Könyörülj meg a testeden, kezdd zöldségekkel az új évet!

Könyörülj meg a testeden, kezdd zöldségekkel az új évet!
Könyörülj meg a testeden, kezdd zöldségekkel az új évet!

Újév napja a fogadalmak időszaka, ilyenkor eltervezzük, hogy elhagyjuk rossz szokásainkat, új célokat tűzünk ki. Utóbbiak jelentős része az étrendünkhöz kapcsolódik, rengetegen akarnak például lefogyni. Hogy ez mennyire függ össze azzal, hogy az év utolsó napjait legtöbbünk konstans kajakómában tölti, nem tudom. Az viszont biztos, hogy szervezetünknek felüdülés lenne, ha tényleg diétázni kezdenénk.

Ha valaki olyan diétás kihívást keres az új év kezdetére, amelytől nemcsak a teste, de a bolygó is fellélegezhet, a Veganuárnál jobbat nem talál. A kihívás lényege az, hogy egész januárban kerüljük az állati eredetű termékek fogyasztását: nincs szalonna, nincs rántott hús, nincs felvágott.

Bárki belevághat, jó élményként viszont általában az éli meg, aki már korábban is kacérkodott a vegetáriánus, esetleg vegán étrenddel. A saját tapasztalatom – és az ismerőseimé is – az, hogy érdemes a Veganuárnak úgy nekifutni, hogy legalább néhány jó recept már a tarsolyunkban van. Így nem kell kétségbe esnünk sem egy rohanós reggelen, sem a vasárnapi ebéd készítésekor.

Mi a Veganuár?
A kezdeményezést egy brit nonprofit szervezet indította még 2014-ben azzal a céllal, hogy minél több embernek felhívja a figyelmét a vegán étrend előnyeire. Az azóta minden év januárjában megtartott 31 napos kihívás során segítik a résztvevőket abban, miként tudnak változatos és ízletes ételeket fogyasztani úgy, hogy közben mellőznek minden állati eredetű terméket.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy megrögzött húsevők ne kezdjék el, sőt! Nekik lenne talán a legfontosabb. Azt viszont fontos tudatosítani, hogy ez nagy horderejű változás annak, aki korábban soha ilyesmivel nem próbálkozott, és a leginkább húsmentes ételt számára a parizer jelenti.

veganuár

Mi lenne, ha kicsiben kezdenénk?

A különféle 30 napos kihívások korában már senkinek nem újdonság, hogy tartós változást és sikert akkor lehet elérni, ha kis lépésekben, fokozatosan haladunk. Igaz ez a növényi alapú étrendre is. Épp ez az elv a Meatless Monday (Húsmentes hétfő) mozgalom alapja is: ha valamit heti egyszer kell csinálnunk, az nem kíván túlzottan nagy erőfeszítést. Cserébe viszont komoly változást indíthat el.

A Húsmentes hétfő mozgalom egyébként nem vegán, hanem vegetáriánus kihívás. Nem az összes állati terméket, hanem csupán a hústermékeket mellőzi. De miért ne házasíthatnánk össze a Veganuárt és a húsmentes hétfőket? A kezdők számára a legjobb vegán kihívás épp egy ilyen fogadalom lehet: a hét egy napján vegán ételeket fogyasztani.

Ráadásul ha ezt nemcsak januárra, hanem az egész évre ki tudjuk terjeszteni, akkor ezzel túl is szárnyaljuk a Veganuárt: 31 januári nap helyett 52 hétfővel számolhatunk. A hétfők mellett szól az is, hogy így hétvégén van időnk felkészülni, akár meg is főzhetünk előre. Ehhez a Greendexen is számos inspiráló receptet találunk.


Az étrendünkön keresztül tudunk hatni a fenntarthatóságra. Sőt, átlagemberként leginkább ez az a terület, ahol jelentős változásokat valósíthatunk meg. A 2023 őszén rendezett Planet Budapest Fenntarthatósági Expón számos szakmai előadás és kiállító foglalkozott a kérdéssel. Ilyen volt például Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettesének előadása. A szakember a Greendex podcastjában is megfordult nemrég.

search icon