Meatless Monday: kedvenc őszi finomságunk, a sütőtök
Meatless Monday: kedvenc őszi finomságunk, a sütőtök

Ha megkérdeznénk, szerintetek melyik zöldség illik leginkább az őszhöz, biztos, hogy a sütőtök lenne a legnépszerűbb válasz. Lássuk, mi mindent készíthetsz belőle a fincsi sült tökön kívül!

Szeptember végétől pumpkin spice lázban ég az egész világ, legalábbis az Instagram-oldalak biztosan. A második világháború után alapélelmiszernek számító sütőtök népszerűsége jó pár éve újra felfutóban van. Az éttermek őszi-téli kínálatából és az otthoni hobbiszakácsok menüjéből sem maradhat ki ez az édes, sokrétű zöldség. 

Hidd el, a szervezeted is a sütőtökre szavaz!

A Wikipédia szerint a sütőtök fajtajelölő név, amely minden olyan tököt magában foglal, amelyet legtöbbször sütve fogyasztunk. Ez pedig rengeteg fajtára érvényes, amelyek közül itthon legtöbben háromfélét termesztenek, és ezeket találjuk a leggyakrabban a boltok polcain és a piacokon is. 

Egészségünk szempontjából is érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen magas a béta-karotin-, valamint az A-,B-,C- és E-vitamin-tartalma is. Emellett gyulladáscsökkentő hatású is lehet. Mivel pedig serkenti a máj működését, a tisztítókúra étrendjébe illesztve segítheti a szervezet méregtelenítését.

színes sütőtökök
Sütőtökök minden formában és színben

Sütőtök a kertedben

Mivel a sütőtök elnevezés számos fajtát jelöl, azt gondolhatnánk, hogy ezek termesztése különböző lehet. A tök ültetéséhez valójában komposztra és vízre lesz szükséged. Az időzítés fontos, mert érdemes palántákat ültetni. A palánták nevelése történhet akár komposztban is, majd alapos öntözést követően a növényeidet ültesd napos helyre!  

Mivel a tök érzékeny a fagyra, érdemes minél később kiültetni. Erre a május vége már alkalmas lehet. Ültetéskor hozz létre kis fészkeket a tökök számára! Hagyj kis mélyedéseket a talajban, hogy a víz odagyűlhessen! A növény térigényére és a folyamatos öntözésre nagyon figyelj oda!

A kanadai sütőtök a legnépszerűbb fajta.

Mit is hívunk sütőtöknek?

A Hamupipőke hintójára hasonlító, szürkés-zöldes színű Nagydobosi sütőtök hazai fajta, egyes források szerint világhírnek örvend. A kerek, vastagabb héjú darabok akár 10 kilogrammosak is lehetnek, húsuk narancssárga, édes ízű. 

fehér tökök
A sütőtök nagy, fehér változata is csodálatos.

Vannak, akik csak a nagydobosira esküsznek, ha sütőtökről van szó. Ebből készítik a tökös sütiket és a krémlevest is. 

Szintén kerekded, de sokkal kisebb méretű a Hokkaido tök, amely nevét a japán Hokkaido-szigetről kapta, miután Amerikából átkerült Japánba. A gasztronómiai lapok szerint ez a legédesebb fajta, személyes tapasztalatom viszont azt súgja, hogy inkább kicsit fűszeresebb ízű és sokkal krémesebb állagú a kanadai sütőtöknél. A Hokkaido tököt kisebb mérete miatt jól lehet tölteni, sütve a héját is fogyaszthatjuk. 

A boltokban leggyakrabban az előbb említett kanadai sütőtökkel találkozhatunk. Mérete kisebb, átlagosan 2–4 kilós darabokat vásárolhatunk belőle. Héja vékonyabb, könnyebb pucolni, mint kerek társait. 

hokkaido tökök
A Hokkaido tök is egyre több helyen kapható.

Nem csak krémlevesként isteni

Bármelyik fajtát is visszük haza a boltból, a felhasználási lehetőségek tárháza ki fog tartani egész szezonban. Készíthetünk belőle klasszikus krémlevest, de vannak, akik hús helyett sütőtökkel varázsolják bele a zöldséglevesbe a húslevesízt. 

A sütőtökpürét tehetjük reggeli palacsintába, gyümölcsturmixokba, kalács vagy kenyér tésztájába, krumplival keverve narancssárga gnocchit főzhetünk vele. Édes fűszerekkel, mézzel kikeverve, dióval megszórva isteni édesség, tahinivel, keleti fűszerekkel, fokhagymával turbózva pedig szuper szendvicskrém lesz belőle. 

Gombával, spenóttal, kis növényi tejszínnel lasagnetészta közé rétegezhetjük, vagy rizottóba is tehetjük. Kockára vágva, serpenyőben lepirítva, fűszerezve salátákhoz is keverhetjük. A húsa mellett érdemes a magját és a héját is elfogyasztani, bármennyire furán is hangzik elsőre. 

A magokból tepsiben sütve remek és egészséges nassolnivalót készíthetünk. Ehhez a kikanalazott magokat először szűrőn mossuk át, hogy a kis, ragacsos „tökzsinórok” lejöjjenek, majd kicsit szárítsuk meg, terítsük szét egy tepsiben, locsoljuk meg olajjal, majd amikor megsült, fűszerezzük meg! 

A magok mellé a tök héját is bedobhatjuk a sütőbe. Fűszerezve csipszként fogyaszthatjuk, ha pedig valami extrábbra vágyunk, próbáljuk ki ezt a vodkában marinált, gombás, ricottás receptet. 

sütőtökkrémleves kanál tányér tök
Kevés jobb dolog van ősszel egy tányér sütőtökkrémlevesnél.

Diós bundában sült szejtán márványsajtos sütőtökpürével

Hozzávalók

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 közepes sütőtök
  • 15 dkg márványsajt
  • 500 g kész, natúr szejtán
  • 5 ek darált dió
  • 3 ek zabpehely
  • 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 6 ek zsiradék (olaj, vaj vagy zsír)
  • só és fehérbors

Így készítsd el!

Először kiszedjük a tök magját. Ekkor választhatunk, hogy a tököt a sütőben sütjük meg, vagy meghámozzuk és felkockázva, egy kevés vöröshagymán megfuttatva sóval és borssal fűszerezve puhára pároljuk. Utóbbi picit gyorsabb. Mikor a tök elkészült, pürésítjük (villával vagy botmixerrel), és hozzákeverjük az elmorzsolt sajtot. 

A panírhoz a zabpelyhet és a diót összedaráljuk, a tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk. A szejtánt ízlés szerint felszeljük, panírozzuk, és közepesen forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert a dió hamar megéghet! Jól mutat a tányéron mellette a zöld, ha van még időnk és kedvünk, összedobhatunk hozzá egy kis kelkáposztacsipszet a sütőben.

A cikk és a recept elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon