A kerti növényekkel szemben a kártevőknek nem árt a szárazság
A kerti növényekkel szemben a kártevőknek nem árt a szárazság

Az ország nagy részén súlyos aszállyal kell szembenézniük a gazdáknak, de a probléma a kiskertek tulajdonosait is érinti. A növények csak kókadoznak, miközben a betegségeknek és a kártevőknek is jobban ki vannak téve. Ráadásul ilyenkor még a locsolással is vigyázni kell (nem csak a vízzel való spórolás miatt), mert megjelenhet a peronoszpóra és a fitofóra is.

Az agrotrend.hu cikkéből kiderül, hogy a fitofórát nevezik még paradicsom-, illetve burgonyavésznek is, attól függően, hogy melyik növényt fertőzte meg. A gombás megbetegedés tünetei gyorsan felismerhetők: vészes gyorsasággal leszáradó levelek.

A probléma megoldását a különféle gombaölő szerek jelenthetik. A cikk számos vegyi alapú növényvédőszert felsorol, ezek helyett azonban érdemes a természetesebb megoldások használata. Ilyenek lehetnek a különféle gyógynövényteák, de még a réztartalmú szerek is elfogadhatók.

Előbbiekről több korábbi cikkünkben is volt szó. A rovarkártevők ellen bevált szer az erős csalántea, vagy az erjesztett csalánlé, hatékonynak bizonyulhat a fokhagymalé, a zsurlóból vagy a gyermekláncfűből készített permetszer. Ezeket gyakran, bőségesen kell kijuttatni az érintett növényekre, például szórófejes eszközzel.

A szódabikarbóna vizes oldatának gombaölő, rovarűző hatása van, a tetves növényeket pedig híg, szappanos oldattal lehet kezelni. Gyakran egy alapos, erős vízsugaras lemosás is segít eltávolítani a kártevőket, persze ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a kezelés ne okozzon nagyobb kárt, mint a kártevők.

Sajnos a különféle fertőzések a rovarkártevőket kisebb ütemben ritkítják, ráadásul nekik a nagy meleg és a szárazság sem árt. Mint írják, a poloskákat nem zavarja a meleg. Ellenük számos módon védekezhetünk, a fenti megoldások mellett például rovarhálóval, vagy épp olyan növények ültetésével, melyek magukhoz csalogatják őket.

search icon