Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai vagy biogazdálkodás olyan mezőgazdasági módszer, amely a természetes rendszerek működésére épít. Ezek figyelembevételével és szinergiáik kihasználásával igyekszik minél nagyobb hatékonyságot elérni, miközben segít a klímaváltozás elleni küzdelemben is. A környezet és az ember biológiai rendszerének hosszú távú egyensúlyát törekszik megőrizni.

Céljai között szerepel a környezet megóvása, a termelők és a fogyasztók egészségének védelme, a biológiai sokféleség fenntartása és növelése, valamint a természetes önszabályozó folyamatok erősítése. A növényvédelemben nem használnak mesterséges szereket, ahogy az állattenyésztésben sem alkalmaznak semmiféle hormonális vagy gyógyszeres kezelést, továbbá elutasítják a génmódosítást.

Az ökológiai gazdálkodás törekszik a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű felhasználására, amiben a szerves anyagok körforgása is kiemelt szerepet kap.

Az ökológiai gazdálkodást komoly kritériumokhoz kötik. Csak azok a termelők használhatják termékeik megnevezésben az „öko” és a „bio” minősítést, illetve ezek szinonimáit, akik megfelelnek az ezekhez kapcsolódó előírásoknak.

Az ökológiai gazdálkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. 2019-ben már 5136 mezőgazdasági termelő foglalkozott biogazdálkodással, 2,6-szor több, mint 2015-ben. A Vidékfejlesztési Program támogatásai révén pedig az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek nagysága az elmúlt évtized végére elérte a 300 ezer hektárt.

További szócikkek
search icon