Így tárold a vetőmagot!
Így tárold a vetőmagot!

Az ősz a magfogások ideje, azonban nem elég jókor és jó magot szedni, hanem jól is kell azt tárolni.

A megfelelő tárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a magok megőrizzék a csíraképességüket, tavasszal ideális arányban keljenek majd ki és jól induljon a termesztési szezon.

Nem látunk bele a magba

Kicsit szerencsejáték-jellegű a történet, ugyanis akár saját gyűjtésű, akár vásárolt a mag, nem látunk bele. Ennek ellenére tehetünk azért, hogy ne teljesen ezen múljon a sikerünk. Házikerti növényeink esetében érdemesebb inkább friss magot használni, ugyanis az évek óta a fiók mélyén várakozó vetőmagoknál esélyes, hogy csak minden második-harmadik élte túl a tárolást. A csíraképesség megtartásának ideje fajonként változik, de a tárolás körülményei is befolyásolják.

Egy kínai tó üledékében találtak már 1300 éves, csíraképes lótuszmagot is. A szárazon tartott magok közül egy feltehetőleg 2000 éves datolyamag tartja a rekordot, amely Heródes palotájának az ásatásakor került elő. De találtak már Szibériában 38 méter mélyen a fagyott talajban olyan 32 000 éves habszegfű magokat, amelyek szintén csíraképesek voltak.

A magok tulajdonságai

A csírázóképesség a vetőmag egyik legfontosabb élettani tulajdonsága. Csak a megfelelő biológiai értékű vetőmagból várható jó kelés és megfelelő növényszám. A legtöbb növény jól beérett magja optimális körülmények között (elegendő hőmennyiség, nedvesség és oxigén hatására) bármikor csírázó képes, így tehát az is lényeges, hogy teljesen éretten takarítsuk be azt. A régebbi magoknak idővel csökken a csírázási százalékuk, ezért ezeket érdemes sűrűbben vetni, ezáltal kompenzálható a rosszabb kikelési arány.

A mag csírázóképessége mellett fontos mutató a csírázási erély is. Ez a csírázás gyorsaságának mértékszáma, a rövidebb idő alatt kicsírázott vetőmagok százalékos arányát fejezi ki. Nem mindegy, hogy gyorsan, vagy vontatottan kelnek ki egyes magok, mert a vontatott kelés későbbi betakarítást is eredményez, sőt egyenlőtlen lesz az állomány: a korábban kikeltek nagyobbak, a később kelők kisebbek lesznek.

Melyik növény magja meddig csíraképes?

Bizonyos magok 6-8 évig sem veszítenek jelentősen a csírázó képességéből, de vannak olyanok is, amelyek speciális kezelést igényelnek. Csupán egy évig tárolható a pasztinák, a feketegyökér és a kapor magja, az édeskömény és a petrezselyem magja is csak 2-3 évig tartható. 3-4 évig csírázóképes a borsó, a bab, a paradicsom, a vöröshagyma, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a spárga vetőmagja.

4-5 évig megőrzik a csíraképességüket a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót, a retek, a paprika és a cikória vetőmagjai. 6-8 évig csíraképesek a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a spárgatök és a sütőtök magok. Utóbbiakra és az olajos magvakra azonban jellemző az avasodás, ezért csak jó tárolási körülmények között számíthatunk jó kelésre ennyi év után is.

Így tároljuk, hogy minőségét megőrizze

A megvásárolt, vagy a saját termésű vetőmagot tartsuk hűvös, szellős, száraz helyen, papír-, vagy vászonzacskóban. Ha a tárolóhelyiség adottságai miatt megvan a visszanedvesedés esélye, akkor a legjobb befőttes üvegben tárolni a magokat. Azonban ha a mag nem volt eléggé száraz betároláskor, akkor a befőttes üvegben vagy a műanyag fóliazacskókban is bepenészedhet. Tehát a szellőző tároló eszköz előnye, hogy a tárolás alatt is száradhat a mag, de ebben az esetben tényleg vigyázni kell arra, hogy milyen a levegő páratartalma.

(forrás: agrarszektor.hu)
Kiemelt kép: Canva

search icon