Vajon hol keletkezik a legtöbb hulladék az otthonunkban?
Vajon hol keletkezik a legtöbb hulladék az otthonunkban?

Magyarországon évente átlagosan 387 kg háztartási hulladék keletkezik, ami gyakorlatilag a saját súlyunk ötszörösének felel meg. – kezdi egy meghökkentő adattal blogbejegyzését ifj. Chikán Attila energetikai szakértő.

Ennek jelentős része eldobható eszközökből és csomagolóanyagokból áll, melyeket egyébként könnyen elkerülhetnénk vagy kiválthatnánk környezetbarát alternatívákkal. A legtöbb szemét a konyha mellett a fürdőszobában keletkezik, ezért érdemes itt kezdeni a hulladékcsökkentést.

Rengeteg indokunk lehet rá, hogy miért induljunk el a “zero waste” fürdőszoba megvalósítása felé. Az első és legkézenfekvőbb, hogy ne szennyezzük tovább felesleges hulladékokkal a bolygónkat, ezáltal tegyünk valami pozitívat gyermekeink jövője érdekében. Példát mutathatunk a következő generációnak, és megtaníthatjuk nekik a pazarlásmentes életmód alapjait.

A fürdőszobánk hulladékmentessé alakítása hosszú távú folyamat. Első lépésként készítsünk leltárt az évek alatt nem használt termékekből, kozmetikumokból. Amelyeknek lejárt a szavatosságuk, azokat kénytelenek leszünk kidobni.

A megmaradt termékeket használjuk el, vagy ha egyáltalán nincs rájuk szükségünk, ajándékozzuk el őket ismerőseinknek. A legközelebbi vásárlásnál már érdemes olyan márkákat választani, amelyek természetes alapanyagokból, környezetbarát csomagolással készültek.

A műanyagflakonos tusfürdőket helyettesíthetjük csomagolásmentes, kézműves szappannal, a kozmetikumokat pedig üvegtégelyben kapható, természetes anyagokból készült termékekkel. A műanyag fogkefék és az eldobható borotvák minden esetben a kommunális hulladékgyűjtőbe kerülnek, ugyanis nem alkalmasak újrahasznosításra. Ezért érdemes fa- vagy bambusznyéllel készült fogkefét, valamint cserélhető fejű borotvát választani.

A sminklemosó vattakorongokat kiválthatjuk természetes textíliából kivágott négyzetekkel, a műanyag csomagolású WC papír helyett pedig választhatunk újrahasznosított papírból készült, papírdobozos alternatívát. – sorol hasznos tanácsokat a szakértő, amelyekkel újabb lépést tehetünk, hogy otthonunk fenntartható legyen.

(Forrás: chikansplanet.blog.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon