„Virágokkal táncoló” – Interjú a virágkötővel, aki maga termeszti a virágait

„Virágokkal táncoló” – Interjú a virágkötővel, aki maga termeszti a virágait
„Virágokkal táncoló” – Interjú a virágkötővel, aki maga termeszti a virágait

Egyszerűen hihetetlen, milyen energia van a debreceni virágkötő kertjében. Nemcsak anyák napján, ballagáskor vagy esküvők előtt keresik a vásárlói, hanem akkor is, ha kertészeti tanácsokra van szükségük, vagy épp különleges virágokkal dobnák fel saját kertjüket, teraszukat. Ezért a háromgyermekes anyuka már online oktatást is tart.

Adri, ha be kellene mutatkoznod, hogyan jellemeznéd magad?

Virágkötő vagyok, aki a saját kertjében termeszti a virágait, és belőlük alkot. (nevet)

Csodálatos a kerted! Mesélsz nekem a virágokhoz fűződő viszonyodról?

Nagymamám kertje mindig tele volt virágokkal, az ő emléke és szeretete örökre összefonódtak velük. Sajnos én lakótelepen nőttem fel, és csak felnőtt koromra adatott meg, hogy saját kertem legyen. Öt éve alakítom, és a hagyományos konyhakertből időközben virágfarm lett. Nekem a virágok a szépséget, az örömöt, a gyógyulást jelentik. Lelki sérülés következményeiből gyógyítottam meg magam kertterápiával.

Hogyan építetted fel a saját kertedet?


Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez nem díszkert, hanem úgynevezett munkakert. Egy öreg nénitől vettük, aki főként állatokat tartott. Az első lépésünk az ólak lebontása volt. Viszont a falak alja vastag betonból épült, ezeket meghagytuk, feltöltöttük földdel, ezekből lettek az első magaságyásaink. Permakultúrás elvek mentén folytattuk, minden évben épültek új területek. Épültek dombágyások, az évek során kitapasztaltam a mulcsolást, a talajtakaró növények használatát is, és most eljutottam a no-dig – azaz az ásás nélküli, talajt építő – földművelésig: a termés betakarítása után mindig új réteg komposztot hordok fel a területre. Ez első években inkább a vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermesztésre koncentráltam, majd évről évre fokozódott a virágtermesztés iránti szenvedélyem, és átvették a területet a virágok.

Hogy indult el a vállalkozásod?


Beleástam magam a vágottvirág-termesztésbe, és mivel magyar nyelven csak a szocializmusból megmaradt ősi tankönyvek találhatók a témában, amerikai és angol virágfarmok oldalait kezdtem követni. Megvásároltam az összes angol nyelvű szakmai e-könyvet, és belevetettem magam a témába. Megfigyeltem, hogy a farmereknek milyen üzleti modelljeik vannak, ezekből indultam ki. Sorban ki akartam próbálni mindent, amit ők is csinálnak.
Fontosnak tartottam, hogy megismerjem a virágkötés szabályait, hogy profi csokrokat tudjak készíteni, így elvégeztem a képzést. Virágkötő–virágkereskedő–virágtermesztő lettem: Amerikában erre a farmer-florist kifejezést használják.
A papírral a kezemben elindítottam a webshopomat, ahol virágmagokat, gumókat, palántázóeszközöket árulok. Idén már esküvői virágdíszeket is szolgáltattam, és rendelésre készítettem csokrokat.

Miért táncolnak a virágok?


Egyrészt a kertem szeretete mellett a tánc a mindenem. Zumbaoktató és tánctanár voltam, úgy éreztem, ez a brandnév áll hozzám a legközelebb. Másrészt a friss, kertben termesztett virágok legfontosabb tulajdonságai, hogy nem mindig tökéletesek. A szélben táncolnak, a napon napoznak, egymást ölelgetik, rugalmasak. A belőlük készült csokrokban élet van és mozgás, ellentétben az import virágokkal, amelyek inkább egy botra hasonlítanak. Csarnokokban termesztik őket, rengeteg vegyszerrel felpumpálva. Úgy vannak kitenyésztve, hogy minél könnyebben szállíthatók és kötegelhetők legyenek, hogy minél tovább bírják a víz nélkül történő utaztatást.

Biokerti technikákat alkalmazok. Egészséges növények egészséges talajból tudnak kinőni, ezen van a hangsúly. Emellett csalánlével és nadálytő levével erősítem őket, s nagyon fontos, hogy neem olajjal (egy indiai növény olajával) permetezek. Hagyok élőhelyet a kerti segítőknek: gyíkok, békák, madarak csemegéznek boldogan a kártevőkből.

Milyen virágokból készülnek az anyák napi csokrok?

Boglárka, labdarózsa, orgona… Minden évben más. Idén meleg a tavasz, tavaly viszont hideg volt, és egy héttel korábban is volt anyák napja. Ezért akkor például sok tulipán volt, idén viszont már a későiek is rég elnyíltak.

Ha jól tudom, oktatod is a virágkötészetet. Mesélsz erről egy picit?


Ez így nem pontos, mert nem oktatom a virágkötészetet, csak arra tanítom meg a követőimet és a Facebook-csoportom tagjait, hogy hogyan tudnak a saját virágaikból alkotni. Módszerekkel segítem az érdeklődőket, hogyan is szüreteljék a virágokat. Emellett inkább a kertészkedésről, a magvetésről szoktam mesélni, mit mikor ültessenek, melyik virágot hogyan kell termeszteni. Újabban már magokat, palántákat is árulok a webshopomban a csokrok mellett, ezekhez elkél a segítség.

Adri, a hétköznapi, családi életet is ilyen tudatosan éled?


A legfontosabb zero waste tevékenységem a kertészkedéshez kötődik. Beszereztem Angliából egy földkocka-készítő prést, amelynek a használatával kiiktatom a kertészkedésre jellemző rengeteg műanyag vetőtálcát és kis műanyag cserepet. A préselt kockákat, melyekbe magokat vetek, újrahasznosított ételesdobozokba teszem. Ezek több szezont is kibírnak. Illetve találtam egy márkát, amely fair trade gumiból készít vetőtálcákat, ezeket használom még. Gyűjtöm az esővizet, amennyit csak tudok, azzal öntözök.

A csokraimat lebomló anyagokkal csomagolom, soha nem használok nem lebomló vizes tűzőhabot a kompozícióimhoz. És azáltal, hogy helyi és szezonális alapanyagokból dolgozom, nem terhelem a környezetet, szemben azzal, amit az import virágok utaztatása és a nagy csarnokok fenntartása jelent. A családi életemben a zero waste jegyében a konyhai hulladékot komposztálom, és igyekszek mindent nagyobb kiszerelésben venni. A család tagjai egyszerű pamut alapanyagú ruhákban járnak, amelyeket addig viselünk, ameddig tudunk.

Hova szeretnél eljutni? Mi a célod?


Szeretnék minél több embert inspirálni, hogy telepítsen a kertjébe virágágyást, töltse meg saját és szerettei otthonát virágokkal. Szeretném elterjeszteni Magyarországon is a #slowflowers mozgalmat, hogy minél több helyben termelt virág legyen a virágboltokban. 

A cikkben látható képek forrása Adri Táncoló Virágai Facebook oldala.

search icon