Itt a válasz – Ezért pettyesek a katicabogarak!
Itt a válasz – Ezért pettyesek a katicabogarak!

A legtöbb ember úgy gondol a katicabogárra, hogy piros az alapszíne, és hét pettye van, pedig vannak közöttük fekete, narancssárga, sárga, rózsaszín és barna alapszínűek is, valamint a pettyek száma sem mindegyiküknél azonos. De vajon van-e funkciója vagy jelentősége annak, hogy ilyen feltűnő mintázatú a gyermekdalok kedvelt kis élőlényének szárnya? Kiderül a cikkből!

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a katicát többnyire mindenki kedveli. Ennek elsődleges oka az, hogy számos gyermekdalban, mondókában és mesében találkozhatunk ezzel az aprócska bogárral, így már az óvodában megszerettetik velünk. Az iskolában azt is megtanuljuk róla, hogy kifejezetten hasznos állat, a gazdák, valamint a kertészek igaz barátja. Hasznot az emberek számára azzal hajt, hogy remek kártevőirtó. Elsősorban a levéltetvektől oltalmazza a termést, de elfogyasztja a pajzstetveket, a takácsatkákat, a levéldarázs lárváit, valamint a gyümölcslegyeket és más növényi kártevőket is. Azt azonban kevesen tudják, hogy miért pettyes a katica, bár azt sejthetjük, hogy mint a természetben semmi, úgy ez sem a véletlen műve.

A katicabogarak külseje igen változatos

A legismertebb katicafaj kétségtelenül a hétpettyes katicabogár. Ezt az is jól mutatja, hogy ennek a típusnak a piros alapon hét fekete pettyes képe jelenik meg a szemünk előtt, amikor valaki a katicabogarakról kezd el beszélni nekünk. Nem árt azonban tudni, hogy világszerte nagyjából 6000 katicafaj ismert, melyek közül 207 Európában, 90 pedig hazánk területén is megtalálható, és ezek nyilvánvalóan nem ugyanúgy néznek ki.

Fotó: Canva

Ami a katicákról általánosan elmondható, hogy nőstény egyedeik nagyobbak a hímeknél, hogy összetett szemük és hengeres csápjuk van, hogy hátuk kupolaalakú, amelyen megvastagodott, fajonként eltérő színben pompázó, feltűnő mintázatú felső szárny foglal helyet. Ez az alatta található, repülésre használt szárnyakat hivatott óvni, a rajta megjelenő foltok vagy pettyek pedig változatos méretűek és alakúak lehetnek. Emellett a pettyek száma sem mindig hét, hiszen – a teljesség igénye nélkül – van négypettyes, tizenkét pettyes, tizenhét pettyes és huszonkét pettyes katica is, sőt petty nélküli faj ugyancsak létezik.

De mire jó ez a sok petty?

Ahogy a fentiekből kiderül, a katicabogár egyrészt ragadozói szerepkörben jelenik meg az ökoszisztémában, azonban azt is fontos megemlíteni, hogy zsákmányállat is válhat belőle. Elsősorban más rovarok, valamint madarak nézik prédának, és itt jön képbe a felső szárny alapszíne, valamint a pettyek száma, a különböző katicabogarak ugyanis változatos mintázatukkal próbálják maguktól elriasztani a rájuk leső ragadozókat.

Ha a ragadozót nem riasztják el a pettyek, tehát úgy dönt, hogy a vészjelzés ellenére is bele kíván kóstolni a katicába, kellemetlen leckét kap, hiszen a katicák ez ellen úgy védekeznek, hogy lábízületeiken keresztül kifejezetten rossz ízű és elviselhetetlen szagú anyagokat tartalmazó folyadékot bocsátanak ki. Ez az élmény általában olyan hatással van az érintett ragadozóra, hogy amikor legközelebb katicát lát, a szárnyak alapszíne és a pettyek azonnal eszébe juttatják a rossz emléket, így többször már nem próbálkozik a katica megkörnyékezésével, inkább más préda után néz.

Fotó: Canva

Az élénk színek és a fekete pettyek tehát a katicák túlélését biztosítják, ám nemcsak riasztással, hanem bevonzással is. A hím és a nőstény egyedeket ugyanis a mintázatok vezetik egymáshoz párzás idején, mindemellett pedig a pettyek az álcázást, valamint a hőszabályozást is elősegítik.

Kiemelt kép: Canva

search icon