Zero waste
Zero waste

A zero waste egy új megközelítés a hulladékgazdálkodásban és az erőforrások felhasználásában. Olyan gyakorlatot, filozófiát jelent, amely arra ösztönzi az embereket, hogy a lehető legkevesebb szemetet termelve éljenek. A zero waste az erőforrások megőrzését is jelenti, fő célja pedig a pazarlás megszüntetése.

A zero waste kifejezést először az 1970-es években Paul Palmer amerikai vegyész használta. Palmer felismerte, hogy a Szilícium-völgyben a high-tech vállalatok sok értékes, tiszta vegyi anyagot dobnak ki, amelyeket újra lehetne hasznosítani. A felismerés alapján megalapította a Zero Waste Systems nevű céget, amely idővel minden egyes, a Szilícium-völgyben kidobott vegyi anyagnak új felhasználási területet talált. Palmer zero waste-definíciója a nulla hulladékról azon az elven alapult, hogy az anyagokat újra használni kell, nem pedig kidobni egyszeri használat után.

A zero waste az utóbbi években hazánkban is egyre ismertebb kifejezés lett, amellyel rendszeresen találkozunk főként a közösségi médiában. A kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy ’nulla hulladék’.

A zero waste fogalma részletesebben

A zero waste kifejezés a Zero Waste International Alliance (ZWIA, magyarul Zero Waste Nemzetközi Szövetség) által megfogalmazott definíció szerint a következőt jelenti:

A zero waste egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára ahhoz, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék az eredeti funkciójára szánt idő lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.”

Ilyen értelemben a zero waste szemlélet szakít a lineáris fogyasztási rendszerrel (ahol a dolgokat elkészítik, legyártják, használják, majd eldobják), helyette egy körkörös rendszert (körkörös gazdaságot) ajánl. A körkörös gazdaság utánozza a természetet, ahol nincs szemét. Ez egy olyan rendszer, amelyben semmi sem megy kárba, minden erőforrás, amit újrahasznosíthatnak.

A zero waste életmód

A zero waste életmód „fenntartható” életmód, amely gyakran gazdaságos is lehet. A zero waste életmód minden környezeti területre hatással van azáltal, hogy meggátolja az erőforrások kimerítését, csökkenti a hulladéklerakókba vagy az hulladékégetőkbe jutó anyagok mennyiségét. Ugyanakkor ezzel csökkenti az anyagok előállítása, szállítása vagy ártalmatlanítása során keletkező szennyezést is.

A zero waste olyan életmódot próbál ösztönözni, amely biztosítja, hogy minél több terméket és anyagot használjanak fel újra, ne kerüljenek a hulladéklerakókba. Fontos, hogy ne használjunk egyszer vagy párszor használatos termékeket. Lehetőleg olyan termékeket vásároljunk, amelyek újra felhasználhatók, örök életűek vagy környezetbarát anyagúak. Mindent összegezve az általános cél az, hogy a termékeket és az anyagokat a lehető leghosszabb ideig forgalomban tartsuk, számos értékes életciklus biztosításával.

Bea Johnson író és aktivista Zero Waste Home című könyvében öt alapelvet (5R) oszt meg a zero waste életmóddal kapcsolatban.

Refuse (elutasítás): Utasítsuk el azt, amire nincs szükségünk, azaz kerüljük a pazarlást. Ez megakadályozza, hogy nemkívánatos dolgok kerüljenek otthonunkba. Mondjunk nemet olyan dolgokra, amelyekre nincs szükségünk, mint például az egyszer használatos műanyag edények vagy az eldobható zacskók, a nyomtatott reklámújságok. Ha van rá lehetőség, iratkozzunk fel papírmentes számlázásra.

Reduce (csökkentés): Erre jó példa, ha kerüljük a felesleges vásárlásokat. Tervezzük meg úgy az étkezést, hogy elkerüljük az élelmiszer pazarlását. Ha van rá lehetőség, vásároljunk csomagolás nélküli termékeket. Vásároljunk zero waste webshopokban! Az impulzusvásárlásokat pedig korlátozzuk, amennyire csak lehetséges! Ez összességében kevesebb hulladékot jelent.

Reuse (újrahasználat): Először is kerüljük el az egyszer használatos tárgyakat! Használjunk újra felhasználható zacskókat, evőeszközöket, tányérokat, élelmiszer-tároló edényeket és vizes palackokat! Az újrafelhasználás azt is jelenti, hogy eladjuk vagy elajándékozzuk használt tárgyainkat, hogy azok más otthonokba kerüljenek a hulladéklerakó helyett. Mi is vásároljunk használt tárgyakat, például könyveket antikváriumban, látogassunk el garázsvásárokra, bolhapiacokra! Így sok pénz megtakarítható, és újra felhasználunk valamit, amit valaki más már nem akart. A könyvtári olvasójegy is igazán nagyszerű módja a könyvek, zenei lemezek és DVD-filmek újrafelhasználásának. Az újrafelhasználásnak a javítás is jó módja. Ha telefonunk vagy laptopunk elromlott, ahelyett, hogy azonnal vásárolnánk egy újat, először talán érdemesebb keresni javítási lehetőségeket.

Recycle (újrahasznosítás): Ha nem tudjuk újra felhasználni a tárgyakat, pedig újrahasznosíthatóak, akkor újrahasznosíthatjuk őket: anyagukból valami újat hozunk létre. Bár az újrahasznosítás annak egy módja, hogy meghosszabbítsuk egy anyag élettartamát, fontos megjegyezni, hogy ez olyan folyamat, amely erőforrásokat és energiát igényel, és egyes anyagok, például a műanyag, csak korlátozottan hasznosíthatók újra. Minőségük romlásával újrahasznosíthatóságuk csökken.

Rot (komposztálás): Az élelmiszert, az udvari hulladékot és más szerves anyagokat különböző módokon lehet komposztálni. A komposztálás azért nagyon fontos, mert a szemétbe kerülő élelmiszer sokszor hulladéklerakóba kerül, ahol nem természetesen bomlik le, nagyrészt metánt fejleszt, amely 30-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Háztáji komposzt:  A vidéken élőknek egy nyitott komposzthalom nagyszerű lehetőség. A külvárosban élőknek jó választás a zárt komposztláda, hogy távol tartsa a rágcsálókat. Az ételmaradék komposztálása tápanyagot biztosít a kertnek.

Féregfarm: Nagyszerű például azok számára, akiknek erkélyük van. A féregfarmok előnye, hogy nem foglalnak nagy helyet, és nincs szaguk. Némi hátrány jelenthet, hogy gondozást igényelnek, mivel élőlényekről van szó.

Bokashi vödör: Ideális konyhai élelmiszerhulladék-gyűjtő. Kiváló azok számára, akiknek nincs vagy kevés a szabad helyük, de szeretnék gyorsan lebomlasztani az élelmiszer-hulladékot. A vödör „végterméke” jó minőségű „trágyalé”, mely alkalmas cserepes és kerti növények táplálására. A csapon át távozó trágyát 1:1000 arányban hígítva célszerű felhasználni. A lebomlás után maradó törmeléket egy kertben kell eltemetni.

A zero waste gazdasági értelemben

A zero waste olyan gazdaságot jelent, amelyben kevesebbet fogyasztunk, csak a szükséges termékeket vásároljuk meg. Minden terméket úgy terveznek és gyártanak, hogy tartósak, javíthatóak és könnyen újrafelhasználhatóak legyenek. A természetes körforgáshoz hasonlóan minden anyagot újrafelhasználnak, újrahasznosítanak vagy komposztálnak. Az utólagos hulladékgazdálkodás helyett a megelőzésen van a hangsúly, ezzel elkerülhető, hogy sok hulladék kerüljön a természetbe.

Ez a gazdasági rendszer védi a természeti környezetet és a közegészségügyet, segít megőrizni a természeti erőforrásokat és a természeti tájat. Ugyanakkor jelentős segítség a globális felmelegedés egyre súlyosbodó válságának kezelésében is.

A zero waste előnyei

A zero waste életmód segít csökkenteni a földbe, vízbe vagy levegőbe történő káros kibocsátásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek bolygónk élővilágára, így az emberek, az állatok vagy éppen a növények egészségére.

A fogyasztás észszerű csökkentése, a termékek újrafelhasználása és az anyagok újrahasznosítása jelentős része lehet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó éghajlatváltozási stratégiáknak. Ugyanis ezekkel a tevékenységekkel energiát takarítunk meg jelentősen csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

A fogyasztás csökkentése és a termékek újrafelhasználása azt jelenti, hogy kevesebb termék készül jobb minőségben, mivel az emberek kevesebbet vásárolnak, és a termékek tartósak. Az anyagok újrahasznosítása csökkenti a szemétlerakókba és az égetőkbe kerülő hulladékot, és a gyártók számára újrahasznosított anyagokat biztosít az új nyersanyagok helyett az új áruk előállításához. Ez a szemlélet kulcsfontosságú a szűkös földi erőforrások megőrzéséhez.

Az előnyök között említendő még, hogy ha a zero waste szemléletmódot követjük, akkor a tudatos tervezés és vásárlás által csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, mérsékelni tudjuk kiadásainkat, támogatva a helyi gazdaságot. Mindemellett pedig egészségünk is meghálálja, ha tiszta környezetben élhetünk.

További szócikkek
search icon