Újévi fogadalmakból szokást csinálni – Itt az ideje, hogy változtass!
Újévi fogadalmakból szokást csinálni – Itt az ideje, hogy változtass!

A pandémia 2020-ban minden embert próbára tett, mind mentálisan, mind egzisztenciálisan. Megtanultunk túlélő üzemmódba kapcsolni, és igyekeztünk áthelyezni a fókuszt az igazán fontos dolgokra. Kinek jobban, kinek kevésbé sikerült mindez. Mivel nem csak a világjárvány táncol a nyakunkon, hanem a klímaváltozás is, ez dupla terhet ró a tetteinkben is mindannyiónkra. Sokkal nagyobb lett mára a tetteink és a döntéseink súlya. Ugyanakkor most is kaptunk egy új lehetőséget, hogy mikrokörnyezetünkben valódi változásokat eszközöljünk, egy élhetőbb jövőért. Ehhez adunk most pár extra tippet, hogy a következő év már a környezettudatosság jegyében teljen!

Sokan tesznek újévi fogadalmakat, legyen most az első az, hogy minden, amit most megfogadunk, az idővel szokássá is válik. Ha már kicsiben elkezdünk változtatni, hosszútávon mi magunk leszünk a legjobban meglepődve azon, hogy mennyi előnyünk származik majd ezekből.

Rövid zuhany fürdés helyett

Mi a kedvenc számod? Tusolás előtt indítsd el a dalt a fürdőszobában, és törekedj arra, hogy a szám végéig végezz a zuhanyzással. Földünk édesvízkészlete véges. Gondolj csak bele, hány köbméter vizet takarítasz meg évente a napi lerövidített tisztálkodással?! Azt reméljük, már mondanunk sem kell, hogy fogmosáskor és mosogatáskor zárd el a csapot és csak öblítéskor nyisd meg. További előny, hogy a számla végösszegén is megérzed majd a változást!

Tekerd lentebb a fűtést

Sokunk komfortérzete akkor a legjobb, ha jó meleg van a lakásban, de lássuk be, hogy 20-22 fokban sem fog romlani az életminőségünk, ha a termosztátot letekerjük 26 fokról. A téli szezon fűtéssel járó időszaka óriási környezetterheléssel jár. Nem megéri inkább felkapni egy meleg pulcsit, ha nem karibi a meleg a nappaliban? Az alvással foglalkozó szakértők például különösen javasolják, hogy éjszakára 15-18 fok közé állítsuk a hőmérsékletet, mert a test így tud a legmegfelelőbben pihenni. És a hó végi csekk összegének csökkenése sem elhanyagolható.

Heti egy húsmentes nap

Rengeteg cikk foglalkozott az utóbbi években a nagyipari állattenyésztés problémáival, ezeket hosszasan lehetne sorolni. De a legmegdöbbentőbbek azok a számok, amelyek arról tanúskodnak, hogy milyen mértékű ökológiai lábnyommal és környezetkárosító hatással jár az élelmiszeriparra szánt állatok tenyésztése. Iktass be heti egy húsmentes napot legalább, mert ezzel is nagyban hozzájárulsz egy fenntarthatóbb jövőhöz. Ha pedig nem tudsz lemondani a húsról, akkor vásárolj kis gazdaságok termékeiből, vagy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert.  Ennek lényege egy olyan szigorúan szabályozott élelmiszer előállító rendszer mely tiltja vagy korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. Az ökológiai termelés komoly állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot.

Soha többé nejlonzacskó

Szerencsére sokan váltottak vászonszatyrokra már, és az áruházak elkezdtek többször használatos zöldség zsákokat is gyártani, ami már óriási változás. Azt javasoljuk, hogy a már meglévő nejlon zacsikat használd újra és újra, mindig vidd magaddal bárhova is mész, és sehol ne vásárolj újat! Használd őket, amíg lehet, majd akkor válj meg tőlük, ha már teljesen tönkrementek. Felejtsd el a kukazsákokat is, amíg tele a lakás plasztiktáskákkal! Legyen az az egyik fogadalmad, hogy fokozatosan szokássá alakítod a nejlon zacskók teljeskörű száműzését az életedből!

Jótékonykodd el a felesleget!

Fogadjunk, ha tudatosan végigmérnéd az otthonodat, hamar megállapítanád, hogy mennyi mindent nem használsz már, és mennyi felesleges tárgyat, ruhát, eszközt halmoztál fel az évek alatt. Szerepeljen az első számú fogadalmaid között, hogy minden megunt, és nem használt holminak szisztematikusan új gazdát találsz. Ezzel nem csak másoknak okozol örömet, de megtisztítod a saját élettered is, ami számos pozitív előnyén túl, jóval élhetőbbé, kényelmesebbé is válik! A kacatok ideje lejárt! Kezdj el pakolni!

Minimalizáld a vegyszereket!

A háztartásban használt legtöbb tisztítószer és fertőtlenítő egész egyszerűen pénzkidobás és még az egészségre is ártalmas. Egy lakást gyönyörűen ki lehet takarítani fillérekért beszerezhető természetes anyagokkal. A szódabikarbóna, a gyógyszertári alkohol, az ecet, citromlé és némi teafaolaj gyakorlatilag teljesen tisztává, vízkő- és szennyeződésmentessé tudja varázsolni a lakásodat. Szivacsok és bolti törlőkendők helyett pedig használd az elnyűtt pólókat, fehérneműket és régi törölközőket. Az egészséges higiénia garantált, ráadásul környezetbarát módon és szemétmentesen jársz el, a tárcádban pedig több pénz megmarad.

Ugye nem is olyan nehéz ezeket kivitelezni? Ha már ezeket szokássá tudod tenni, egy hatalmas lépést tettél 2021-ben a környezetedért!

+1 Kövesd a Greendex közösségi oldalait!

Képek: Unsplash

search icon