A paprika teleltetése: mi a teendő?

A paprika teleltetése: mi a teendő?
A paprika teleltetése: mi a teendő?

Zöldségeinket általában egynyári növényként neveljük konyhakertünkben, ezért hajlamosak vagyunk így is gondolni rájuk. A mi klímánkon zöldségnövényeink zöme valóban rövid életű, a hidegebb évszaknak már nem állnának ellen, ezért évente újra vetjük, illetve ültetjük őket. A paprika eredeti élőhelyén azonban évelő növény, így ha megfelelő körülményeket tudunk biztosítani számára, képes cserépben átvészelni a telet, hogy következő évben újra teremjen.

Bár konyhakertészkörökben nem bevett gyakorlat, egy kis rásegítéssel paprikáinkat átmenthetjük a következő szezonra, és ezzel előnyre tehetünk szert a veteményesben. Az idősebb növény hamarabb termőre fordul jövőre, mint az az évi, magról nevelt ifjoncok, ráadásul többet is terem. Ezért mini konyhakertekben, magaságyásos veteményesben a helykihasználáson és a termésátlagon is javíthatunk, ha több évig gondozzuk paprikanövényeinket. Amennyiben rendelkezünk a teleltetéshez megfelelő hellyel, és nem többhektáros paprikaültetvényt szeretnénk átmenteni, úgy kiskertekben kifejezetten kapóra jöhet ez a módszer, melyet érdemes elsőként néhány tővel kipróbálni.

A „törökbors” származása: dísznövényként az őshazába

A paprika az amerikai kontinensről érkezett hozzánk Kolumbusz Kristóf közvetítésével, akinek hajóorvosa, Diego Alvarez Chanca 1494-ben, Kolumbusz második útján gyűjtötte be és írta le a növényt. Érdekessége, hogy fogyasztási céllal sokáig nem termesztették Európában, mert színes termései miatt mérgezőnek hitték. Sokkal inkább dísznövényként vált népszerűvé; Magyarországon a főúri kertekben egzotikus ritkaságként tartották. Az 1800-as években terjedt el fogyasztása, elsősorban fűszerként a bors helyettesítésére: az akkori törökbors elnevezés is erre utal.

Étkezési paprika az ágyásban: egy fiatal tő egy év alatt átlagosan 5–8 termést nevel ki. Érdemes megőrizni következő évre a legszebb példányokat, hogy többet szüretelhessünk.
Kép: MÁS Kert

A paprika teleltetése: nyugalmi állapot

Ha a hőmérséklet tartósan 10 fok alá csökken – körülbelül október közepétől, végétől –, megérik az idő arra, hogy paprikáinkat átköltöztessük téli menedékükre. Ehhez válasszunk egy hűvös (12–14 fokos), száraz, fagy- és szélmentes helyet: lépcsőház, nyári konyha vagy garázs megfelelő lehet. Közvetlen napfényre nem lesz szükségük növényeinknek.

Az átültetéshez válasszunk erős, egészséges példányokat! Ha alaposabban szemügyre vesszük paprikáinkat, láthatjuk, hogy száruk fásodásnak indult, ami arról árulkodik, hogy nem egy évre gondolt berendezkedni nálunk. Óvatosan ássuk ki a paprikatöveket, és ültessük át őket egy kétszer akkora cserépbe, friss virág- vagy palántaföldbe! Vágjuk le a terméseket, virágokat, a friss hajtásokat, vízzel alaposan tisztítsuk meg a leveleket, hogy eltávolítsuk az esetleges kártevőket. A paprika levelei a zárt térben egy idő után lehullanak, ahogy a növény nyugalmi állapotba kerül, ettől nem kell megijedni. Érdemes ezután erősebben visszametszeni: pár nagyobb, Y alakú hajtást hagyjunk meg, ezzel ösztönözzük majd növényünket, hogy tavasszal új hajtásokat neveljen.

A paprika impozáns növény, termése és virága is dekoratív, nemhiába tartották évszázadokig dísznövényként.
Kép: MÁS Kert

A teleltetés alatt ne öntözzük túl a paprikát! Elég 2–3 hetente meglocsolni, de arra azért vigyázzunk, hogy ne száradjon ki! Míg téli álmát alussza, ne várjunk termést a növénytől, mos épp csak felkészül a következő szezonra.

Tavaszi regeneráció

A téli szünet paprikáink számára április elejéig tart, az áttelelt növényt ekkor elkezdjük felkészíteni az idei szezonra. Költöztessük át egy melegebb helyre (például vigyük be a lakásba), és öntözzük gyakrabban (vigyázzunk, nehogy túlöntözzük)! Ha a növény sikeresen átvészelte a telet, hamarosan megjelennek az új hajtások. Támogassuk meg a regenerálódást egy kis extra tápanyaggal! Fokozatosan szoktassuk szabad ég alá, akár a fiatal palántákat, és ha ezen túl vagyunk, májustól visszaültethetjük ágyásainkba, és hamarosan szüretelhetjük munkánk gyümölcsét.

A téli szünet után fel kell készíteni növényünket a tavaszra.
Kép: canva

Milyen fajtákat teleltessünk?

Rengeteg fajta paprika létezik, termetük okán az alacsonyabb habitusú, kompakt növények teleltetése egyszerűbb. Így a húsos fehér paprikák, valamint a chili verziók átültetésével is próbálkozhatunk. Ez utóbbinál a legelterjedtebb ez a módszer, sőt, gyakran azért is nevelik cserépben a dekoratív csípős paprikákat, hogy ezzel megspórolják az időszakos helyváltoztatás folyamatát.

A chili is átteleltethető.
Kép: canva

A chili paprikák teleltetése esetén figyeljünk arra, hogy kifejezetten meleg és fényigényes fajtáról van szó, így kora ősszel ássuk ki az ágyásból! Számukra a teleltetéshez egy naposabb ablakpárkányt is választhatunk, és 15 fok körüli hőmérsékletet. Amennyiben chili paprikáinkat melegházban neveljük, és télen is tudjuk számukra biztosítani a megfelelő fényt és hőmérsékletet, úgy paprikáink télen is teremni fognak. Ennek hiányában ki kell várnunk a következő szezont, de jutalmul korai és bőséges paprikatermésben lehet részünk.

Kiemelt kép: canva

search icon