Őszi gasztrotippek a túrázás szerelmeseinek
Őszi gasztrotippek a túrázás szerelmeseinek

Nincs annál nyugtatóbb és feltöltőbb családi program, mint amikor nyakunkba vesszük a zöld rengeteget, és együtt fedezzük fel rejtett kincseit. Mert bizony az erdő számos elfeledett örömöt rejt magában a pihentető hangoktól a nyugalom atmoszféráján át a kivételes gasztronómiai kalandokig. Ennek a cikknek olyan növények a szereplői, amelyek mindegyike fellelhető a hazai erdőkben tett túrák során.

Bíbor nebáncsvirág

Akár kétméteresre is megnövő egyéves növény, szára pirosas csíkokkal díszített. Virágai 2-4 centiméteresek és a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak. Magjait szeptembertől október végéig lehet gyűjteni. Fekete magja kicsit nagyobb a szezámmagnál, ízre leginkább a dióhoz hasonlítható. Utunk során feltöltődhetünk energiával, ha ezeket az apró magokat elfogyasztjuk, de érdemes haza is vinnünk belőlük, hiszen megpirítva ízletes csemege készíthető belőle: müzlikbe, energiaszeletekbe, süteményekhez kitűnő alapanyag.

Galagonya

Október végéig, november elejéig gyűjthetjük érett piros bogyóit. Erdőszélek gyakori növénye az akár tíz méteresre is megnövő tüskés bokor. Termése C-vitaminban gazdag, fokozza az energiaszintet és növeli a vér oxigénszintjét. Lekvárt, szörpöt vagy akár likőrt is főzhetünk belőle: a galagonya kitűnő vérnyomás-szabályozó, segíthet szédülés vagy alvászavar esetén, és szív- illetve idegrendszeri problémák kezelésében is segítségünkre lehet.

Halovány aszat

Még van esélyünk elcsípni egy-egy később érő halovány aszatot, melynek levelei ebben az időszakban a leginkább lédúsak. Mielőtt megesszük, szedjük ki a levelekből a középső erezetet, így egy kellemesen sós, frissítő erdei salátához juthatunk. A növény kiváló görcsoldó, serkenti az anyagcserét, sőt fogfájás esetén is hasznos segítség.

Kökény

A kökény vitaminokban, flavonoidokban gazdag, jó hatással van a szív- és érrendszer működésére. Segíti a vesét, serkenti az anyagcserét, alkalmazható megfázás és szénanátha esetén, de a reuma enyhítésére is ajánlják. Érdemes egy kosárral haza is vinnünk, hiszen a kökénylekvár, a belőle készült szörp, tea vagy likőr kitűnő energiabomba lesz a leghidegebb téli napokon is.

Közönséges galaj

Hajtása, szára lédús, salátára emlékeztető csemege, amely enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik. Serkenti a nyirokműködést, enyhíti az éhségérzetet, de friss sérülésre helyezve segít a gyorsabb sebgyógyulásban is. Kísérletezhetünk vele levesek vagy szószok főzésénél, de a csőben sült ételeknek is egészen különleges aromát kölcsönözhet.

Egy dologra nagyon ügyeljünk! Soha ne együnk meg semmi olyat az erdőben, aminek pontos hatásaival nem vagyunk tisztában, vagy nem azonosítottuk be teljes meggyőződéssel. A természet csodálatos, számos kincset rejt magában, de sok mérgező, kellemetlen hatást kiváltó növénnyel is találkozhatunk – ezeket pedig jobb elkerülni!

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

search icon