A planktonok segíthetnek a szén-dioxid tárolásában
A planktonok segíthetnek a szén-dioxid tárolásában

A Föld légköréből a felesleges szén-dioxid eltávolításának sürgető szükségességéhez bolygónk legkisebb lakóinak bevonása is hozzátartozhat. Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya, amelyet Michael Hochella, az Energiaügyi Minisztérium Csendes-óceáni Északnyugati Nemzeti Laboratóriumának munkatársa vezet, azt állítja, hogy az óceánok jelentős mennyiségű szén-dioxid tárolására lehetnek alkalmasak.

Az Energiaügyi Minisztérium Csendes-óceáni Északnyugati Nemzeti Laboratóriumának Michael Hochella által vezetett nemzetközi kutatócsoportja szerint a Föld környezetéből a felesleges szén-dioxid eltávolításának sürgősen szükséges. Hochella és kollégái megvizsgálták az óceánok vasban gazdag, mesterséges műtrágya részecskékkel való bevetésének tudományos bizonyítékait az óceáni planktonok közelében. A cél a fitoplankton, az óceáni ökoszisztéma kulcsfontosságú részét képező mikroszkopikus növények táplálása lenne. Az elemzésről szóló cikk a Nature Nanotechnology című folyóiratban jelent meg.

Az emberek évszázadok óta trágyázzák a földet a növénytermesztés érdekében, így megtanulhatjuk, hogyan trágyázzuk felelősen az óceánokat

– mondta Michael Hochella, a Pacific Northwest National Laboratory munkatársa.

A természetben a szárazföldről származó tápanyagok a folyókon és a szálló poron keresztül jutnak el az óceánokba, hogy megtermékenyítsék a planktonokat. A kutatócsoport azt javasolja, hogy ezt a természetes folyamatot vigyük egy lépéssel tovább, hogy az óceánon keresztül segítsünk eltávolítani a felesleges széndioxidot, amiben a planktonok lehetnek a segítségünkre.

Tanulmányozták azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a gondosan megtervezett anyagok speciális kombinációinak adagolása hatékonyan trágyázhatná az óceánokat.  Ez ösztönözné arra a fitoplanktont, hogy szén-dioxid-nyelőként viselkedjenek. A kutatás szerint ezzel a serkentéssel az élőlények nagy mennyiségben vennének fel szenet. Ezután, amikor később elpusztulnak, mélyen az óceánba süllyednek, magukkal víve a felesleges szenet, ami így nem kerülne vissza a légkörbe.

A tudósok szerint ez a javasolt trágyázás egyszerűen felgyorsítana egy olyan természetes folyamatot, amely már most is biztonságosan megköti a szenet olyan formában, hogy azt évezredekre eltávolíthatja a légkörből.

(forrás: enn.com)

search icon