Az ökológiai gazdálkodás világszerte egyre nagyobb teret hódít

Az ökológiai gazdálkodás világszerte egyre nagyobb teret hódít
Az ökológiai gazdálkodás világszerte egyre nagyobb teret hódít

Noha hazánkban az ökológiai gazdálkodásba vont mezőgazdasági területek aránya még viszonylag alacsony, az elmúlt évtizedekben megindult a növekedés, s egyre több gazdálkodó választja ezt a gazdálkodási formát, hogy egészséges élelmiszert állítson elő.

Az ökológiai termékek előállítása a világ számos országában, így az EU-ban is a vonatkozó joszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően történik. A piacra kerülő biotermékeket egységes eljárásrend szerint működő ellenőrző szervezetek ellenőrzik. A Hungária Öko Garancia Kft. immár több mint 20 éve foglalkozik a hazai biotermelők és termékeik ellenőrzésével, tanúsításával. A cég ügyvezetője, Dr. Mészáros Dóra folyamatosan azon dolgozik, hogy bioterméket előállító ügyfeleik minél színvonalasabb szolgáltatást tudjanak igénybe venni.

Kedves Dóra, mesélj egy kicsit magadról, miként jött ez a hivatás az életedbe?

Mindig is olyan munkát szerettem volna, ahol a természet védelme nagy hangsúlyt kap. Már a gimnázium után ez irányba orientálódtam, és a gödöllői egyetemen végeztem gazdasági agrármérnökként, majd később a természetvédelmi mérnök szakot is elvégeztem. Egy ideig gazdasági vonalon dolgoztam, de egy idő után megfogalmazódott bennem, hogy olyan dologgal szeretnék foglalkozni, mely közelebb áll a mezőgazdasághoz, természetvédelemhez. Így ismét a gödöllői egyetemre kerültem, ahol ösztöndíjasként, PhD tanulmányaim során a mezőgazdaság fenntarthatóságát értékelő módszerek fejlesztésében vettem részt. Dolgozatomban bio- és konvencionális üzemeket hasonlítottam össze a fenntarthatóság szempontjából. Így kerültem kapcsolatba az ökológiai gazdálkodással, melyet magánemberként és fogyasztóként is támogatok.

Ökológiai gazdálkodást nem csak otthon a kertünkben, hanem gazdálkodás szinten is lehet végezni

Mivel foglalkozik a Hungária Öko Garancia Kft.?

Cégünk egy nemzetközileg elismert független, akkreditált tanúsító szervezet és Európa egyik vezető bio tanúsító cégcsoportjának, az Easy-Cert Csoportnak a tagja. Elsődleges feladatunk a biotermékek hazai és nemzetközi jogszabályok szerinti ellenőrzése és tanúsítása, de a jelentősebb védjegyszervezetek saját feltételrendszerei szerinti ellenőrzéseket is végzünk, profiltól és mérettől függetlenül. Ügyfeleink támogatását a kiváló szakmai tudással rendelkező csapatunk garantálja, így naprakész tájékoztatást kapnak az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos tudnivalókról, jogszabályváltozásokról. A folyamatosan növekvő ügyfélkörünk bizonyítja a szerződött partnerek elégedettségét, szakmai felkészültségünket.

Az ökológiai gazdálkodás, mint fogalom mit jelent?

Az ökológiai gazdálkodás alapelveit és céljait közel 100 évvel ezelőtt határozták meg, amikor a mezőgazdaság kemizálása elindult. Az ökológiai gazdálkodás legfőbb alapelve, hogy a termelés során a helyi erőforrásokat és az ökológiai folyamatokat részesíti előnyben a külső erőforrásokkal és a természetidegen anyagokkal szemben. Fentiek értelmében a növényvédelemre és tápanyag utánpótlásra használható anyagok, valamint a feldolgozás során alkalmazható adalék- és segédanyagok, eljárások köre szigorúan szabályozott. Az ökológiai gazdálkodás feltételrendszere szerint tartott állatokat nem kezelik rutinszerűen antibiotikumokkal, nem kapnak hormonokat a gyorsabb gyarapodás érdekében és etológiai igényeiknek megfelelő tartási körülményeket biztosítanak számukra, az állat-jólét elveit szem előtt tartva.

Az európai és a magyar mezőgazdaságban is egyre fontosabb a biogazdaságok szerepe

Az ökológiai gazdálkodás elvből kizárja az élőlények genetikai módosításának minden formáját, és ezt az elvet az ökológiai élelmiszerelőállítás minden folyamatában gyakorolja. Az ökológiai gazdálkodás tehát nem csak az emberi egészség szempontjából bír jelentőséggel, hanem mindenekelőtt aktív környezetvédelmi tevékenységnek tekinthető. Hozzájárul a biológiai diverzitás (sokféleség) megőrzéséhez és növeléséhez, fenntartja, fokozza a talaj termékenységét, biológiai aktivitását, védi a felszíni és felszín alatti vizeket, hozzájárul a táji értékek megőrzéséhez, takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. Vagyis hosszútávon fenntartható, ezáltal nem korlátozza a következő nemzedékek életlehetőségeit. Ezen kívül az ökológiai gazdálkodás számos társadalmi és gazdasági előnnyel is rendelkezik, úgymint csökkenti a gazdálkodó függését a külső anyagoktól, legyenek ezek szaporítóanyagok, vagy éppen fosszilis energiával előállított tápanyag-utánpótló, hozzájárul a vidéki lakosság megtartásához, jövedelmet és keresleti piac alapú értékesítési lehetőséget kínál.

Hogyan ismerhetjük meg a boltban a biotermékeket?

A biotermékeken, amennyiben csomagolt termékekről van szó, minden esetben fel kell tüntetni az EU ökológiai logóját. A logóval egy látómezőben szerepeltetni kell az utolsó feldolgozási műveletet végző üzem ellenőrző szervezetének kódszámát, valamint a mezőgazdasági eredetű alapanyagok termelési helyét.

Így a fogyasztók a biotermékeket könnyen megismerik, ezen kívül akár a gyártó/forgalmazó tanúsítványára is rá tudnak keresni az interneten, a tanúsítványok közzététele ugyanis az EU-bio rendeletek előírásainak megfelelően kötelező. Ezen kívül a fogyasztók információt szerezhetnek nem csak arról, hogy a terméket hol dolgozták fel, hanem arról is, hogy a termékhez használt mezőgazdasági alapanyagokat hol állították elő. Ez azt gondolom, mindenképpen fontos a tudatos fogyasztók számára, hiszen a környezet védelméhez azzal is hozzájárulunk, ha nem szállítjuk az alapanyagokat országokon vagy akár kontinenseken át.

Mi a jövő? Mi a cél? 

A jövő azt gondolom mindenképp az ökológiai gazdálkodásé. Szerencsére az ökológiai gazdálkodást nemzetközi szinten is támogatják. A 2021 után életbe lépő Zöld Megállapodás (Green Deal) szerint idehaza is növelni kell a bioterületek nagyságát, az EU célkitűzésének megfelelően 2030-ra 25%-ra kell növelni a bio területek arányát. Ez jelenleg hazánkban mindössze 5,7%. Ahhoz, hogy az emberiség csökkentse az ökológiai lábnyomát, fenntarthatóbbá kell tenni az élelmiszer ellátási láncunkat. Ehhez kiváló út az ökológiai gazdálkodás.

Ökológiai gazdálkodásban művelt fóliasátor
fotó: Mészáros Dóra

Cégünk a továbbiakban is arra fog törekedni, hogy segítse az ügyfeleket a bio tanúsítvány megszerzésében. Folyamatosan dolgozunk informatikai rendszerünk fejlesztésén és bővítésén, hogy a jövőben biztosíthassuk a bio piac szereplői és ügyfeleink számára az árumozgás nyomon követeséhez szükséges rendszert és technológiát.

Fotók: canva.com

search icon