A bio nem azt jelenti, hogy fenntartható
A bio nem azt jelenti, hogy fenntartható

Az organikus és bio elnevezések könnyen összekapcsolódnak a fejünkben a fenntarthatósággal is, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az ökológiai gazdálkodásban előállított hús legalább annyira szennyező, mint a hagyományos, egy friss kutatás szerint.

Arra számítottunk, hogy az ökológiai gazdálkodás jobb eredményre vezet az állati eredetű termékeknél, de az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából nincs lényeges különbség.

-Maximilian Pieper, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója

Vannak azonban olyan tényezők is, melyek mégis a biohúsok mellett szólnak. Ha nem csupán az éghajlati károk költségeit nézzük, akkor egyértelműen a javukra szól, hogy az így tartott állatok takarmánya sem vegyipari növényvédőszerekkel, sem pedig műtrágyákkal nem terhelik a környezetet.

A vizsgálatban a bio sertéshúsnak volt a legkisebb lábnyoma, de még ez is 8-szor nagyobb terheléssel bír, mint a legnagyobb lábnyommal rendelkező növények, a nagyipari termesztésű olajos magvak.

Az elemzés egyik fő következtetése, hogy szükséges az állati eredetű termékek, de főképp a húsok árába beépíteni azok éghajlati költségeit. Főképp, hogy egy korábbi kutatás szerint a húsfogyasztás mai szintje az emberek egészségét is károsítja. Minden amellett szól tehát, hogy egy jóval kevesebb húst tartalmazó étrendre álljunk át.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon