Így láss hozzá a gyümölcsfák metszéséhez! – Podcast
Így láss hozzá a gyümölcsfák metszéséhez! – Podcast

A gyümölcsfák metszése körül rengeteg a tévhit, pedig ha tudjuk, mit csináljunk, nem nehéz feladat. Az alapszabályokat és a legfontosabb tudnivalókat Kosztka Ernő metszőmesterrel, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnökével igyekeztünk tisztázni a Holnapután legfrissebb adásában.

Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

Mivel foglalkozik egy kertépítő?

Ernő, amellett, hogy metszőmester, több mint 25 éve foglalkozik kertépítéssel. Bár talán nem mindenki hallott erről, a kertépítők mestersége igen régi. Ott vannak például a nálunk is ismert gyönyörű kastélykertek vagy éppen az évezredes ázsiai kertművészet. A szakma Magyarországon intézményesített keretek között nagyjából 20 éve van jelen. Ahogy vendégem mondja, a kertépítés nemcsak a növényekről szól, számos más szakmához is érteni kell hozzá, a feladatok kétharmad része nem is a növényekhez kötődik, hanem a tervezéshez és a terep előkészítéséhez.

A díszkertek mellett viszont mindig is a haszonkerteké volt a legfontosabb szerep. Bár ez az elmúlt évtizedekben megváltozott, ahogy a Kalapos Kertész szavaiból kiderül, az ökotudatos embereknek hála megindult a visszarendeződés.

Régen a kertek kialakításáról a szükség döntött, az alapján ültették be őket az emberek, hogy mire volt szükségük. Ahogy vendégem mondja, régen például minden porta előtt volt virág, az volt a funkciója, hogy azt vihették a temetőbe. De volt mellette gyógynövény és fűszer is, természetesen az egynyári veteményesen és a gyümölcsfákon túl. Ezekben a kertekben teljesen alap volt a gazdag biodiverzitás, az emberek pedig egymás között cserélték a jól bevált növények magjait és a tudást.

A tuják tündöklése és bukása

Bő 20–25 éve majdnem minden kertben megjelentek a haszontalan tuják és társaik, lényegében kiradírozva az évszázados népi kertépítés hagyományait és maradványait. Vendégem vállalkozói tapasztalata is az, hogy az emberek egy időben csak a tujákkal tűzdelt díszkertekért lelkesedtek. Vállalkozása első öt évében szinte csak tuját ültettek, és sziklakertet építettek.

Kosztka Ernő metszőmester
Fotó: facebook.com/Barack.Virag.Kft

Aztán szép lassan elkezdtek változni az igények. Megjelentek az ökológiai elvek, és érték lett a kertek sokszínűsége. Függetlenül attól, hogy a tujáknak az éghajlatváltozás miatt sem lehet jövője, egyre meghatározóbbak az ehető növényekkel, sokszínű flórával megálmodott kertek.

A klímaváltozás már hatással van a kertjeinkre

Az éghajlati szélsőségek a kertépítőket is új kihívások elé állítják, ahogy a kertek funkciója is lassanként megváltozik. Ma már fontos az árnyék, és fontos az is, hogy a hektikusan érkező csapadékot megfogjuk, hogy a száraz időszakokban se pusztuljanak el a növényeink. A szakemberek számos fajjal már nem dolgoznak, egyre jelentősebb – az új kártevők megjelenésének fényében is – a mediterrán vidékeken bevált fajok meghonosítása. Emellett természetesen a nemesítés is kiemelt jelentőségű, hiszen így a jól bevált és kedvelt hazai fajok egy részét is fel lehet készíteni a változásokra.

Fotó: canva.com

Metszeni tudni kell!

A fákat régen is metszették, a korona alakítása ugyanis meghatározó jelentőségű a későbbi termés mennyiségét és minőségét illetően is. A mester elmondása szerint a metszésre azért van szükség, hogy „a vegetatív és a generatív egyensúly fennmaradhasson”.

Hogy mindig legyen elég termésünk és elég vegetatív növekedésünk is, hogy hosszú életű legyen a fa!

– teszi hozzá Kosztka Ernő.

Ahogy a Kalapos Kertész elmondja, rendszeresen tart metszőtanfolyamokat, ahol bárki elsajátíthatja a gyümölcsfák metszésének tudományát. Persze más lehetőségek is vannak, számos szakkönyvből, de akár a YouTube-ra feltöltött videókból is lehet tanulni. Kezdésnek viszont érdemes meghallgatni adásunkat, ahol Kosztka Ernő részletesen elmondja, mire kell figyelni metszéskor, mik az alapszabályok, és mikor érdemes nekilátni a munkának. Ezeken túl az adásban szót ejtünk arról is, hogy

  • milyen fajtákat érdemes választani, ha nem akarjuk, hogy a tavaszi fagy elvigye a termést,
  • milyen körülményeket kell figyelembe vennünk, ha a megfelelő gyümölcsfát szeretnénk megtalálni,
  • melyek lehetnek a jövő gyümölcsei a változó klíma mellett.

Borítókép: canva.com

search icon