Bővítették az egyik legfontosabb vetőmagbank készletét
Bővítették az egyik legfontosabb vetőmagbank készletét

A vetőmegbankot, amelyet az Európa szárazföldje és az Északi-sark között félúton fekvő Spitzbergák szigetén található örökfagy barlangokban helyeztek el, évente csak háromszor nyitják ki, hogy korlátozzák a magok külvilággal való érintkezését. A Svalbard Global Seed Vault a norvég mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium szerint több mint 45 000 vetőmagmintát kapott.

A fagyos talajba épített Svalbard magbank, mélyen a hegy gyomrában található.
forrás: newsweek.com

Ezzel a bővítéssela jelenlegi készlethez 13 ázsiai, ausztráliai, európai és latin-amerikai génbankból érkeztek minták. Ezzel a letétek száma most először több mint 1,2 millióra emelkedett, ami jelentős növekedést jelent.

Az országok részvétele a vetőmagtároló küldetésében létfontosságú a genetikai sokféleség, és az élelmezés biztosításához

 – mondta Stefan Schmitz, a létesítményt Norvégia mellett irányító Crop Trust ügyvezető igazgatója.

A vetőmag-génbankok olyan intézmények, amelyek megőrzik és tanulmányozzák a növények sokféleségét. Lehetővé teszik a kutatók számára, hogy olyan fajtákat fejlesszenek ki, amelyek ellenállóak a kártevőkkel, betegségekkel és egyéb tényezőkkel szemben. Az éghajlatváltozás ismert és ismeretlen hatásaihoz való alkalmazkodás és felkészülés során a génbankok kulcsfontosságúak a mezőgazdaság túlélése szempontjából.

A teljes vetőmaggyűjtemények másolatait génbankokban tárolják a fő vetőmaggyűjteménytől távol. Ezeket a kutatók és a gazdálkodók igénybe vehetik, ha az eredeti gyűjtemény megsemmisül vagy megsérül. A terményeket ezután ezekből a vetőmagokból lehet visszahívni.

A 2008-ban indított projekt a nemzeti és regionális génbankok utolsó menedékhelyeként működik, és 2015 és 2019 között alapvető szerepet játszott a szíriai háború során megsérült vetőmaggyűjtemények újjáépítésében.

A szíriai ICARDA nemzetközi génbank tudósai a konfliktus során elvesztették a hozzáférést a telephelyükhöz. A Svalbard globális vetőmagtárolóban tárolt vetőmagok másolatait a libanoni és marokkói vetőmaggyűjtemény újbóli létrehozásához használták, és új másolatokat küldtek vissza az északi páncélterembe megőrzésre.

A páncélterem a jelenlegi és jövőbeli élelmiszerellátás és a helyi élelmezésbiztonság biztosításaként működik. Ugyanezt a folyamatot az év elején az orosz ágyúzás miatt veszélybe került ukrán nemzeti vetőmagbank esetében is meg lehetett volna valósítani, ha ez szükségessé vált volna.

A világon korábban több mint 6000 különböző növényt termesztettek, de az ENSZ szakértői szerint ma már kalóriáink mintegy 40 százalékát három fő növényből, kukoricából, búzából és rizsből nyerjük. Ez sebezhetővé teszi az élelmiszer-ellátást, ha az éghajlatváltozás miatt a terméskiesés bekövetkezik.

(forrás: www.euronews.com)

search icon