Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák

Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák
Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák

Amerikában szinte megszámolhatatlanul sok pénzt költenek az emberek halloween alkalmából, és sajnos rengeteg műanyag kosztümnek ez az első és az utolsó útja egyben. Angliában sem nagyon törődnek a tökök újrahasznosításával…

Nem kívánunk vitát indítani halottak napja és halloween kapcsán, és az is igaz, hogy mindkét ünnephez köthető szemetelés és pazarlás. Legyen szó műanyag gyertyáról, a sírokra kerülő művirágról vagy egyszer felvett textil hacukáról és faragott tökről.

Mennyi szemetet termel a halloween?

Ha ünnepi dekorációról és szemétről beszélünk, legtöbbünknek Amerika ugrik be, nem véletlenül. Az USA-ban valóban nagy hagyománya van a halloweenezésnek, és kiugró az a pazarlás és szeméthegy, amit egyetlen nap szórakozás nyomán termelnek.

Az amerikaiak az elmúlt halloweenek alkalmával rekordnagyságú összeget, átszámítva évente 4000 milliárd forintot költöttek az ijesztgetés ünnepére, így elmondható, hogy fejenként átlagosan 100 dollárba kerül egy amerikainak, hogy egy éjszakára szellemnek, vérfarkasnak, vámpírnak vagy boszorkánynak öltözve szórakoztathassa magát és a barátait. Szomorú tény, hogy a halloweenre is érvényes a „covid-visszapattanás” jelensége. A járvány idején ugyanis érthető okból kevesebbet költöttek és szemeteltek az emberek, de a korlátozások megszűnése után a szokványosnál is nagyobb lett a pazarlás.

halloween
halloween tök
A legtöbbet a jelmezekre költik, amelyek sokszor már az első használat után mennek a kukába
Fotó: Canva

Műanyag jelmezekre megy el a legtöbb pénz

Az amerikaiak 51%-a kidekorálja halloweenkor a lakását vagy saját magát. Ez ugyan kevesebb, mint az édességet vásárlók tömege, a kiadásokat tekintve a legnagyobb összeg mégis műanyag jelmezekre és dekorra megy el.

Halloweeni kiadások az USA-ban

  • 3,6 milliárd dollár jelmezekre.
  • 3,1 milliárd dollár édességre.
  • 3,4 milliárd dollár dekorációra.
  • 0,6 milliárd dollár üdvözlőlapokra.

Nemcsak a gyerekek terveznek beöltözni. Az Amerikai Kereskedelmi Szövetség becslése szerint 1,2 milliárd dollár megy el a gyerekek maskaráira, 1,7 milliárd a felnőttekére, de 0,7 milliárdot a házi kedvencek kicicomázására is elköltenek.

A jelmezekkel az igazán nagy probléma az, hogy nagy részük a kukában végzi. Az USA-ban 35 millió jelmez kerül a szemetesbe, de a közelebbi Angliában sem rózsásabb a helyzet, ott 7 millió kosztümnek az aktuális évi halloween az első és egyetlen estéje.

A töktermesztők számára mindent visz a halloween

A töktermesztésben is fontos szempont a halloween. 2022-ben az USA-ban 66.200 hektáron termeltek sütőtököt, és megközelítőleg 1 milliárd tonna tököt szüreteltek le az ünnepre.

A brit fogyasztók 40%-a vásárol általában tököt halloween alkalmából, de sajnos 60%-uk nem használja fel étkezési célra az ehető sütőtököt, hanem faragás után egyszerűen a kukába dobja. (Számokban kifejezve ez 18.000 tonna kidobott sütőtököt jelent.)

halloween
halloween tök
Ne keverd össze az ehető sütőtököt a dísztökkel, mert utóbbi mérgező!
Fotó: Canva

Magyar halloweenre magyar halloweeni tököt!

Hazánkban régóta ismerik a sütőtököt, de az angolszász halloweenezés megdobta a tökök iránti keresletet. Erre jól reagáltak a magyar gazdák. Megsüvegelendő, hogy elenyésző mennyiségű sütőtök származik importból, mivel Magyarországon mintegy 1500–1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegye számít sütőtökfellegvárnak, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod vármegyében is meghaladja a 100 hektárt a sütőtöktáblák összes területe.

Idén a sütőtök kilónkénti nagybani ára 350 forint körül alakul.

A halloweeni tök mérgező is lehet

Sütőtöknek a köznyelvben a téli tököt nevezik, amelyet biológiailag éretten szednek le, vagyis a benne levő magok szaporításra alkalmasak.

Az, amit a zöldségesek, áruházak általában halloweeni tök néven árulnak, biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloweeni tök dísztöktípusa terjedt el, amely nem ehető.

A halloweentök nagy, narancssárga színű, díszítésre alkalmas. Belföldi forgalomban többféle kapható, a 2–3 kilogrammos fajtáktól a 9–18 kilogrammosokig. A különösen kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amely kellemetlen íze mellett mérgező is lehet.

Ne dobd ki a tököt, hanem használd fel!

Ha tökfaragáskor sütőtökre esik a választásod, tudd, hogy gyorsabban romlik, így érdemes faragás után másnap felhasználni. Magában megsütve is remek fogás, de számtalan édes és sós finomság készíthető belőle.

A dísztököt és a takarmánytököt se dobjuk a kukába! A disznók kifejezetten szeretik, és a baromfinak is bármelyik tök odaadható. Ha azonban nincs a közelben haszonállat, figyeljünk arra, hogy a komposztálóban végezze az idei dekoráció!

Kiemelt kép: Canva

search icon