A virágos növények nem csak minket gyönyörködtetnek

A virágos növények nem csak minket gyönyörködtetnek
A virágos növények nem csak minket gyönyörködtetnek

Mindegy, hogy csak egy kiskertünk van, vagy épp több hektár szőlőnk, érdemes megfontolnunk azt, hogy virágos növényekkel tegyük színesebbé. Ezzel nemcsak szemet gyönyörködtető látványt teremthetünk, de a területünk természeti értékét is növelhetjük.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a közelgő Föld napja (április 22.) és a Méhek napja (április 30.) kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a változatos növény- és állatvilág az ökológiai gazdálkodásban.

Az ÖMKi 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre, és arra az eredményre jutottak, hogy a természetes élőhelyek közelsége nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt, de a gazdálkodásra is pozitívan hat. A jobb eredmények érdekében pedig egy különleges magkeveréket is kifejlesztettek.

A sokszínű, honos fajokból álló növénytakaró előnye, hogy nagyobb arányban vonzza és táplálja a hasznos rovarokat, melyek az egyes kártevőktől megóvják a szőlőt, valamint talajtakaróként az erózióvédelemben is fontos szerepet töltenek be.

Fontos, hogy nem csak a szőlészetekben alkalmazhatók a virágos növényeket tartalmazó magkeverékek. Szerencsére a hazai gazdálkodók a tavaszi vetésekben egyre több helyen alkalmaznak olyan speciális magkeverékeket, amelyek nyárra virágzó rétként óvják és táplálják a talajt például a gyümölcsösökben vagy akár a szántóterületeken.

A témáról szóló podcast beszélgetésünk meg is hallgatható

Az ÖMKi közleményéből az is kiderül, hogy az őshonos virágos növények alkalmazása a természeti szélsőségekkel szembeni ellenállóképességet is növelik, így a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak lehetnek azok a művelési rendszerek, ahol a biodiverzitás nagyobb szerepet kap. Ezzel együtt már egy kiskertben is igen fontos szerepet játszhatnak a virágos területek, így ha tehetjük, vessünk virágos növényeket!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép: Lukas Pfiffner

search icon