Termelj otthon téli vitaminbombát! Így csíráztass!
Termelj otthon téli vitaminbombát! Így csíráztass!

Télen híján vagyunk a legtöbb friss zöldségnek és gyümölcsnek. Persze most is be lehet szerezni szinte mindent, de a nem szezonális termékek gyakran távoli országokból érkeznek. Az ilyenek fogyasztásához tetemes méretű karbonlábnyom kapcsolódik, beltartalmi értékeik pedig messze elmaradnak a napérlelte, friss terményekétől. Ebben az időszakban egyébként is érdemes a lehető legtöbb vitamint adnunk a szervezetünknek. Erre remek lehetőséget kínálnak az otthon, akár az ablakpárkányon megtermelhető mikrozöldek és csírák.

A mikrozöldekről és a termesztésükről tavaly részletes cikksorozatban számoltunk be, most a csírák kerülnek terítékre. A két műfajt még sokan keverik, főleg a mikrozöldekről gondolják sokan, hogy csírák, pedig a kettő között kis túlzással akkora a különbség, mint ég és föld között.

A csírák értékes tápláléknak számítanak, ugyanis koncentráltan találhatók meg bennük a vitaminok, az ásványi anyagok és az antioxidánsok, valamint fontos fehérjeforrások, és a rosttartalmuk is magas.

Mi a különbség a csírák és a mikrozöldek között?

Az alapvető különbség az, hogy a mikrozöldek elvetett magokból kifejlődő fiatal növényi hajtások, míg a csírák csupán kicsírázott magvak. Az utóbbiak esetében nincs ültetőközeg, jellemzően előbb fogyaszthatóvá válnak, illetve ízük és beltartalmuk is némileg más. Ezekből fakadóan valamivel kevesebb eszközre és kellékre van szükség a megtermelésükhöz, következésképp egyszerűbb is foglalkozni velük. Gyakran hangzik el érvként, hogy a nevelése során esetlegesen megjelenő baktériumok miatt kockázatosabb lehet fogyasztásuk, a veszély azonban egy kis odafigyeléssel minimalizálható.

lencse csírák
A csíráztatáshoz nincs szükség ültetőközegre, akár egy befőttesüveggel is el lehet kezdeni.

Csíráztatás otthon

A mikrozöldekkel sem kell sokat foglalkozni, de a csírák termesztése még annál is egyszerűbb. És ami legalább ennyire fontos: gyorsabb! Ha van otthon egy üres befőttesüvegünk és néhány magunk, már el is kezdhetjük a folyamatot. De hogyan is néz ez ki pontosan?

A csíráztatáshoz megfelelő magok

Aranyszabály, hogy csak olyan magokat használjunk, melyeket kifejezetten csíráztatáshoz vagy étkezési célra árulnak. Vetőmaggal még akkor se kísérletezzünk, ha nem csávázottak! Kizárólag vegyszermentes, biomagokat csíráztassunk! A magok fajtáinak csak a beszerzési forrásaid szabnak határt.

lucerna csírák
Az alfalfa- vagy lucernacsíra jelentős mennyiségű kalciumot tartalmaz.

A legnépszerűbb, bioboltokban, sőt leggyakrabban már szupermarketekben is beszerezhető magvak között a különféle hagymamagokat, a retekmagokat, a mustármagot, a napraforgót és hüvelyeseket találni. Utóbbiak esetében jó hír, hogy a hüvelyesekből készült ételekkel szemben, a belőlük nevelt csíra nem okoz puffadást.

Érdemes kísérletezgetni, hogy megtaláljuk azokat az ízeket, melyek a legjobban bejönnek!

A csíráztatás kellékei

A boltokban remek csíráztatótálakat és -üvegeket lehet kapni. Ha van lehetőséged, érdemes ilyet vásárolni. Ha viszont nem akarsz rá pénzt költeni, kezdetben remek szolgálatot tehet egy befőttesüveg is. Csupán egy hálós szövetdarabra (szúnyoghálóhoz hasonlóra) lesz szükséged és egy befőttes gumira, amellyel a hálót az edény szájára fogathatod. Ez teszi majd lehetővé, hogy a csírák szellőzni tudjanak, és hogy egyszerű legyen az átmosásuk. Az is rendkívül fontos, hogy a befőttesüveg tiszta legyen!

csíráztató tál
Vásárolhatunk speciális csíráztatótálat is, mellyel többféle magot csíráztathatunk egyidejűleg.

A csíráztatás lépései

A magokat tegyük a csíráztatóedénybe, majd engedjünk rájuk vizet! Ezt a lépést akár többször is megismételhetjük, hogy biztosan ne maradjon szennyeződés a magok között. Ne használjunk túl sok magot, mert a növekedéshez helyre lesz szükségük! Egy átlagos befőttesüvegbe egy evőkanálnyinál több mag ne kerüljön! A mennyiség persze függ a mag fajtájától is, így ezt érdemes kitapasztalni.

A magocskáknak nagyjából 6-8 órát kell ázniuk, általában azt ajánlják, hogy egy éjszakára hagyjuk őket így. Az áztatás azért fontos, mert elősegíti a csírázást. Ez a módszer kertészkedéskor is jól jön, érdemes az elvetni szánt magokat az ültetés előtt beáztatni.

Egyre több helyen lehet kapni kifejezetten befőttesüvegekre való csíráztatófedőt.

Miután leöntöttük a vizet, egyetlen lépés maradt az aratásig: az átmosás. Ezt fogjuk napi kétszer ismételgetni. A növekvő csíranövényeket reggel és este, lehetőleg kézmeleg vízzel öblítsük át, majd a hálón át öntsük le a vizet! Ha mindent jól csináltunk, nagyjából 24-48 órán belül megjelennek az első hajtások. Magja válogatja: valamit már a harmadik napon le lehet aratni, valaminek több időre van szüksége.

A csíráztatóedény elhelyezésénél próbáljunk világos és meleg helyet keresni, de óvjuk az edényt a közvetlen napfénytől, amely megfőzné a magjainkat! Ha csak kevés fényt tudunk biztosítani, az sem baj. A legfontosabb a párás közeg, amely az üvegben képződik.

mungóbab csírák
Ezeket a mungóbabokat még hagyhatjuk 1-2 napig csírázni.

Aratás után a csírákat öblítsük le hideg vízzel. Lecsepegtetés után a csírákat hűtőben kell tárolni. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a csírák mennyi ideig fogyaszthatók, de biztosan nem nyúlunk nagyon mellé, ha néhány napon belül megesszük őket. Ezután érdemes újabb adagot készíteni.

Együnk csírákat!

Ahogy más ételek esetében is, a csíráknál is fontos a fokozatosság. Első körben nem érdemes túl sokat enni belőlük. Azt illetően igencsak megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e nyersen fogyasztani a csírákat. Hozzátéve persze, hogy a fogyasztók túlnyomó többsége így eszi meg őket.

pho leves csírákkal
Illatozó pho leves csírákkal gazdagítva

Egyes szakemberek a potenciális bakteriális problémák miatt minden esetben a hőkezelést javasolják, de ha körültekintően neveltük a csíráinkat, ettől el lehet tekinteni. A hőkezelés talán a hüvelyesek esetében a leginkább indokolt, mert bennük minden olyan fehérje lebomlik, amely emésztési problémákat okozhat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy hőkezeléskor számos mikrotápanyag lebomlik.

A csírákat rendkívül sokszínűen fel tudjuk használni, akár nyersen, akár főtt ételben. Szórhatunk csírákat egy sűrű téli krémlevesbe, de a vietnámi pho levesben is megállják a helyüket. Ugyanígy illenek a főzelékekhez, a sültekhez, de akár egy egyszerű reggeli pirítóst is remekül fel tudnak dobni.

csíra kenyéren
Egy szelet kenyér is ínyenc falattá válhat néhány ízletes csíra felhasználásával.

Ha kellően nagy mennyiségű csíránk van, pesztót is készíthetünk belőlük. Igaz, itt fontos, hogy a megfelelő csíraféléket válasszuk. A retek csípőssége például túlzó lehet önmagában, de ha szeretjük ezt az ízt, mindenképp próbáljuk ki! És ha már pesztók: a csírák a tésztákon is remekül mutatnak, friss ízükkel pedig feldobják az egyszerű paradicsomos szószokat is.

search icon