Erősen fel kellene pörgetnünk a légköri szén-dioxid megkötését
Erősen fel kellene pörgetnünk a légköri szén-dioxid megkötését

Ha szeretnénk elkerülni a katasztrofális mértékű felmelegedést. A Koalíció a Negatív Emisszióért (CNE) nevű, vállalatokat összefogó szervezet és a McKinsey tanácsadó cég szerdán megjelent jelentése szerint 2025-ig egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonnunk a légkörből.

Egyre több szakértő látja úgy, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglalt vállalások ellenére a kibocsátáscsökkentés nem halad megfelelő ütemben. Ezért sokan úgy vélik, hogy a kibocsátás csökkentésére tett ígéretek mellett szén-dioxid-kivonási technológiákra is szükség van.

Ezzel együtt a jelenleg fejlesztés alatt álló projektek 2025-ig mindössze 150 millió tonna szén-dioxid eltávolítására lesznek elegendőek, ami töredéke a szükségesnek. A jelentés szerint ugyanis a másfél fokos cél eléréséhez legalább egymilliárd tonna szén-dioxid kivonására lenne szükség.

A 444 cikke szerint a jelenlegi technológiákkal az a baj, hogy túlzottan drágák és közben nem is elég hatékonyak. Persze nem csak csúcstechnológiára kell gondolnunk, az úgynevezett negatív emissziós projektek között ugyanis szerepelnek természetes megoldások is, mint például az erdősítés.

Becslések szerint a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből kinyerő technológiák fejlesztésével 2050 környékére átlagosan néhány 10 ezer forintnyi összegre csökkenhetne a kivonás átlagos tonnánkénti költsége.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon