Lehet, hogy a téli etetéssel megölöd a madarakat!

Lehet, hogy a téli etetéssel megölöd a madarakat!
Lehet, hogy a téli etetéssel megölöd a madarakat!

Télvíz idején segíteni a rászoruló apróságokat kötelességünk. Nem is kérdés, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy szárnyas lakótársaink átvészeljék a fagyos hónapokat, de ezzel akár könnyen árthatunk is nekik.

Abban az esetben legalábbis biztos, ha nem ismerjük őket, és nyakra-főre tesszük ki azt a táplálékot, ami nemhogy segít nekik, de bele is pusztulhatnak. Mint nyáron a kacsáknak, télen kenyérbelet a madaraknak sem célszerű adni, hiszen megpenészedhet, vagy beledagadhat a begyükbe.

A másik rendkívül haszontalan és kártékony „segítség”, ha amint elfogy a szalonna, azonnal ki is függesztjük a bőrét a legközelebbi fára. A sós bőrke akármennyire is ízlik a kutyának, macskának, a madarak számára halálos ellenség lehet. Amint lakmározott belőle a cinege, a sótól rettentő szomjas lesz, s ha nem talál vizet, könnyen el is pusztulhat.

A só viszont nem mindig ellenség! A téli itatás egyáltalán nem elhanyagolandó, de a tálkákba könnyen belefagy a víz. Ezt elkerülendő egy csipet sót tehetünk a vízbe, így késleltetve a fagyást. De egyébként is figyeljünk arra, mikor fagy be a víz, törjük fel a jeget, és töltsük fel újra az itatót!

search icon