Komoly potenciál rejlik a hazai biogazdálkodásban

Komoly potenciál rejlik a hazai biogazdálkodásban
Komoly potenciál rejlik a hazai biogazdálkodásban

A jövőálló agrárium kialakításában vállal kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézete.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a hazai agrárium kiemelt fontosságú szereplője tavaly tagságot nyert az Európai Élő Laboratóriumok Hálozatában (ENoLL) és hivatalosan is megkapta az élő laboratórium (Living Lab) elismerést. A jelenleg tizenkét kutatási területen, több mint száz termelői partnerrel együttműködő hálózat olyan témákat ölel fel, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett kap helyet, így alkotva jövőálló termelési rendszereket.

Az szervezet tavaly más nemzetközi sikereket is elért. A szervezet elnökét Dr Drexler Dórát választotta alelnökének az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai ernyőszervezete, a több mint kétszáz tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe. A pozícióval lehetővé vált, hogy a jövőben a ÖMKi kiemelt figyelmet fordítson hazánk és a kelet-közép európai régió fenntartható gazdálkodást érintő érdekeinek érvényesítésére.

Ahogy a szervezet vezetője elmondta, a magyarországi bioterületek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, miközben az előállított öko élelmiszerek piaca 30%-kal bővült Európában, így itthon is kiemelten fontos hogy az ökológiai élelmiszer előállítás is dinamikusan növekedjen és szélesedjen a hazai ökotermékek kereskedelmi jelenléte.

Az ÖMKi a kutatás mellett a tanácsadásban is jól teljesít. 2021-ben az ország legtöbb régiójában van már olyan szakember, aki az ökológiai gazdálkodásban tevékenykedő, vagy arra áttérő gazdáknak szakmai segítséget tud nyújtani, hiszen az ÖMKi tavaly nyolc főre bővítette aktív tanácsadói létszámát , valamint – a Vidékfejlesztési Program támogatott szaktanácsadási pályázatának köszönhetően – kiterjesztette szaktanácsadói tevékenységét

A szervezet sajtóközleményéből azt is megtudtuk, hogy idén megduplázzák az áruházak polcaira kerülő tájfajta paradicsompalánták számát a tavaly tavaszi sikeren felbuzdulva, amikor szinte azonnal elkapkodták őket a vásárlók. Tovább folytatódik a tájfajta kenyérgabonák kutatásának és terjesztésének programja is, hogy idővel minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, vegyszermaradványoktól mentes bio búzaliszt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás és fotók: ÖMKi

search icon