Szén-doxid mentesítés kaliforniai módra
Szén-doxid mentesítés kaliforniai módra

Az éghajlatváltozás elleni legújabb ambiciózus tervében Kalifornia a levegőből kivont szén-dioxid föld alatt történő tárolását tervezi, olyan mértékben, amilyenre még nem volt példa az Egyesült Államokban. A szén-dioxid-gáz tárolására alkalmas geológiai adottságok ritkák, de Kaliforniában a Central Valley egyes részein, az állam közepén végigfutó hatalmas mezőgazdasági területeken van ilyen. A California Resources Corp. olaj- és gázipari vállalat ott hidrogén előállítására irányuló projektet fejleszt, a hidrogénüzem és az azt működtető földgázüzem szén-dioxid-leválasztását tervezik. A szén-dioxidot ezután egy régi olajmezőn tárolnák. Ehhez nem kell külön csővezeték-engedélyt kérni, mivel mindez a vállalat tulajdonában történik. A vállalat azonban más iparágakból, például a gyártásból és a közlekedésből származó kibocsátásokat is tárolni akar. Ennek elszállításához már olyan csővezetékekre lenne szükség, amelyeket egyelőre nem lehet megépíteni, mert tavaly a kaliforniai törvényhozás elfogadott egy törvényt, amely kimondja, hogy addig nem áramolhat szén-dioxid új csővezetékeken keresztül, amíg a szövetségi kormány be nem fejezi a szigorúbb biztonsági előírások megalkotását, ami évekig is eltarthat.

Bár a szén-dioxid szállítására a csővezetékeken kívül más módok is léteznek, például teherautók vagy hajók, a csővezetékeket kulcsfontosságúnak tartják ahhoz, hogy a szén-dioxid-leválasztás a Kalifornia által tervezett szinten megvalósuljon, ugyanis évente legalább 100 millió tonna szén-dioxidot kellene megkötni.

Az olaj- és gázipar kibocsátása az éghajlatváltozás egyik fő oka. Most a szén-dioxid-leválasztás – amely nem bizonyítottan célszerű megoldás – segít az iparnak, hogy továbbra is szennyezzen olyan helyeken, amelyek már így is erősen szennyezettek, állítják a környezetvédők. Ahelyett, hogy bezárnák a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveket, a szén-dioxid-leválasztás növeli a profitjukat és meghosszabbítja az élettartamukat. A szén-dioxid-leválasztás hívei szerint viszont a Kern megyei olaj- és gázipari vállalatok számára elengedhetetlen, hogy új módszereket találjanak a pénzkeresésre és az emberek foglalkoztatására, mivel Kalifornia eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól, amely iparág a régió identitásának alapját képezi.

(Forrás: The Independent)

search icon