Szilva – Az őszi szezon egyik slágergyümölcse
Szilva – Az őszi szezon egyik slágergyümölcse

Fáról szedve, lekvárban, aszalva, süteményben, folyékonyan. Az őszi szezon közkedvelt gyümölcsét számos formában fogyasztjuk és használjuk fel. Lássuk, honnan is ered, melyek hazánk népszerű fajtái, mire figyeljünk ültetéskor, s milyen jótékony hatásai vannak a szervezetünkre! Ezenkívül egy hazai őstermelő is megosztja velünk szilvatermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait.

Időutazás a szilvatörténelembe

A szilváról, mely a Kaszpi-tenger partjáról származik, először a világ egyik legjelentősebb filozófusa, Konfuciusz emlékezett meg i.e. 479-ben, az ókori Kína kedvelt élelmiszereit felsorakoztató írásában. Kis idő elteltével a termesztett változatok száma elérte a háromszázat, így a Földközi-tenger vidékén is elterjedt. Észak-Amerikában a XVII. század óta ismerik. A szilva a világ második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse. Az örök rangsorban csak az alma előzi meg. A legnagyobb szilvatermesztő országok között tartjuk számon az Amerikai Egyesült Államokat, Oroszországot és Kínát is. Magyarországon az első írásos emlékek az Árpád-korból származnak, s ma már hazánkban is a legkedveltebb gyümölcsök egyike.

Nem tudom”, mégis a legfinomabb szilva

A szilvának csaknem kétezer fajtája ismert világszerte. Legfinomabb és leghíresebb a „nem tudom szilva” és a besztercei szilva nevezetű szatmári szilva. Utóbbi különleges ízvilága négy folyó – a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr – hordalékából keletkezett jó minőségű talajának, illetve a térségre jellemző mikroklímának köszönhető. A gyümölcs kissé édes-savanykás zamatú.

A „nem tudom szilva” különleges nevét nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A gömbölyű gyümölcs szeptember elején kezd érni, és igen értékes szárazanyag-tartalma van. Külön gondozást nem igényel, ezért sokak kertjében s még az útszéleken is gyakran találkozhatunk ezzel a gyümölcsfával. A penyigei szilvalekvár elsősorban ebből a szilvából készül, ezért a fajtát sokáig penyigei kék szilvának nevezték. 2012-ben a Fajtaminősítő Bizottság külön fajtaként ismerte el, ekkor került sor a névcserére is. A penyigei szilva „nem tudom szilvára” való átkeresztelése az anekdoták szerint abból származik, hogy Penyigén járva többen megkérdezték a helyi lakosokat, hogy milyen szilva az, ami minden kertben megterem. A helyiek feleletként azt válaszolták, hogy „nem tudom”.

Nemtudom szilva
A penyigei szilvát ma már „nem tudom szilva” néven ismerjük. Nagyobb és kerekded gyümölcse hamvas.

Termesztési tanácsok

A szilva nem túl talajigényes gyümölcs. A vízállásos, erősen agyagos talaj és a futóhomok kivételével szinte bárhol megél. Októberben ideális elültetni, amikor a talaj nedves és még meleg. Ami a tápanyagellátást illeti, az ültetés utáni gondozás során érdemes minden év tavaszán komposztot teríteni a törzse köré. Ez a talajtakarás megőrzi a talaj nedvességét, és tápanyaggal látja el a fát, amely 4–5 éves korában fordul termőre. A gyümölcshozamot tekintve az egyik év bőséges, míg a másik gyengébb. A fa túltermése esetén érdemes megritkítani, így a megmaradt gyümölcsök nagyobbak és ízletesebbek lesznek. A sérült termések eltávolításával a betegségek terjedése lassítható.

Veszélyes kártevők

Ami a kártevőket illeti, a sarka-vírus igen komoly növényvédelmi kockázatot jelent, melyre a fajták közül a besztercei szilva a legfogékonyabb. A megelőzés tekintetében a vírusmentes fa beszerzése az elsődleges lépés. Ezután következik a természetszerű kert kialakítása mulcsozással, komposztálással, virágos, mézelő növények telepítésével. A levéltetvek ellen a fa alatti fokhagymaültetvénnyel védekezhetünk. A fa köré ültetett levendula, zsálya, izsóp is távol tartja a különböző „betolakodókat”, így elsősorban a hangyákat.

Egy őstermelő a szilváról

A Herczeg János Családi Gazdaság huszonöt éve foglalkozik szilvafák termesztésével Kecelen. Az egyik alapító, Herczegné Szőke Éva a következő tapasztalatokat osztotta meg velünk:

„Az elmúlt pár év ínségesebb volt a termés hozamát illetően. A téli jég- és fagykárok mellett nyáron az aszállyal vívtunk nagy küzdelmet. Az öntözőrendszer segítségével megmentettük a termést, de ez külön költségeket rótt ránk. Az aszály következtében a gyümölcsök 10 százaléka tönkrement, így ezt a hiányt fapótlással kellett helyreállítanunk. Ettől függetlenül a 2022-es év bőséges termést hozott.”

Ami az értékesítést illeti, a család – részint a válság szülte kényszerhelyzetben – ipari szilvát szállít nagyobb vállalatoknak, köztük a Zwack Unicum Gyárnak. „Jelenleg Lepotica és Stanley szilvákat értékesítünk. Ezek a fajták kiválóak lekvárokhoz és pálinkákhoz. Nem mutat túl jó jövőképet számunkra, hogy az elmúlt tíz esztendőben ugyanazon a költségen kellett értékesítenünk a gyümölcseinket. Így kistermelőként nehéz fennmaradni, de továbbra is kitartunk, mert ez az életünk.” Éva a vevők számára „Szedd magad!” akciót is hirdetett, aminek keretében bárki kedvező áron juthat hozzá az egészséges és jó minőségű gyümölcsökhöz. Családoknak, természetkedvelőknek a fáról szedés élményén túl ez remek kikapcsolódási lehetőséget is biztosít.

szilva szedés
„Szedd magad!” akció: olcsón, frisset, egészségeset.

Szilvából is jöhet a „Szedd magad!”

A „Szedd magad!” kezdeményezésnek számos előnye van. A nagyobb üzletláncoknál olcsóbban vihetjük haza a „Szedd magad!”-helyszínekről a friss és egészséges gyümölcs kilóját. A kedvező termelői árak mellett remek közösségi, családi vagy baráti program is egy hétvégi kirándulás a természetben. Érdemes tehát szeptemberben felkeresni ezeket a gyümölcsöskerteket, és ha már nekiindultunk, ne felejtsünk magunkkal vinni egy kosarat vagy ládát, amelybe a szilváinkat szedhetjük!

A szilvalelőhelyek listájából országszerte ITT, ITT és ITT is lehet szemezgetni.

szilvás pite
A szilvás pite az ősz egyik legnépszerűbb süteménye.

Szilva a konyhában

A szilva szinte kivétel nélkül minden háztartásban közkedvelt gyümölcs, talán azért is, mert számos formában fogyasztható. Legegészségesebb nyersen, szobahőmérsékleten, de befőttként vagy lekvárként is kiváló édesség. Aszalva télen-nyáron finom csemege. Sütemények, köztük torták, piték, muffinok kedvelt alapanyaga. További „édes praktikákról” a témával kapcsolatos régebbi cikkünkben olvashatnak.

Igazi vitaminbomba

A szilva amellett, hogy finom és zamatos, igazi egészségfenntartó gyümölcs. Kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, mégis vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben is igen gazdag.

  • A szilva az egyik legkiválóbb C-vitaminforrás, amely segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabad gyökök elleni harcban.
  • Legfőképpen a Mirabella-fajták tartalmaznak A-vitamint és béta-karotint. Az A-vitamin a látásra, a bőrre és a nyálkahártyára hat jótékonyan.
  • B-vitamin-komplexben is gazdag. A niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
  • A szilvában található összetevők – a rost, a szorbit és a szatén – segítik az anyagcserét az emésztőrendszerben, ezért hashajtóként is használják.
  • A gyümölcs további ásványi anyagokban is gazdag. Ilyen a kálium, a vas és a fluorid. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. A vasnak pedig vörösvérsejtképző hatása van.
  • K-vitamint is tartalmaz, amely fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez, és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gyógyítását is segíti.

A hungarikum

Összeállításunk végén kihagyhatatlan megemlíteni a szilva folyékony változatát, a pálinkát. A régi időkben a parasztok pálinkafőzése kifejezetten a szilván alapult. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye falvaiban számos jobbágyháznál főztek rendszeresen pálinkát, cserép vagy réz pálinkafőző fazekakban. Irodalmi művek révén és utazók elbeszélései nyomán a Szatmári szilvapálinka a régión kívül is elterjedt a vidék vendégköszöntő italaként. Szerepet kapott a népi gyógyászatban, fájdalomcsillapítóként és sebfertőtlenítőként is használták. A szatmári szilvából főzött pálinkát ma már a hungarikumok között tartjuk számon.

szilvapálinka
A szatmári szilvapálinkát a Tisza és a Szamos környékén termesztett szilvából főzik.

search icon