Többmilliós támogatások napelemes rendszerekre – érdemes élni vele!

Többmilliós támogatások napelemes rendszerekre – érdemes élni vele!
Többmilliós támogatások napelemes rendszerekre – érdemes élni vele!

Az otthonfelújítási támogatás mellett egyes régiókban egy kamatmentes hitel is segíti a napelemes rendszerek beszerzését, nyáron pedig egy újabb országos program is indulhat.

Idén év eleje óta lehet pályázni az otthonfelújítási támogatásra, amelyet akár napelemes rendszer telepítésére is fel lehet használni. A programban legfeljebb 3 millió forintos összeg érhető el utólagosan, a számlák benyújtását követően – a támogatást fele-fele arányban kell megosztani az anyagdíj és a munkaköltség között.

Emellett a közelmúltban Pest megyében és Budapesten újranyílt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramja is, amely szintén fordítható napelemekre. Végezetül nemrég az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt is bejelentette, hogy nyártól egy újabb program indul: ebben 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család kaphat vissza nem térítendő támogatást napelemekre.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke szerint ezek a támogatási lehetőségek, pályázati programok nagyban hozzájárulhatnak a hazai napelemes piac fellendüléséhez. A rendszerek beszerelése ugyanis viszonylag egyszerű eszköz arra, hogy tartani lehessen a néhány hónap múlva életbe lépő új szabályozást. 2021. július 1-től az uniós elvárásoknak megfelelően csak közel nulla energiaigényű új építésű otthonokba lehet beköltözni – a napelemek az egyik legolcsóbb és leggazdaságosabb megoldást jelentik ehhez.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(alternativenergia.hu)

(fotó: pexels.com)

search icon