Romlandó élelmiszerek tárolása hűtőszekrény nélkül?

Romlandó élelmiszerek tárolása hűtőszekrény nélkül?
Romlandó élelmiszerek tárolása hűtőszekrény nélkül?

Egy új technológia hamarosan segíthet abban, hogy hűtőszekrény és tartósítószerek nélkül is hetekig frissek maradjanak az ételeink, legalábbis ezt ígéri egy startup.

Az lassan már senkinek sem lesz újdonság, hogy milyen irdatlan mennyiségű élelmiszert pazarol az emberiség. Ezt a jelenséget azonban két nagyon különböző részre lehet bontani.

A nyugati világban jellemzően túlvásároljuk magunkat és ezért romlanak meg és kerülnek kidobásra az élelmiszerek, míg a fejlődő világban nagyon gyakran azért kerül kukába az étel, mert a termelőknek és a kereskedőknek és háztartásoknak nincs birtokában a hűtéshez szükséges infrastruktúra.

Ezeken a problémákon segíthet egy új technológia, mely a hűtőházak és -szekrények használata nélkül képes kitolni a romlandó ételek eltarthatósági idejét. A megoldás lényegében egy újfajta pasztőrözés, melyet azonban nem magas hőmérséklet segítségével végeznek, hanem szén-dioxid felhasználásával.

Ahogy a fastcompany.com cikke beszámol róla, az eljárás során az ételeket magasnyomású szén-dioxiddal kezelik, mely az eddigi eredmények szerint inaktiválja azokat a mikroorganizmusokat, melyek általában az ételek romlását okozzák.

A Father Farms nevű startup újítását elsőként a félkész sültkrumplinál alkalmazza, melyet klasszikusan fagyasztva tudnánk csak megvásárolni. A cég sültkrumpliját viszont nem kell hűteni, szobahőmérsékleten is eláll akár három hónapig.

Az eljárás során az élelmiszer alig veszít tápértékéből, miközben semmiféle mesterséges tartósítószert sem tartalmaz.

Mivel szén-dioxidot használunk forró víz vagy gőz helyett, így a tápanyagtartalom elvesztése lényegesen kisebb arányú, mint a hagyományos pasztőrözésnél, miközben ugyanazt a biztonságot érjük el.

–mondja a Mike Annunziata a cég vezérigazgatója

A technológiát egyelőre csak a sültkrumplikra alkalmazzák, de már folynak a kísérletek más élelmiszerekkel is, ahol hasonlóan jó eredményeket érnek el. A cég elképzelései szerint technológiájuk mindenkinek, de főképp a fejlődő világ farmerei számára hoz majd új lehetőségeket, miközben drasztikusan csökken az élelmiszerpazarlás.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon