mikulásajándékokat is a kertben gyűjtik össze.

Mikuláscsomag egészséges tartalommal

A csomagolásnál talán még nagyobb fejtörést okoz, hogy mivel helyettesíthetjük a sok cukros édességet a gyerekek csomagjaiban.

Mennyi kalóriát foglal magában egy átlagos mikuláscsomag?

Teremy Alex táplálkozási tanácsadó pár éve egy mikuláscsomagok árusításával és házhoz szállításával foglalkozó cég kínálata alapján kiszámolta, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy átlagos csomag. Az eredmény körülbelül 1000 kcal volt.

3 db szaloncukor 30 g110 kcal
4–6 db mogyoró 20 g121 kcal
1 db Balaton szelet 30 g150 kcal
1 db csokoládé Mikulás figura 30 g178 kcal
1 db nyalóka 10 g40 kcal
1 db Sportszelet 33 g140 kcal
2 db tejkaramella 20 g87 kcal
1 db Cerbona szelet 25 g89 kcal
1 csomag cukrozott kukoricapehely 20 g74 kcal
Összesen 218 g990 kcal

Gyerekkoromban nagyjából ilyen tartalmú csomagokat kaptam az óvodában, majd az iskolában. Nem mondhatnám, hogy méretes batyuk voltak. Ha beletennénk a csomagba még egy 100 grammos táblás tejcsokoládét, ez 530 kcal-val megdobná a végeredményt. (Az azonos típusú édességeknek márkától függetlenül hasonló az energiatartalmuk.)

Ha már kiszámoltuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz az ajándékunk, jó tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos korú gyerekeknek mennyi a kalóriaszükségletük.

  • 1 és 3 éves kor között 1000–1400 kcal a gyerekek napi energiaszükséglete. 1 éves kor után ez kissé lecsökken: míg a csecsemőknek 0,5 kilogrammonként 35–50 kcal-ra, addig a totyogó gyerekeknek 35–40 kcal-ra van szükségük.
  • 4 és 6 éves kor között 1200–1800 kcal a gyerekek napi szükséglete.
  • 7–9 éves korban minimálisan emelkedik, 1200–2000 kcal-ra. Az egyéni igény természetesen el is térhet az átlagtól. Főleg akkor, ha például sport vagy rendszeres szabadidős tevékenység kerül gyermekünk napirendjébe. Arra fontos odafigyelni, hogy a pubertáskort megelőző időszakban nagyobb az esély túlsúly kialakulására.

Egészséges alternatívák mikulásajándékra

Nehéz dolga van a szülőnek, mert a csokival nem lehet versenyezni. Ezért ne is zárjuk ki, csak próbáljuk minimálisra csökkenteni! A legkézenfekvőbb természetes édességek az aszalványok és a gyümölcsszirmok, arra azonban figyeljünk, hogy az előre csomagolt termékek – mint például a datolya vagy a füge – tartósítás céljából jócskán tartalmaznak hozzáadott cukrot. A piacon és a csomagolásmentes boltokban azonban széles választék van a natúr aszalványokból is. (Akinek van saját aszalója, valószínűleg tudja, hogy nemcsak étkezésre, hanem díszítésre is aszalhatunk gyümölcsöket. Erre a célra a narancs a befutó!) Tehetünk még a zsákokba bőségesen magvakat és csonthéjas gyümölcsöket. Szerencsére ezeket már a szupermarketekben is megvehetjük kimért formában. Vegyítsük a kesudiót, a mandulát, a földi és a török mogyorót, és nem marad el a siker! A magvakat feldobhatjuk, ha mézzel vagy némi cukorral lepirítjuk és fahéjba forgatjuk őket.

Az egész gyümölcs is jó választás. Ha a kicsik unnák az ilyenkor klasszikus banánt és narancsot, dobjunk be egy mangót, gránátalmát, licsit vagy sárkánygyümölcsöt!

Ha van időnk és lehetőségünk, süssünk zabkekszet vagy mézeskalácsot! A hozzáadott cukrot magunk állíthatjuk be, de természetes édesítőt is használhatunk. Kis karácsonyi díszítéssel ugyanakkora hatást keltenek, mint a bolti édességek.

Ha van kedvünk, és az időnk is engedi, földimogyoróból remek apróságokat készíthetünk.

Alternatív bonbon és kézzel készített finomságok

A banán a gyümölcsök között viszonylag kalóriadús, de a csokihoz képest lightnak mondható, 100 gramm banán energiatartalma 89 kcal. Vágjuk fel kisebb darabokra a banánt, és pálcikára szúrva mártsuk bele olvasztott csokoládéba, majd hempergessük kókuszreszelékbe vagy valamilyen tört magba. A banánszeleteket érdemes úgy belemártani a csokiba, hogy az teljesen ellepje, így hűtőben vagy hűvös helyen pár napig eláll.

csokiba mártott banán
A pálcára húzott és csokiba mártott banán a legjobb alternatíva nyalóka helyett.

De nem muszáj csak a banánnál maradni, ezt a mártogatós módszert kipróbálhatjuk almaszeletekkel, ananásszal, körtével és áfonyával, de almaszirmokkal is. Csak a fantáziánk és az ízlésünk szab határt. Attól függően, hogy a csemeténk mennyire szereti, próbálkozhatunk magasabb kakaótartalmú étcsokoládéval is. Ennek a tejcsokiéhoz hasonló az energiatartalma, de 40%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz.

Lehet, hogy ezt a nagyobbak jobban értékelik, de finom ajándék lehet a házi granola vagy a garantáltan pálmaolajmentes házi mogyorókrém.

+1 Ha mégis becsúszik egy csokimikulás

Ha mégis kerül a csomagba csokimikulás és más hagyományos édesség, érdemes tudni, hogy a csokoládé alufólia csomagolása az alumínium italosdobozokhoz hasonlóan mehet a műanyaggyűjtő szelektívbe. Ezzel szemben a műanyag celofánt már nem lehet újrahasznosítani, csak a normál kukába dobhatjuk.

mikulás csoki fólia

search icon