A tojása ínyencség, de a madár is az, habár manapság csak a háztáji változatát kaphatjuk meg. Mi lett régi jó vadmadarunkkal, a fürjjel?
Már a kora újkori szakácskönyvekben sűrűn találkozhatunk a különböző finomságokkal töltött fürjekkel, amelyek egészen a 20. század első feléig – bár ínyencségnek számítottak – fennmaradtak. Aztán szépen lassan kihalt a magyar gasztronómiából a vadon élő fürj, háznál pedig nem sokan tartanak. Mára hazánkban védett faj lett a Coturnix coturnix, pedig tőlünk délre még vadászható.
Ennek oka – mint oly sok esetben, amikor a biodiverzitás csökkenéséről van szó – a szocializmus elhibázott és azóta úgy maradt mezőgazdasági modellje. A nagy táblás kultúrsivatagok és a növénytermesztésben használt herbi- és insecticidek ellehetetlenítik a csibenevelést. A fiókák – csakúgy, mint a fácánéi és a fogolyéi – kezdetben rovarokkal, lárvákkal táplálkoz(ná)nak. Életük további részében sem mondanak le ezen finomságokról. Táplálékuk egyötöde később is ízeltlábú, így remek kártevőirtókká válnak.
A pihés apróságok azonnal elhagyják fészküket, kéthetes korukban már fel-felröppennek. Annak ellenére, hogy a fürj alakjából és röpképességéből nem gondolnánk, vándormadárról van szó. Gyalog és a levegőben teszi meg a hosszú utat, egészen Afrika középső részéig képes elutazni, amíg a telelőhelyén hideg van. Vonulása azért is érdekes, mert habár – ahogy említettük – húsa ízletes, az út során mérgező növényekkel is táplálkozhat, így maga is mérgezővé válhat. Pedig háznál is sokan tartanak fürjet, főleg japán fürjet, amelynek tojása és húsa szinte aranyárban van.