Frappáns farsangi ötletek – 9 jelmeztipp a low waste jegyében
Frappáns farsangi ötletek – 9 jelmeztipp a low waste jegyében

Itt a farsang, és itt az újabb „Milyen jelmezbe öltöztessem a gyermekemet?” dilemma időszaka. Hiszen jó buli a tél elűzése, de lássuk be, a farsang leginkább a szülőknek jelent újabb megoldandó feladatot.

Ha picit is környezettudatosabban élünk, vagy igyekszünk hangsúlyt fektetni a hulladékmentességre, akkor nemcsak az merülhet fel problémaként, hogy idén cowboy vagy éppen pókember legyen-e a gyerek, hanem az is, hogy mindezt hogyan kivitelezzük „zöld” módon.

Hiszen lássuk be: csak azért megvenni egy jelmezt vagy az elkészítéséhez szükséges anyagot, hogy egyetlenegyszer feszítsen benne csemeténk, nem tűnik túl fenntartható megoldásnak! Szerencsére van pár olyan ötlet, mellyel némiképpen enyhíthetünk a zero waste miatti aggodalmunkon.

Egy használat után megy a szemétbe

Farsangi adatok nincsenek, de érdemes lehet a Halloweennel összehasonlítani, ahol a jelmezekkel az igazán nagy probléma az, hogy nagy részük a kukában végzi. Az USA-ban 35 millió jelmez kerül a szemetesbe, de a közelebbi Angliában sem rózsásabb a helyzet, ott 7 millió kosztümnek ez az első és egyetlen estéje.

Ebben a videóban 10 otthon is elkészíthető jelmezt mutatnak be, amelyeket némi kreativitással még fenntarthatóbbá varázsolhatunk.

1. Vedd meg másodkézből!

Ma már roppant könnyen és gyorsan találhatunk a környékünkön használható jelmezt a gyereknek. Mivel ezeket maximum 1-2 alkalommal hordta előző gazdája, jó eséllyel nem kell a minőségtől tartanunk. Sok jelmez újszerű állapotban cserél gazdát, potom pénzért. Igazán környezettudatosak persze akkor vagyunk, ha mi magunk is vigyázunk a választott darabra, és szintén megkímélt állapotban adjuk tovább valaki másnak. A Farsangi jelmez nevű csoportban nemcsak adni és venni lehet a használt gyerek- és felnőttjelmezeket, de kérdéseket is fel tudunk tenni. A patinás, 9 éve működő facebookos „Farsangi jelmez adok-veszek” közösség sajnos zárt csoport, de belépés után 22 ezer ember hirdetései és ötletei között szemezgethetünk. Tehát anyukák és apukák! Bőven van lehetőség a neten.

2. Szervezz cserepartit!

Az előző tanácshoz nagyon hasonló, a szociális életünket is fellendítő tipp: barátainkkal, szomszédainkkal, hozzátartozóinkkal szervezhetünk egy ruhacsere-délutánt is, ahol mindenki bedobja a közösbe a megunt darabokat, hogy aztán valaki más örömmel rájuk lelhessen. Ilyen alkalmakkor gyakran előkerülnek jelmezek is az egyéb kincsek mellett.

3. Nézz körül a turiban!

Általában a turkálókban is könnyen találni néhány remek jelmezt. Mivel ezek nincsenek agyonhordva, tényleg nem ciki őket akár ilyen úton beszerezni! Sőt, mivel a készlet egy része (vagy az egész) külföldről érkezik, igazi vagány darabokra is rálelhetünk! A szezonban több turkáló külön figyel arra, hogy jelmezeket is kínáljon. Azonban az internetnek hála már az üzletbe sem kell elmennünk értük, akár a Háda webshopján is turizhatunk.

4. Kölcsönözd ki!

Szerencsére egyre több a jelmezkölcsönző, ahol rengeteg frappáns kosztüm között válogathatunk. Érdemes azonban előre gondolkodnunk, nehogy a farsang időszakában, a „csúcsidőben” maradjunk hoppon!

5. Csináld magad!

Ha a fenti alternatívák egyike sem jött be, akkor is azt mondom, hogy mielőtt rohannál bevásárolni, inkább nézd meg, hogy hogyan tudnád elkészíteni a jelmezt te magad! Nem kell persze rögtön hatalmas dolgokra gondolni. Ha a királylányjelmezhez nem vetted meg a műanyag koronát, hanem vékony, színes kartonból elkészítetted te magad, máris a tudatosabb utat választottad! Érdemes a kiegészítők sorát végiggondolni, hiszen szinte minden könnyen kivitelezhető kartonból: varázspálca, kard, álarc stb.

Űrhajós jelmez házilag

farsangi jelmez házilag
Egy lángokkal tarkított űrhajósjelmez csemeténk kedvence lehet.
farsangi jelmez házilag
Minden hozzávaló megtalálható a háztartásban: flakon, kartondoboz, némi anyag és ragasztó.
farsangi jelmez házilag
Mindent beburkolunk alufóliával, majd rögzítjük a flakonokat a dobozhoz.
farsangi jelmez házilag
Színes textilből ragasztunk fel lángokat.
farsangi jelmez házilag
Végül anyagból, gumiszalagból vagy kötélből megcsináljuk a vállpántokat. Ezeket érdemes rajzszeggel ráerősíteni a kartonra, mert az alufólián a ragasztó nem bír el súlyt.

6. Nézz körül az otthoni ruhatárban!

Sokszor a már meglévő ruhadarabjainkból is temérdek ötletes dolgot ki lehet hozni! Remek Frankenstein válhat például a gyerekből egy kis zöld arcfestékkel meg apa egyik régi zakójával. De ugyanilyen könnyen varázsolhatunk nagymamát is a csemeténkből néhány régi virágos ruhadarabbal és frappáns kiegészítőkkel ügyeskedve.

7. Kérj kölcsön!

A fenti példáknál maradva rájöhetünk, hogy sok jelmezt a kiegészítők tesznek igazán érthetővé vagy különlegessé, ezért érdemes lehet számba vennünk, hogy honnan tudunk néhány megfelelő darabot kölcsönkérni. A nagyi kosztümjéhez például jól jöhet egy régi szemüveg, esetleg egy értéktelenebb gyöngysor. Ha pedig lovasnak akar öltözni gyermekünk, a lóbolond ismerősünktől érdemes kölcsönkérni egy pálcát, kobakot, esetleg csizmát. Voilá, máris értelmet nyer egy sima fekete leggings és kockás ing (vagy lovas póló) kombináció!

8. Ha mégis vásárolsz…

Ha úgy döntesz, hogy mégis a boltok felé veszed az irányt, próbálj meg olyan ruhadarabokat keresni, amelyek a farsang időszakán kívül is hordhatók! Biztos vagyok benne, hogy a balerinajelmez tütüszoknyáját örömmel viseli majd a gazdája a hét bármely (vagy inkább az összes) napján, vagy, mondjuk, a madárijesztő-jelmez kertészfarmere is jó szolgálatot tehet a hétköznapokon is. A lényeg, hogy légy kreatív, és gondolkodj előre!

Lego kocka mint egyszerű farsangi jelmez

farsangi jelmez házilag
farsangi jelmez házilag
A hozzávalókhoz megint nem kell a szomszédba menni. Csupán kartonra, műanyag pohárra és festékre lesz szükségünk.
farsangi jelmez házilag
A dobozon a fejnek és a kezeknek kivágjuk a nyílásokat, majd felragasztjuk a poharakat. Ügyeljünk arra, hogy erős ragasztót használjunk, nehogy a játékban leszakadjanak az alkotórészek!
farsangi jelmez házilag
Végül jó élénk festékkel befestjük az egészet. Sajnos itt a vízfesték nem lesz jó választás, de talán az apukák örülnek majd, ha festékspray-vel dolgozhatnak.

Minecraft-figura kartonból

A kisgyerekes szülőknek nem kell bemutatni a Minecraftot. És szerencsére a kockafejű karaktereket nem is nehéz reprodukálni farsangra.
Forrás: www.justalittlecreativity.com
Hozzávalók: kartondoboz, ragasztószalag és festék.
Rajzoljuk be az ikonikus figura arcvonalát, de a festésben már a gyerkőc is segíthet. A jelmez többi része pedig egy egyszínű melegítő.

9. Extra tipp a minimalistáknak

Ha nincs túl nagy kedv beöltözni, de nagy a csoportnyomás (ez inkább a kamaszokkal és a felnőttekkel fordulhat elő), akkor sincs minden veszve: ilyenkor van szükség igazán leleményességre!

Egy ismerősöm például egyszer – látszólag – teljesen hétköznapi öltözetben jelent meg egy beöltözős bulin. Ha valaki megkérdezte, hogy ő miért nem öltött jelmezt, kinyújtotta az egyik kezét a tenyerében egy tollal, és közölte, hogy ő bizony egy „tolltartó”. Mondanom sem kell, nem én vagyok az egyetlen, aki sok év távlatából is tisztán emlékszik erre a „kosztümre”. Ötletes, vicces és nem utolsó sorban garantáltan zero waste!

Másik low budget kedvenc (bár ez inkább halloweeni megoldás, de tökéletes farsangra is): a pap. Csak egy fekete nadrág és ing szükséges hozzá, valamint egy fehér papírból kivágott papi gallér. Nem egyszer mentette meg a beöltözős bulit ez az utolsó pillanatos jelmez.

Mint látható, én arra biztatok mindenkit, hogy ne aggódja túl a farsangi időszakot. Kis szemfülesség, ötletesség és humor (no meg színes karton) garantáltan megold mindent. Most már nincs is más hátra, mint elkergetni a telet. Hajrá!

Forrás/fotók: deavita.net

search icon