„Virágokkal táncoló”- Interjú Magyar Adriennel
„Virágokkal táncoló”- Interjú Magyar Adriennel

Aki személyesen ismer, tudja, hogy mennyire szentimentálisan élem az életemet. Magyar Adri táncoló virágai hasonlóan hatottak rám, egyszerűen hihetetlen milyen energia és erő van a debreceni virágkötő kertjében. Nem szeretnék senkit sem közhely csokrokkal átitatott gondolatokkal terhelni, de érdemes Adri történetét elolvasni, mert az ő munkája tényleg egy rózsaszirmokkal teli mese…

Adri, nagyon egyszerűen, ha be kellene mutatkoznod, akkor milyen öndefiníciót használnál?

Virágkötő vagyok, aki a saját kertjében termeszti a virágait és abból alkot. (nevet)


Csodálatos a kerted. Mesélsz nekem a virágokhoz fűződő viszonyodról?

Nagymamám kertje mindig tele volt virágokkal és az ő emléke és szeretete örökre összefonódtak velük. Sajnos én lakótelepen nőttem fel, és csak felnőtt koromra adatott meg, hogy saját kertem legyen. Öt éve alakítom, és a hagyományos konyhakertből egy virágfarm lett időközben. Nekem a virágok a szépséget, örömet, gyógyulást jelentik. Lelki sérülést követő időszakból gyógyítottam meg magam kertterápiával.

Hogyan építetted fel a saját kertedet?


Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez nem egy díszkert, hanem úgynevezett munka kert. Öreg nénitől vettük, akinek inkább az állattartáson volt a hangsúly. Az első lépésünk az ólak lebontása volt. Viszont a falak alja vastag betonból épült, meghagytuk, feltöltöttük földdel, így azok lettek az első magaságyásaink. Permakultúrás elvek mentén folytattuk, minden évben épültek új területek, melyek egy része dombágyás. Az évek során kitapasztaltam a mulcsolást, a talajtakaró növények használatát is és most eljutottam a no-dig, azaz ásás nélküli, talajt építő földművelésig, ahol a termés betakarítása után mindig új réteg komposztot hordok fel a területre. Ez első években inkább a vegyszermentes zöldség és gyümölcstermesztésre koncentráltam, majd évről évre fokozódott a virágtermesztés iránti szenvedélyem, és vették át a területet.

Hogy indult el a vállalkozásod?


Beleástam magam a vágott virág termesztésbe, és mivel magyar nyelven csak szocializmusból megmaradt ősi tankönyvek találhatók a témában, ezért amerikai és angol virágfarmok oldalait kezdtem követni.  Megvásároltam az összes angol nyelvű szakmai e-könyvet és belevetettem magam. Figyeltem, hogy milyen üzleti modelljeik vannak a farmereknek és az alapján indultam. Sorban ki akartam próbálni mindent, amit ők is csinálnak.
Fontosnak tartottam, hogy megismerjem a virágkötés szabályait, hogy profi csokrokat tudjak készíteni, így elvégeztem a képzést. Virágkötő-virágkereskedő-virágtermesztő lettem: Amerikában erre a kifejezés: farmer-florist.
A papírral a kezemben elindítottam a webshopomat, ahol virágmagokat, gumókat, palántázó eszközöket árulok. Idén már esküvői virágdíszeket is szolgáltattam és rendelésre készítettem csokrokat.

Miért táncolnak a virágok?


Egyrészt a kertem szeretete mellett, mindenem a tánc. Zumba oktató vagyok, tánctanár voltam és úgy éreztem ez a brand név el áll a legközelebb hozzám.
Másrészt a legfontosabb tulajdonságai a friss, kertben termesztett virágoknak, hogy nem mindig tökéletesek. A szélben táncolnak, napon napoznak, egymást ölelgetik és rugalmasak.
A belőlük készült csokrokban élet van és mozgás, ellentétben az import virágokkal, amelyek inkább egy botra hasonlítanak. Csarnokokban termesztik őket, rengeteg vegyszerrel felpumpálva. Úgy vannak kitenyésztve, hogy minél könnyebben szállíthatók és kötegelhetők legyenek, hogy minél tovább bírják a víz nélkül történő utaztatást.


Ahogy a kertet figyelem, mintha a virágok is táncolnának…

Bizony. Ez is adta az ötletet. Nézd, ahogy a virágaim olyan lazán, buján mozognak, élnek, mintha táncolnának. (mosolyog)


Említetted, hogy vegyszermentesen dolgozol a virágaiddal. Ez pontosan mit jelent?


Biokerti technikákat alkalmazok. Az egészséges növények az egészséges talajból tudnak kinőni, ezen van a fő hangsúly. Emellett csalánlével, nadálytő levével erősítem őket, s nagyon fontos, hogy neem olajjal (ez egy indiai növény) permetezek. Hagyok élőhelyeket a kerti segítőknek, gyíkok, békák, madarak csemegéznek boldogan a kártevőkből.

Ha jól tudom, oktatod is a virágkötészetet. Mesélsz erről egy picit?


Ez így nem pontos, mert nem oktatom a virágkötészetet, csak arra tanítom meg a követőimet és a facebook csoportom tagjait, hogy hogyan tudnak a saját virágaikból alkotni. Módszerekkel segítem az érdeklődőket, hogy hogyan is szüreteljék a virágokat. Emellett inkább a kertészkedésről, magvetésről szoktam mesélni, mit mikor ültessenek, melyik virágot hogyan kell termeszteni.

Adri, az életedet is ilyen tudatosan éled? Fontosnak tartod a zero waste mindennapokat?


A legfontosabb zero waste tevékenységem a kertészkedéshez kötődik:
beszereztem Angliából egy földkocka készítő prést, aminek a használatával kiiktatom a kertészkedésre jellemző rengeteg műanyag vetőtálcát és kis műanyag cserepet. A préselt kockákat, melyekbe magokat vetek újrahasznosított ételes dobozokba teszem és több szezonon keresztül használom, illetve találtam egy márkát, ami fair trade gumiból készít vetőtálcákat és azt használom még. Gyűjtöm az esővizet és azzal öntözök, amennyit csak tudok. A csokraimat lebomló anyagokkal csomagolom, nem használok soha nem lebomló vizes tűzőhabot a kompozícióimhoz. És az által, hogy helyi és szezonális alapanyagokból dolgozom nem róvok terhet a környezetre, amit az import virágok utaztatása és a nagy csarnokok fenntartása jelent. A családi életemben annyira jelentkezik a Zero Waste, hogy a konyhai hulladékot komposztálom és igyekszek mindent nagyobb kiszerelésben venni. A család tagjai egyszerű pamut alapanyagú ruhákban járnak, és addig viseljük, amíg tudjuk.

Hova szeretnél eljutni? Mi a célod?


Szeretnék minél több embert inspirálni, hogy telepítsen a kertjébe egy vágott virágágyást, és töltse meg saját és szerettei otthonát virágokkal. És szeretném elterjeszteni Magyarországon is a #slowflowers mozgalmat, hogy minél több helyben termelt virág legyen a virágboltokban. 

A cikkben látható képek forrása Adri Táncoló Virágai Facebook oldala.

search icon