Sokan tapasztalhatták már, hogy a hipermarketekben vásárolt „friss” paradicsom tökéletesen néz ki, mégis ízetlen. Az ok: egy bizonyos szer használatával egy éjszaka alatt is pirossá varázsolható a paradicsom. Nagyobb baj, hogy az éretté tételéhez használt szernek időt kellene hagyni, hogy távozzon a zöldségből. Csakhogy ez a legtöbb esetben nem történik meg.
Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a szezonja, a paradicsomé pedig egyáltalán nem a tél – hívja fel az olvasók figyelmét a cikk szerzője, Szélesi Ferenc főkertész. A téli választási lehetőségek például a savanyú káposzta, a téli retek, vagy éppen a lilahagyma, melyeket jó szívvel ajánl mindenkinek.
Ami pedig a paradicsomot illeti: Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora a romániai példa kapcsán mondta el (ami a magyarországi viszonyokra is igaz), hogy miért annyira ízetlenek a télen kapható bolti paradicsomok.
A boltokba kerülő ízetlen paradicsomok a vízfelületen teremnek, a vízből szívják fel a növények gyökerei a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.
Márpedig ez nem elegendő, hiszen a jó ízű paradicsomhoz elengedhetetlen a napsütés, a nap sugarait kellene, hogy felhasználják a növekedéshez.
A szupermarketek egy nappal azelőtt adják le rendelésüket, hogy az áru a polcra kerülne, ezért a melegházakban a vízhez hozzáadnak egy olyan szintetikus anyagot, amelynek a hatására megszépül, megpirosodik egyetlen éjszaka alatt a paradicsom.
A szer neve Ethrel, amit Magyarországon is lehet kapni a gazdaboltokban. Az Ethrel jól bevált növekedés-, és érésszabályozó készítmény, amit paradicsom, cseresznye és meggy betakarításának elősegítésére használnak. A szert már számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon a II. kategóriába sorolták, vagyis csak az juthat hozzá, aki rendelkezik (legalább) Növényvédelmi Zöld Könyvvel.
Az Ethrelben található kémiai hormon aktiválja a zöldségekben természetes módon megtalálható anyagot, ami az érés során keletkezik. Csakhogy
a használata után legalább tíz napot kellene hagyni arra, hogy a zöldségből kitisztuljon a mérgező hatású szer, de idő hiányában ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltok polcaira, onnan pedig a fogyasztók asztalára.
Ezek a paradicsomok szépek, viszont egyrészt íztelenek, másrészt nagyon rossz hatással vannak a szervezetünkre. Ha tehetik, ne vásároljanak ilyenkor paradicsomot, várják meg inkább a tavaszt, vagy még inkább a nyarat az isteni finom paradicsomokért.
Forrás: https://www.agraroldal.hu/zoldbol-piros-paradicsom.html