Tudod, mekkora az ökológiai lábnyomod?
Tudod, mekkora az ökológiai lábnyomod?

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a természeti környezetünkben. Az, hogy mit eszünk, mit vásárolunk, milyen házban lakunk, mivel fűtünk, mivel közlekedünk, mennyi hulladékot termelünk, befolyásolják, hogy mennyit élünk föl a Föld által nyújtott javakból. Jó esetben csak annyi természetes erőforrást szabadna felhasználnunk, amennyit a természet fenntarthatóan, károsodás nélkül képes újratermelni. Ám az emberiség életvitele ma már annyira megterheli a természetet, olyan ütemben használjunk az erőforrásokat, hogy a Föld már nem képes lépést tartani.

Erre a jelenségre találták ki az ökológiai lábnyom fogalmát.

Ez azt mutatja, hogy az életvitelünknek mekkora a területigénye, és mennyire terheli meg a természeti környezetet. 2016-ban fejenként 1,63 hektárnyi természetes erőforrás jutott volna, ám az egy emberre jutó ökológiai lábnyom átlagosan 2,75 hektár volt. Ez azt jelenti, hogy „túl nagy lábon élünk”, túlfogyasztjuk a Föld erőforrásait, ami hosszú távon nem fenntartható.

Az ökológia lábnyomot egy másik figyelemfelkeltő módon is ki szokták számolni minden évben. A Túlfogyasztás világnapja az a nap, amikor az emberiség elhasználja a bolygó erőforrásait arra az évre, és onnantól az év hátralévő részében a Föld kimeríthető tartalékaira hagyatkozunk. Először 1970-ben léptük át a fenntartható szintet, akkor még december 29-ére esett a Túlfogyasztás világnapja. Az elmúlt 50 évben azonban egyre korábban elhasználtunk a Föld által nyújtott javakat, 2019-ben már július 29-én volt a Túlfogyasztás napja, vagyis 5 hónappal korábban, mint 1970-ben.

Tavaly viszont kivételes módon három héttel későbbre, augusztus 22-re esett a Túlfogyasztás világnapja. A példa nélküli változás sajnos nem annak volt köszönhető, hogy az emberiség környezettudatosabban élne. A túlfogyasztás csökkenése egyértelműen a koronavírus-járványra, a korlátozásokra a gazdasági következményekre és a mérsékeltebb közlekedésre vezethetők vissza. Ám mindez megmutatta, hogy igenis lehetséges rövid idő alatt nagy változásokat elérni.

Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk, és minél kevésbé éljünk környezetterhelő módon, változtatni kell az életmódunkon.

Az ökológiai lábnyom kiszámolható régiókra, országokra, egyes emberekre, de akár cégekre vagy eseményekre is. Ezzel a kérdőívvel te is kiszámolhatod, neked mekkora az ökológiai lábnyomod!

Sok mindent tehetsz te is a fenntartható életmód érdekében, a lényeg, hogy ne másoktól várd, hogy változtassanak. Íme néhány lehetőség, amelyekkel csökkentheted az ökológiai lábnyomodat:

  • Autó helyett gyalogolj, kerékpározz, rollerezz vagy használd a közösségi közlekedést. Ezzel nem csak a környezetet kíméled meg egy csomó káros anyag kibocsátásától, de az egészségednek is jót tesz a mozgás.
  • Egyél kevesebb húst! Ha hirtelen senki sem enne húst és tejterméket a Földön, akkor több mint 75 százalékkal csökkenne a mezőgazdasági célú földhasználat a világban, és jelentősen visszaesne az üvegházhatású gázok kibocsátása is.
  • Ételt ne dobj a kukába! A fejlett országokban elképesztő mennyiségű étel kerül a szemétbe, ami teljesen fölöslegesen lett megtermelve. Fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte. Ez azt jelenti, hogy ahol négyen most jóllaknak, ott az étel tudatos felhasználásával egy ötödik ember is jóllakhatna.
  • Vásárolj helyi élelmiszereket! Ha az alapvető élelmiszerek többségét 50 kilométeres körzeten belül készítenék és termesztenék, akkor a rövidebb szállítás miatt a károsanyag-kibocsátás is alacsonyabb lenne.
  • Válasszunk olyan terméket, amelynek minél kevesebb a csomagolása – vagy csomagolás nélküli –, keressük a lebomló vagy visszaváltható csomagolást. A vásárlás során ne használjunk nejlonzacskókat, inkább vigyünk magunkkal vászonszatyrot, textiltasakot.
  • Csökkentsd az energiafelhasználásodat! A lakás szigetelése, energetikai korszerűsítése jó ötlet, de ha alacsonyabb hőmérsékletet tartunk télen, nem pazaroljunk az energiát, az egy fillérbe sem kerül.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Forrás: autoszektor.hu Borítókép: pexels.com)

search icon