Hogyan NE védekezz a levéltetvek ellen?
Hogyan NE védekezz a levéltetvek ellen?

Nincs olyan kiskert, ahol ne ütné fel a fejét a fekete vész, az apró, ám annál károsabb levéltetű. Ellensége ugyan akad, de még így is képesek iszonyatosat pusztítani.

A levéltetvek elleni harc a kertész egyik legfontosabb feladata. A fekete kis rovarok képesek teljesen elpusztítani a zöldség- és gyümölcstermést, ha nem figyelünk oda rájuk, és nem vesszük időben elejét az inváziónak. Számos praktikát találunk az interneten, ha rákeresünk, hogyan is védekezhetünk ellenük. Csakhogy sajnos nem mindenhol kapunk teljes körű tájékoztatást arról, hogy egy-egy irtás nem veszélytelen.

Vannak olyan oldalak, amelyek szorgalmazzák a különféle tisztítószerek, háztartási vegyi anyagok használatát. Azt meg kell hagyni, hogy ezek valóban hatásosak a tetű ellen, de sok esetben a növényünknek is búcsút inthetünk. A konyhai tisztítószer ugyanis olyan anyagokat is tartalmazhat, amely a palánta pórusain át bejutva megmérgezi a növényt. Így aztán kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt, és lecsó sem lesz az asztalon…

A csalán kiváló ellenszere a levéltetveknek.
Fotó: Canva

Van azonban természetes megoldás a tetvek ellen, nem kell mindjárt a lángszórót előhozni! Gyűjtsünk egy vödörbe egy jó adag csalánt, majd hagyjuk állni legalább egy napig! Nem kell főzni, nem kell egyebet hozzáadni, csak hagyni, hadd ázzon ki belőle az „anyag”. Amint kész, rápermetezzük az így kapott levet a növényeinkre. Ezt garantáltan utálni fogják a levéltetvek. A módszerünk környezetkímélő, ennélfogva fenntartható, és nem is lesz különösebb hatással a palántára. És ami szintén fontos: nem kerül vegyi anyag arra, amit később meg szeretnénk enni.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon