Először figyelték meg tengeri emlősök között a veszettség terjedését
Először figyelték meg tengeri emlősök között a veszettség terjedését

Egyre szaporodik a veszettségben elpusztult, Dél-Afrikában partra mosott medvefókák száma. A fokvárosi hatóságok felhívták rá a figyelmet, hogy ebben az időszakban magában a fókapusztulásban nincs semmi különös, és nem is minden esetben veszettség okozza a dolgot, de monitorozzák a helyzetet, és genetikai vizsgálatokkal próbálják kideríteni, hogy honnan eredhetett a fertőzés.

Gregg Oelofse, a fokvárosi partfelügyelet vezetője szerint nagy valószínűséggel ez az első eset, hogy tengeri emlősök között figyelik meg a veszettség terjedését. Korábban egy elszigetelt példáról lehetett tudni a Svalbard-szigetekről, ahol egy gyűrűsfókánál, egy másik esetben pedig egy Észtországban elpusztult kúpos fóka szervezetében mutatták ki a vírust.

A hatóságok 2021 végén kezdték el gyanítani, hogy a fokföldi fókákkal nem stimmel valami, ugyanis egyre több fókatámadásról érkezett beszámoló. Ez önmagában is szokatlan, viszont az 1980-as svalbardi eset után nem zárták ki a veszettség lehetőségét.

Mint kiderült, a veszettség valóban terjed az állatok között, a Sea Search nevű kutatóintézet pedig most azt próbálja kideríteni, hogy mikor jelenhetett meg a betegség a fokvárosi fókák populációjában. Ehhez az elmúlt két és fél évben elaltatott összes állat agyszövete rendelkezésükre áll, a minták vizsgálata jelenleg is zajlik.

Oelofse szerint 2021 óta viszonylag sok fókatámadás történt, ennek ellenére emberi megbetegedésről nem érkezett hír. A lakosságot mindenesetre fokozott óvatosságra szólították fel. Egyelőre csupán a biztonság kedvéért, azt ugyanis nem tudni, hogy a fókaveszettség képes-e egyáltalán átterjedni az emberre. Ezt a kérdést jelenleg vizsgálják, de a hatóságok azt javasolták a lakosságnak, hogy fókaharapás esetén mindenki forduljon orvoshoz, attól függetlenül, hogy mikor történt a baleset, mert a veszettség lappangási ideje akár két évig is elhúzódhat.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon