Az ökológiai gazdálkodás segít a klímaváltozás elleni küzdelemben
Az ökológiai gazdálkodás segít a klímaváltozás elleni küzdelemben

A biogazdálkodásra egyre inkább a fenntartható élelmiszerrendszer építésének kulcsának tekintünk, egy a Agriculture, Ecosystems and Environment szaklapban megjelent új tanulmányban pedig arra is rámutattak, hogy kritikus szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Több mint 4000 tanulmány metaanalízise során a kutatók azt találták, hogy a legjobb ökológiai gazdálkodási gyakorlat alkalmazásakor a talajban elnyelt szén mennyisége 18%-kal, míg a mikrobiális biomassza szén-dioxid-tároló mennyisége 30%-kal nőtt. 

A kutatók megvizsgálták a különböző szén-dioxid megkötési gyakorlatokat, mint például a talajművelést, a takarónövények és a szerves trágya vagy a komposzt célzott használatát. Ezek alapján megállapították, hogy a talaj szervesanyag használatával kapcsolatos legjobb gyakorlatok, mint például a komposzt és a trágya voltak a legnagyobb (átlagosan 24%-os) és leggyorsabb hatással a szénmegkötésre

Míg a bio- és hagyományos gazdaságokat összehasonlító korábbi metaanalízisek erős bizonyítékkal támasztják alá a biogazdálkodást, mint a talaj egészségének javításának és a mezőgazdasági fenntarthatóság elérésének eszközét, a mi metaanalízisünk ezen túlmutat. Azt javasoljuk, hogy a talajegészségügyi fejlesztések optimalizálása érdekében a biogazdálkodási rendszereken belül konkrét, legjobb gazdálkodási gyakorlatokat kell adaptálni.

mondták a tanulmány szerzői.

A szerves talajmódosítások alkalmazásával javul a talaj minősége és textúrája, ezáltal pedig erősebb növények nőnek, melyeknek a vízellátása és tápanyagértéke is sokkal jobb.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsünk az ökológiai és a mezőgazdaság többi részének az éghajlatváltozás életveszélyes kihívása elleni küzdelemben. Az ökológiai gazdálkodás része lehet a megoldásnak.

nyilatkozta Dr. Jessica Shade, a The Organic Center tudományos programigazgatója.

(Green Queen)

(fotó: pexels – Lukas)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon