Monokultúra
Monokultúra

A monokultúra hosszabb ideig egyetlen növényfaj termesztésének vagy egyetlen állatfaj tartásának a gyakorlatát jelenti ugyanazon a területen. A nagyüzemi mezőgazdaságban a monokultúra lehetővé teszi a nagyfokú specializációt, a költségek minimalizálását, a termelékenység és a nyereség növelését.

Előnye, hogy tömeges élelmiszer-előállítást tesz lehetővé, ami a világélelmezés szempontjából fontos. Könnyen kivitelezhető, hisz a termesztőknek csak egyetlen művelési módot kell követniük (talaj-előkészítés, öntözés, kártevők elleni védelem).

Hátránya, hogy a monokultúra felborítja a természeti egyensúlyt. Egyetlen növényfaj nagy területen történő termesztése negatív hatással van a talaj szerkezetére. A talajt megfosztja a tápanyagától, ez a talajlakó baktériumok, mikroorganizmusok számának csökkenését eredményezi.

Az azonos genetikai állományú növényeknek – új betegség vagy gyomnövény megjelenése esetén – nincs természetes védekezőképességük. A kórokozók, a kártevők könnyen elszaporodnak, a diverzitás hiánya miatt ezek természetes ellenségeinek száma is kevesebb. Mivel minden növény egyformán érzékeny, akár az egész termés is elveszhet.

További szócikkek
search icon