Vegán étrend
Vegán étrend

A vegán étrend növényi eredetű táplálkozást jelent, amely nem csupán étrend, hanem egyben életfilozófia, szemléletmód is. Elkötelezett követői nemcsak a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak.Vegán étkezéssel jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelésünket.

Vannak, akik etikai, mások környezetvédelmi vagy éppen valamilyen egészségügyi megfontolás alapján folytatnak vegán étrendet. De van, aki vallási vagy pénzügyi okokból választja ezt az étrendet. A világ legszegényebb országaiban főleg olyan növények fogyasztása dominál, mint a bab, a lencse, a rizs vagy éppen a búza. Ugyanakkor a világ több országában emelkedik a vegán étrendet folytatók száma, leginkább a fiatal nők nyitottak erre az étrendre.

Az első vegán társaság 1944-ben jött létre, alapítója az angol Donald Watson volt. Maga a fogalom az 1960-as évektől kezdett bevonulni a köztudatba, de növényi étrenden ennél lényegesen régebb óta élnek emberek. A szemlélet napjainkban olyan kampányokkal kezd széles körben teret nyerni, mint a Veganuár. Természetesen a környezetvédelmi megfontolások is egyre többek számára teszik kívánatossá a vegánságot.

Népszerű vegán étrendek:

  • Teljes értékű növényi étrenden él az a vegán, aki a feldolgozott ételeket mellőzi vagy jelentősen csökkenti az étkezései során.
  • A nyers vegán étrenden élők főleg gyümölcsöket, zöldségeket, csírákat, olajos magvakat fogyasztanak hőkezelés, azaz főzés, sütés, párolás, füstölés nélkül. Étrendjüket legalább 75%-ban alkotják nyers ételek.
  • A 80/10/10 nyers vegán étrend esetében a teljes kalóriabevitel minimum 80%-a szénhidrát, ami főként friss gyümölcsökből származik, a fennmaradó legfeljebb 10%-10%-ot pedig fehérje és zsír teszi ki.

Általánosságban elmondható, hogy az irányzat követői állatbőrből, szőrméből, gyapjúból vagy selyemből készült ruhaneműket sem hordanak. Sőt ellenzik a cirkuszokat, az állatkerteket és minden tevékenységet, amely bármilyen formában kihasználja vagy felhasználja az állatokat.

További szócikkek
search icon