Megjött az első fagy, ideje kihelyezni a madáretetőket!

Megjött az első fagy, ideje kihelyezni a madáretetőket!
Megjött az első fagy, ideje kihelyezni a madáretetőket!

Szárnyas kis barátainkat egész évben segíthetjük, de a téli időszakban létfontosságú a gondoskodás. Van pár tévhit a madarak etetésével kapcsolatban, most megpróbáljuk eloszlatni őket.

Elsőszámú tévhit, hogy csak akkortól kell megkezdeni az etetést, ha már leesik a hó. Az igaz, hogy a hótakaró megjelenésével különösen nehezen találnak élelmet a kistestű madarak, de nem csak a hó, hanem már a hideg érkezése komoly nehézségeket gördít eléjük. Ezért október végétől megkezdhetjük az etetést. Egy apró énekesmadár a téli zimankó beálltával egy fél, vagy egész almát is képes megenni egy nap, hogy fenntartsa testhőmérsékletét a hidegben.

MME/ Orbán Zoltán

Ha már kihelyeztük az etetőnket, folyamatosan töltsük fel, és amíg vannak fagyok, folyatassuk az etetést, akkor is, ha éppenséggel március végén járunk. Sőt, a magevő, városi környezetben élő madaraknak a természet beindulásáig, egészen áprilisig nagy segítséget nyújthatunk. Még az is előfordulhat, hogy egész télen a természetes maglelőhelyeket használták, de azok kiürültével kora tavasszal meglátogatják az etetőnket. A stabil, régóta működő etetőkre, téli oázisként tekintenek a madaraink, és nem ritka hogy évek elteltével is visszaszállnak rá. Ezért fontos az állandóság, mert -10 Celsius alatt egy alig 10 grammos madár tartaléka arra elég, hogy átvészelje az éjszakát, és ha reggel üresen találja a stabilnak hitt élelemforrást, igen nehéz helyzetbe kerül.

Mivel és hogyan etessünk?

Ha az első szabályt, a folyamatosságot tisztáztuk, jöhet a következő. Mivel is etessünk?

Nyugodt szívvel adhatunk, jóformán bármilyen olajos magvat, ezek közül is alapeledelnek számít a napraforgómag, de tehetünk ki tökmagot, tört diót, mandulát, mogyorót, fenyőmagot, lenmagot, búzát. Ami fontos, hogy egyik se legyen pörkölt vagy sózott! Ha nem akarunk vele bajlódni, legegyszerűbb választás a kisállat-kereskedésben kapható cinkegolyó, vagy etetőkeverék.

Nagy hidegben állati zsírt, főzéssel sótalanított szalonnát, faggyút is kifüggeszthetünk, mert jól jön a plusz energia. Itt is csak sóra kell figyelni, illetve, hogy ne legyen avas a zsiradék.

Végül, de nem utolsó sorban tökéletes választás a gyümölcs. Gyakorlatilag minden alma- és körtefajta kiváló eleség. Elég, ha csak a héját felszakítva felbökjük egy faágra, úgy, hogy a tompább csőrű madarak is könnyedén lakmározhassanak belőle.

Mi az, amit semmiképp se adjunk a madaraknak?

Mindenfajta kenyérszármazékot, kalácsot, péksüteményt, zsemlemorzsát, ropit, tésztát, valamint chipset, pattogatott kukoricát kerülnünk kell, mert ezek megsavanyodnak és emésztőszervi betegséget okoznak a madaraknál, amibe bele is halhatnak.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a vízimadarakat telente nem szabad etetni! Nekik teljesen másak a táplálkozási szokásaik, amit az általunk tévesen legtöbbször adott kenyér teljesen felborít, és megbetegíti őket. A szakértők ezt külön névvel is illették, ez az „angyalszárny-betegség”. Ugyanis megzavarja a vándorlóösztönüket, így télen is hazánkban maradnak. A különösen hideg 2016/2017-es télen többek között ezért pusztult el sok eredetileg költöző vízimadár.

A fertőzések ellen fertőtleníteni is kell az etetőket!

Az etetőket nem elég kihelyezni, és folyton tölteni, hanem karban is kell tartani, és ügyelni kell a tisztaságukra. Gócpontjai lehetnek a Betegségek gócpontjai lehetnek, ezért pár naponta szórjuk ki a maradékot, és neomagnolos ronggyal törüljük át, majd bő vízzel mossuk le. Így a kórságoktól is végjük a pártfogoltjainkat.

A kistestű madaraknak van egy életritmusuk, ami napkeltétől napnyugtáig aktív. Mivel már kora reggel megindulnak élelemért, érdemes reggel feltölteni az etetőnket. Miután délelőtt ettek, kissé elcsendesednek és a délutáni, koraesti órákban visszajönnek és feltöltekeznek az éjjelre. Az etetők madármozgásának további jellegzetessége az óránként 2–3 alkalommal bekövetkező „hullámzás”: 10-15 percenként az addig nyüzsgő etető egyik pillanatról a másikra kiürül, majd hasonló, vagy egy kicsit hosszabb idő elteltével a madarak ismét megjelennek − és ez így megy nap, mint nap. Ennek fontos szerepe van a ragadozók elleni védekezésben, hogy ne szoktassák oda természetes ellenfeleiket. A cinkék akár 3-4 napot is képesek kivárni, hogy megtévesszék a rájuk leső héjákat, karvalyokat és macskákat.

Ha ragadozó madarat látunk, véletlenül se riasszuk el. Jelenlétük hozzátartozik a természetes körforgáshoz, és érdemben az énekesmadarak populációját a ragadozó madarak nem fenyegetik. Inkább legyünk büszkék, hogy ilyen széles természeti közösséget építettünk, és csodáljuk meg a ritka ragadozókat.

A házimacskák ellenben már valós veszélyt jelentenek, de tartástechnikákkal tudjuk ezt mérsékelni. Mivel a madarak hajnaltól sötétedésig aktívak, ha lehet, házi kedvencünket ebben az idősávban tartsuk a lakásban. Ha ez nem megoldható, reggelente bőségesen etessük meg, így tele hassal már nem fog akkora érdeklődést mutatni a cinegék iránt. Alapvetően a házimacskák madár zsákmányolása természetes jelenség, amit az érintett madárfajok természetes körülmények között ellensúlyozni tudnak. A problémát éppen ezért nem maga a madárvadászat, hanem a korlátlanul szaporodó macskaállomány területegységre vetített természetellenesen nagy egyedsűrűsége okozza. Ezért fontos, hogy ne etessük a gazdátlan macskákat, és ivartalanítassuk kedvenceinket, ezzel sok más problémának elejét véve.

Fotó/Orbán Zoltán MME

A madáretető készítése kellemes családi program, pár deszkából, kis barkácsolási kedvvel páratlan „madárhoteleket” csinálhatunk. De ha mégse lennénk aranykezű mesterek, egy egyszerű PET palackból és drótból is első osztályú odút készíthetünk. Ha leleményesek vagyunk, és fotóznánk is a téli énekesmadarakat, fabrikáljuk az ablakunk párkányára az etetőt, és természetfotósokat megszégyenítő munkáink lesznek. A Magyar Madártani Egyesület számtalan jó ötletet és etetőfajtát mutat be, amik közül bátran válogassunk, hiszen a kis szárnyas jószágok vidám trilláikkal többszörösen meghálálják a téli törődésünket.

(kiemelt kép/canva.com)

search icon