Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák

Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák
Halloween: műanyag jelmezekkel és tökökkel teli kukák

Amerikában 4000 milliárd forintot költenek halloween alkalmából, de sajnos rengeteg műanyag kosztümnek ez az utolsó útja. De Angliában sem nagyon törődnek a tökök újrahasznosításával.

Nem kívánunk vitát indítani Halottak napja és Halloween kapcsán, és az is igaz, hogy más ünnepekhez is köthető szemetelés és pazarlás. Legyen szó műanyag gyertyáról, a sírokra kerülő művirágról vagy egyszer felvett textil hacukáról és faragott tökről.

Mennyi szemetet termel a halloween?

Ha ünnepi dekorációról és szemétről beszélünk, legtöbbünknek Amerika ugrik be, nem véletlenül. Az USA-ban valóban nagy hagyománya van a halloweenezésnek, és kiugró az a pazarlás és szeméthegy, amit egyetlen nap szórakozás nyomán termelnek.

Az amerikaiak 2021-ben 10,14 milliárd dollárt költöttek halloweenre. (Ez szerényen számolva 4000 milliárd forint.) Már 2021 is rekord év volt, 2 milliárd dollárral fejelte meg az addigi költéscsúcsot, de 2022 az előzetes felmérések szerint a tavalyi évet is felülmúlja.

Fejenként átlagosan 100 dollárt terveznek költeni az amerikaiak. Szomorú tény, hogy a halloweenre is érvényes a „covid-visszapattanás” jelensége. A járvány idején ugyanis érthető okból kevesebbet költöttek és szemeteltek az emberek, de a korlátozások megszűnése után a szokványosnál is nagyobb a pazarlás.

halloween
halloween tök
A legtöbbet a jelmezekre költik, amelyek legtöbbször az első használat után mennek a kukába.

Műanyag jelmezekre megy el a legtöbb pénz

A megkérdezettek 51%-a tervezi kidekorálni a lakását vagy saját magát. Ez ugyan kevesebb, mint az édességet vásárlók tömege, a kiadásokat tekintve a legnagyobb összeg mégis műanyag jelmezekre és dekorra megy el.

Halloweeni kiadások az USA-ban

  • 3,6 milliárd dollár jelmezekre.
  • 3,1 milliárd dollár édességre.
  • 3,4 milliárd dollár dekorációra.
  • 0,6 milliárd dollár üdvözlőlapokra.

Nem csak a gyerekek terveznek beöltözni. Az Amerikai Kereskedelmi Szövetség becslése szerint 1,2 milliárd dollár megy el a gyerekek maskaráira, 1,7 milliárd a felnőttekére, de 0,7 milliárdot a házi kedvencek kicicomázására is elköltenek.

A jelmezekkel az igazán nagy probléma az, hogy nagy részük a kukában végzi. Az USA-ban 35 millió jelmez kerül a szemetesbe, de a közelebbi Angliában sem rózsásabb a helyzet, ott 7 millió kosztümnek ez az első és egyetlen estéje.

A töktermesztők számára mindent visz a halloween

A töktermesztésben is fontos szempont a halloween. 2022-ben az USA-ban 66.200 hektáron termeltek sütőtököt, és megközelítőleg 1 milliárd tonna tököt szüreteltek le az ünnepre.

A brit fogyasztók 40%-a vásárol idén tököt halloween alkalmából, de sajnos 60%-uk nem használja fel étkezési célra az ehető sütőtököt, hanem faragás után egyszerűen a kukába dobja. (Számokban kifejezve ez 18.000 tonna kidobott sütőtököt jelent.)

halloween
halloween tök
Ne keverd össze az ehető sütőtököt a dísztökkel, mert utóbbi mérgező!

Magyar halloweenre magyar halloweeni tököt!

Hazánkban régóta ismerik a sütőtököt, de az angolszász halloweenezés megdobta a tökök iránti keresletet. Erre jól reagáltak a magyar gazdák. Megsüvegelendő, hogy elenyésző mennyiségű sütőtök származik importból, mivel Magyarországon mintegy 1500–1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye számít sütőtökfellegvárnak, de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is meghaladja a 100 hektárt a sütőtöktáblák összes területe.

Idén a sütőtök kilónkénti nagybani ára 250 forint körül alakul.

A halloweeni tök mérgező is lehet

Sütőtöknek a köznyelvben a téli tököt nevezik, amelyet biológiailag éretten szednek le, vagyis a benne levő magok szaporításra alkalmasak.

Az, amit a zöldségesek, áruházak általában halloweeni tök néven árulnak, biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloweeni tök dísztöktípusa terjedt el, amely nem ehető.

A halloweentök nagy, narancssárga színű, díszítésre alkalmas. Belföldi forgalomban többféle kapható, a 2–3 kilogrammos fajtáktól a 9–18 kilogrammosokig. A különösen kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amely kellemetlen íze mellett mérgező is lehet.

Ne dobd ki a tököt, hanem használd fel!

Ha tökfaragáskor sütőtökre esik a választásod, tudd, hogy gyorsabban romlik, így érdemes faragás után másnap felhasználni. Magában megsütve is remek fogás, de számtalan édes és sós finomság készíthető belőle.

A dísztököt és a takarmánytököt se dobjuk a kukába! A disznók kifejezetten szeretik, és a baromfinak is bármelyik tök odaadható. Ha azonban nincs a közelben haszonállat, figyeljünk arra, hogy a komposztálóban végezze az idei dekoráció!

search icon