
Ettetek már rĂ©pafasĂrtos hamburgert? Vagy veganĂ©zzel töltött bucikat? RĂ©gĂłta foglalkoztat a vegán Ă©trend Ă©s a vele járĂł Ă©letforma, Ăgy felkerestem Nagy Mártont a Vegan Garden társtulajdonosát, akivel a fenntarthatĂł Ă©tkezĂ©srĹ‘l, a vegán Ă©letĂ©rzĂ©srĹ‘l Ă©s az Ĺ‘ket Ă©rintĹ‘ helyzetrĹ‘l beszĂ©lgettem.
Marci, mit kell tudnunk a Vegan Gardenről?
2017 Ĺ‘szĂ©n fogalmazĂłdott meg bennĂĽnk Papp PĂ©ter barátommal, hogy alkotnunk kellene valami Ăşjat a városban. PĂ©ter egyik nap felhĂvott, hogy legyen ez egy Ă©teludvar. Egy olyan Ă©teludvart álmodtunk meg, ahol kiemelkedĹ‘en figyelĂĽnk a környezetĂĽnkre, a környezetvĂ©delemre, a fenntarthatĂłságra Ă©s ennek hangot is tudunk adni. FĂ©l Ă©v alatt összeállĂtottuk a Vegan Garden koncepciĂłját, Ă©s belevágtunk a munkálatokba.
Vegán Ă©trend -hatalmas nagy ugrás az Ăzes – hĂşsos magyar konyha után. MiĂ©rt ezt a profil választottad?
BorzasztĂłan rĂ©gi ez a törtĂ©net. (mosolyog) KisfiĂş voltam, Ă©s volt egy csodálatos tanárom, aki anno mesĂ©lt nekĂĽnk a fenntarthatĂłságrĂłl Ă©s a szelektĂv hulladĂ©kgyűjtĂ©s fontosságárĂłl. A mai napig hallom visszacsengeni a fĂĽlemben a gondolatait. MeghatározĂł volt az Ă©letemben, Ă©s tudtam, hogy ezekkel az akkor mĂ©g homályos fogalmaknak tűnĹ‘ gondolatokkal kell kezdenem valamit. PĂ©terrel karöltve lĂ©trehoztuk egyĂ©b cĂ©geink mellĂ© a Vegán Gardent. Ez az egyetlen közös cĂ©gĂĽnk, a többiben mindenki saját hatáskörĂ©ben jár el.
Az anyaintézmény a Rácskert, ahol csak és kizárólag vegán finomságokkal fut össze az ember…
Igen, ezen a terĂĽleten többfĂ©le vegán konyhát kiprĂłbálhatunk. Imádom, hogy egyre több visszatĂ©rĹ‘ vendĂ©gĂĽnk van Ă©s – mĂ©g a korona helyzet elĹ‘tt – a kĂĽlföldiek körĂ©ben is hatalmas sikert arattunk. ĂŤgy szoktak bennĂĽnket aposztrofálni: „A világ elsĹ‘ növĂ©nyalapĂş Ă©teludvara”. BorzasztĂłan jĂłl esik, mert mi itt tĂ©nyleg megtudjuk mutatni, hogy nem muszáj hĂşst-hĂşssal ennĂĽnk, ahhoz, hogy jĂłl lakjunk. A vegán Ă©trend egy hihetetlen kreatĂv Ă©letĂ©rzĂ©s. Persze most nagy szavakat használok, de igaz a mondás, miszerint az vagy, amit megeszel. Ăšgy Ă©rzem, a veganizmussal egy Ă©letszemlĂ©letet tudunk adni a mĂ©g nem vegán vendĂ©geinknek is.
A Vegan Garden a világ első növényi alapú ételudvara, melyet a veganizmus és a fenntarthatóság motivált. A legfontosabb kulcsgondolatotok ezek, de honnan szerzitek be az alapanyagokat?
Nálunk egy aranyszabály van: Az Ă©lelmiszer nem utazhat sokat, mire a tányĂ©rra kerĂĽl. Ez most elĂ©g viccesen hangzik, de borzasztĂłan rosszul Ă©reznĂ©nk magunkat, hogy hirdetjĂĽk a vegán Ă©letĂ©rzĂ©st, de közben a tálcára tett Ă©tel ökolĂłgiai lábnyoma horror mĂ©retű. A vegánság felĂ© nyitás számomra (etikus fontossága mellett) a környezettudatosságbĂłl fakad. A környezetvĂ©delem nagyon nagy hatással van ránk, Ăgy nagyon odafigyelĂĽnk, hogy amit lehet, helyi kis- Ă©s Ĺ‘stermelĹ‘ktĹ‘l szerezzĂĽnk be. Folyamatosan kutatjuk Ă©s keressĂĽk a „zöldebb” megoldásokat. FigyelĂĽnk, vigyázunk, Ăłvunk, Ă©s nem mellesleg vĂ©dĂĽnk mindent, amit ez a bolygĂł ad számunkra. Több olyan workshopot tartottunk, ami kifejezetten a zöld Ă©letre fĂłkuszált, nem beszĂ©lve a tematikus piacainkrĂłl.
Milyen Ă©teleket „vegánosĂtottatok”?
Az udvaron többfĂ©le nemzet többfelĂ© konyhája megtalálhatĂł. Én pĂ©ldául imádom a mexikĂłi Ăzeket, meglátásom szerint a szejtán ragu finomabb, mint a marha, amit a Chimichangába beleteszĂĽnk.
Igen! Én most kóstoltam a gombás pogácsás hamburgereteket. Brutális…
VendĂ©geink 80%-a imádja, nem beszĂ©lve a rĂ©pafasĂrtĂłl Ă©s a „zöldben utazó” vegyes köreteinkrĹ‘l. Burgerek, burger tálak, frissĂtĹ‘ smoothie-k, sĂĽlt Ă©desburgonya, hasáb krumpli, kĂĽlönbözĹ‘ szĂłszok… ezek mindegyikĂ©t megtaláljátok nálunk. A street food Ă©tkeztetĂ©sen belĂĽl, annak egy speciális szegmensĂ©t műveljĂĽk, talán nem is kell körbe Ărnunk, elĂ©g egyszĂłval: Food Truck. Ezáltal a helyĂĽnket ide-oda változtathatjuk, nĂ©pszerűsĂtjĂĽk termĂ©keinket, egyĂĽtt dolgozunk számos helyen a piac kis Ă©s nagy szereplĹ‘ivel egyaránt, Ă©s rengeteget tanulunk tĹ‘lĂĽk.
Képek forrása: Nagy Márton