A téli madáretetés 5 alapszabálya
A téli madáretetés 5 alapszabálya

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, valamint segíthetünk a madaraknak, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Azonban ahhoz, hogy valóban segítsünk és ne okozzunk bajt, néhány egyszerű szabályt be kell tartanunk.

1. Ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül!

A téli madáretetési időszak nagyjából december elejétől március második feléig tart. Az etetőre látogató madarakat az első tartós fagyok beköszöntétől a fagyok megszűnéséig lássuk el folyamatosan élelemmel.

Nagyon fontos, hogy a költési időszakban a fiókák kikelése után ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat, és ez a pusztulásukat okozza!

2. Csak a megfelelő eleséggel etessünk!

A legolcsóbb megoldás, ha napraforgómaggal töltjük fel a madáretetőt, a legtöbb kistestű madár nagyon kedveli a különböző magvakat. Vásárolhatunk kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keverékéből állnak.

Az etetőre látogató madarak szívesen fogyasztják a cinkegolyót is, ebből olyan kiszerelésűt vásároljunk, amely nincs egyesével csomagolva, így megelőzhetjük, hogy az etetési szezon végére, a golyók hálóiból jelentős mennyiségű hulladék keletkezzen.

A golyókat hengeres vagy spirális cinkegolyó-tartóban, a fák vagy bokrok magasabb ágaira lógassuk. A rigók és a meggyvágók szeretnek a talajon keresgélni, számukra almagerezdeket, almacsutkákat is szórhatunk a földre, az alma egy részét pedig a cserjék ágaira is szúrhatjuk.

Most, hogy végigvettük, milyen élelmet adhatunk a madaraknak, nézzük meg, mi az, amivel tilos őket etetni. Kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük őket, mert megsavanyodik a begyükben, és ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén alkalmatlanok a madarak etetésére.

3. Tartsuk tisztán az etetőt!

A madáretetés során nem feledkezhetünk el az etető rendszeres takarításáról sem. A felhalmozódó maghéjak miatt gyakran úgy tűnik, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ez azonban többnyire nem így van. Ellenőrizzük rendszeresen az etetőt, takarítsuk ki, és töltsük fel újra!

4. Ha tehetjük, alkalmazzunk többféle etetőtípust!

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek, míg mások az etetőn csipegetnek. Többféle etetőtípus létezik, ezek közül a legegyszerűbb a talajetető, mely többnyire a kertnek egy levelektől megtisztított része, ahol a földre szórjuk a madáreleséget.

Ha a tálcás etető kihelyezése mellett döntünk, akkor sem kell jelentős költségekkel számolnunk, megfelel erre a célra egy sekély faláda, vagy műanyag virágalátét is. Fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről oly módon, hogy egy néhány milliméteres átmérőjű lyukat fúrunk az etető aljára.

Az ablak- és ablakpárkányetetők jó megoldást jelentenek azon madárbarátok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel. Fontos, hogy megfelelően rögzítsük ezeket az etetőket! Kerttulajdonosként gondolkodhatunk dúcetető kihelyezésében is, ennek az etetőtípusnak hatalmas előnye, hogy akár nagy mennyiségű eleséggel is feltölthetjük.

Népszerű etetőtípus a függőetető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de akár saját magunk is elkészíthetjük. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

5. Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról!

A madarak számára egész évben fontos, hogy tudjanak inni és időnként megmártózni a vízben. Sok esetben a kihelyezett víz nagyobb vonzerőt jelent számukra, mint a madáreleség! Az itatás elkezdése az etetésnél is egyszerűbb, mivel lényegében semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel.

A madáritatóhoz nincs szükség másra, mint egy leselejtezett kerámia vagy műanyag cserépalátétre, amelyet feltöltünk langyos vízzel. A jég eltávolításán és az itató újratöltésén kívül más teendőnk nincs vele. Az itatót olyan helyre tegyük, ahol a madarak belátják a környezetüket és a közelben található cserjéken meg tudnak szárítkozni.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ezáltal részt vegyenek a természet védelmében.

Részletesebb útmutató a thinker.hu weboldalon olvasható.

search icon