Adjanak az éttermekben díjtalanul ivóvizet a vendégeknek – javasolja az Európai Bizottság. Ezzel a fogyasztók nemcsak sok pénzt takaríthatnának meg, de műanyag palackok milliói sem növelnék a hulladékot.
Vannak a világon országok, ahol természetes, hogy éttermekben a csapból származó ivóvizet is tesznek az asztalra, ám az EU államaiban ez ritkaságnak számít. Vegyen a vendég palackozott, lehetőleg minél drágább ásványvizet, ha pedig csapvizet kér, furcsán néznek rá – írja a Piac és Profit.
Ennek szeretne véget vetni az Európai Bizottság, amely irányelvében javasolja: adjanak éttermek, étkezdék ingyen vezetékes vizet az ételt rendelő vendégnek.
Az EB számításai szerint ezzel évente 600 millió eurót lehetne megtakarítani – egyúttal jelentősen csökkenteni a PET-palackok felhasználását.
Az irányelv kiadói egyúttal figyelmeztetnek: természetesen a vezetékes víznek jó minőségűnek kell lennie. A javaslat révén 17 százalékkal lehetne csökkenteni a palackozott vizek forgalmát. Az irányelvet még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Akkor is csak nem kötelező ajánlásról lenne szó. Ugyanakkor viták várhatóak, mivel a vendéglátóipar – nem meglepő módon – ellenzi a tervet.
Forrás: https://piacesprofit.hu/klimablog/utolso-verukig-ragaszkodnak-a-vendeglatosok-a-pillepalackhoz/