Szénmegkötés
Szénmegkötés

A szénmegkötés a légkörben lévő szén-dioxid levegőből való kivonását és más módon történő tárolását jelenti. A szén tárolása különféle szénelnyelőkben (pl. óceánokban, erdőkben, talajokban) biológiai folyamatokkal, például fotoszintézissel történhet. Másik fő típusa a geológiai szénmegkötés, harmadikként pedig megjelenőben van a technológiai szénmegkötés.

Biológiai szénmegkötéskor a fák, a füvek és más növények fotoszintézis során felveszik a légköri szén-dioxidot, és a biomasszába beépítve szénvegyületként tárolják. A növény elhalása után a szén egy része felszabadul, másik része pedig megkötődik a talajban. Az óceánokban az algák és a moszatok szintén fotoszintézissel kötik meg a szén-dioxidot. A geológiai szénmegkötés a szén-dioxid föld alatti, geológiai képződményekben vagy kőzetekben történő tárolását jelenti.

A kialakulóban lévő technológiai szénmegkötés több módon is megvalósulhat. Alkalmazhatnak például bioszént, amely segítheti a talajok jobb szénmegkötését. Emellett egyre nagyobb a jelentőségük a szén-dioxid légkörből való eltávolítására és tárolására kifejlesztett innovatív technológiáknak is.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Globális felmelegedés

search icon