Szén-dioxid semlegesítő üzemet terveznek az Egyesült Királyságban
Szén-dioxid semlegesítő üzemet terveznek az Egyesült Királyságban

Az észak-lincolnshire-i Keadby 3 névre keresztelt erőmű az első szén-dioxid-leválasztási és -tárolási projekt, amely zöld utat kapott a kormánytól. Ez az üzem a tervek szerint évente 1,5 millió tonna szén-dioxidot távolíthatna el a levegőből, ezzel pedig nagyban hozzájárulna az Egyesült Királyság klímacéljainak teljesítséhez.

A hír ugyanazon a napon érkezett, amikor Michael Gove, a Levelling Up minisztere jóváhagyta egy új szénbánya építését Angliában. Ez a bánya a becslések szerint 400 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását fogja jelenteni. A szén-dioxid-leválasztási technológia része volt az új szénbánya engedélyezésének indoklásában, amely a helyi miniszter állítása szerint nettó nulla kibocsátású lesz.

A kommentátorok azonban rámutattak arra, hogy ez az állítás még nem bizonyított, mivel ilyen technológia nincs kereskedelmi használatban az Egyesült Királyságban. Az új szén-dioxid-leválasztási és -tárolási projekt ugyanakkor már 2027-ben szeretne ezen a helyzeten változtatni.

Ez a beruházás elősegíti a tiszta energiatermelést és fenntartja az ellátás biztonságát

– mondta Grete Tveit, az Equinor alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokért felelős alelnöke.

A projektet a brit SSE Thermal, valamint a norvég Equinor energetikai vállalat támogatja. Grete Tveit szerint a mostani terv jelentős mérföldkő a tiszta, rugalmas és hatékony energia előállítására irányuló törekvésekben is.

Grant Shapps üzleti és energiaügyi miniszter széles körű konzultációt követően írta alá a tervezett erőmű tervezetét a honlapján közzétett nyilatkozatában. A létesítmény 910 megawatt termelőkapacitással rendelkezne, és évente akár 1,5 millió tonna CO2-t is képes lenne megkötni.

Bár az erőmű megkapta a fejlesztési engedélyt, a projekt még mindig a kormány által elindított átvilágítási szakaszban van. A technológia támogatói szerint a hálózat kulcsszerepet játszik majd szén-dioxid-mentesítésében.

(forrás: euronews.com/green)

search icon