
Ha zöld leveles zöldsĂ©gre gondolsz, elsĹ‘kĂ©nt nagy valĂłszĂnűsĂ©ggel nem a mángold ugrik be. Pedig ha szĂnesĂteni szeretnĂ©d az Ă©trended, keresve sem találsz jobb zöldsĂ©get. A FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s segĂtsĂ©gĂ©vel megmutatjuk, mit is tud ez a vitaminbomba.
- A mángold termesztése
- Mángold a konyhában
- Mángoldrecept
A mángoldot már az ókori görögök, rómaiak is ismerték, használták. A mediterrán konyhában azóta is népszerű. Aki járt már Horvátországban, gondoljon csak vissza legutóbbi nyaralására, biztos, hogy találkozott valamilyen mángoldos étellel. Az elmúlt években itthon is egyre többen termesztik, fokozatosan bekerül az étrendünkbe.
ĂŤgy termeszd!
Ha valami kĂĽlönleges Ă©s Ăzletes növĂ©nyt vetnĂ©l a kertedbe, a mángolddal nem tudsz mellĂ©lĹ‘ni.
KĂ©t tĂpusát kĂĽlönböztetjĂĽk meg:
- a levélmángoldot, amelynek nagy és vastag, összetéveszthetetlen levelei vannak,
- a bordás mángoldot, amelyet vastag zöldesfehér levélnyeléről ismerhetünk fel.
MĂg elĹ‘bbi a fĹ‘zelĂ©kek Ă©s a töltött Ă©telek nagymestere, addig utĂłbbit akár főételkĂ©nt is kiválĂłan el tudod kĂ©szĂteni.
FotĂł: Canva
A növĂ©nyt – a legtöbb zöldsĂ©ghez hasonlĂłan – a fagyok után cĂ©lszerű elvetni. Miután kikelt, Ă©rdemes kiegyelni. Nem tĂşl igĂ©nyes, hiszen csak kapálást Ă©s öntözĂ©st kĂván. Nyár közepĂ©tĹ‘l pedig Ă©lvezhetjĂĽk a csodás leveleket, melyeket folyamatosan szedhetĂĽnk. Arra figyeljĂĽnk, hogy egy tĹ‘rĹ‘l egyszerre csak 2–3 levelet vegyĂĽnk le!
Extra tipp: ha a növĂ©nyt a fagyok elĹ‘tt elvetjĂĽk, az ágyást fedjĂĽk le szalmával, Ăgy a mángoldunk már kora tavasszal Ă©kesĂtheti a tányĂ©runkat.
Amellett, hogy nagyon egĂ©szsĂ©ges növĂ©ny, egyesĂti magában a rĂ©pa, a spenĂłt, a spárga jĂłtĂ©kony hatásait Ă©s ĂzĂ©t is. A zöld levelekben komoly mennyisĂ©gű K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin találhatĂł, emellett magas pektintartalma miatt könnyen emĂ©szthetĹ‘.
Mángoldot a konyhába!
Mivel zöld leveles növĂ©nyrĹ‘l van szĂł, azt gondolhatnánk, hogy azonkĂvĂĽl, hogy megpároljuk, esetleg fĹ‘zelĂ©ket kĂ©szĂtĂĽnk belĹ‘le, nem nagyon használhatĂł másra. Ez persze nem Ăgy van! Nemcsak a levelĂ©t, hanem szĂnes szárát is Ă©rdemes felhasználni, tehát valĂłdi zero foodwaste alapanyagrĂłl beszĂ©lĂĽnk.
FotĂł: Canva
A növĂ©ny leveleit használhatjuk nyersen salátákba, kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘lĂĽk a spenĂłthoz hasonlĂłan fĹ‘zelĂ©ket Ă©s levest is, de jĂłl állnak neki az ázsiai Ăzek is, Ăgy akár egy pho levesbe is beledobhatjuk. Fokhagymásan, növĂ©nyi tejszĂnnel felöntve, tĂ©sztával vagy valamilyen gabonával kombinálva szintĂ©n kiadĂłs fogást kapunk, de rakott Ă©telekhez is bátran hozzáadhatjuk.
SzĂ©p nagy mĂ©retű levelei töltĂ©sre is alkalmasak. Bármilyen gabonával, hĂĽvelyessel megtölthetjĂĽk, kĂ©szĂthetĂĽnk mellĂ© kapros vagy paradicsomos mártást is. SĹ‘t nemcsak sĂłsan, de Ă©desen is fogyaszthatjuk. Egy hagyományos nizzai sĂĽtiben pĂ©ldául almával, fenyĹ‘maggal (helyette esetleg hazai diĂłval vagy mandulával) kombinálják, Ă©s Ă©des pitekĂ©nt sĂĽtik meg. Az Ă©des változat jĂł trĂĽkk lehet a zöldsĂ©get nem kedvelĹ‘ kisgyerekek vagy felnĹ‘ttek táplálására is.
A levĂ©l után pedig jöjjön a szár! A vaskosabb, szĂnes szárnak hasonlĂł Ăze van, mint a spárgának, Ăgy bátran használhatjuk olyan Ă©telekhez, amelyekhez a spárgát szoktuk. Kis darabokra vágva, megpirĂtva pedig szuper feltĂ©t lehet a levĂ©lbĹ‘l kĂ©szĂĽlt fĹ‘zelĂ©kre, de rakhatjuk sĂłs pitĂ©kbe is.
FotĂł: Canva
Ha sok mángoldunk van, kĂ©szĂthetĂĽnk a szárakbĂłl gratint is. Ehhez fektessĂĽk egymás mellĂ© a csĂkokat, Ă©s öntsĂĽk nyakon tejszĂnes vagy növĂ©nyi szĂłsszal, esetleg szĂłrjuk meg egy kis sajttal vagy sörĂ©lesztĹ‘ pehellyel. A növĂ©nynek ezt a rĂ©szĂ©t is fogyaszthatjuk nyersen, de fermentálással savanyĂşságot is kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le.
A mángold a hűtĹ‘ben nem bĂrja sokáig, gyorsan elfonnyad, ezĂ©rt Ă©rdemes egyszerre annyit vásárolni belĹ‘le, amennyit felhasználunk. Pár nappal tovább friss marad, ha a hűtĹ‘ben vĂzbe állĂtjuk, vagy vizes konyharuhába tekerjĂĽk.
Töltött mángold
Hozzávalók:
- 10 db nagy mángoldlevél
- 10 dkg quinoa megfőzve
- 2 dkg friss gyömbér reszelve
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 0,5 dl olĂvaolaj
- ½ citrom leve
- 10 dkg aszalt paradicsom beáztatva és apróra vágva
- 1 nagy csokor bazsalikom felaprĂtva
- igény szerint egyéb friss zöldfűszerek
FotĂł: Canva
ĂŤgy kĂ©szĂtsĂĽk el!
A mángold szárát vágjuk fel 2 cm-es darabokra, Ă©s kevĂ©s olĂvaolajban a gyömbĂ©rrel, a fokhagymával pároljuk fedĹ‘ alatt 10 percig! Miután a mángold szára megpárolĂłdott, keverjĂĽk hozzá a megfĹ‘zött quinoát, a citromlevet, a felaprĂtott paradicsomot, a bazsalikomot Ă©s a zöldfűszereket!
A mángold leveleit töltsük meg a töltelékkel, és kössük össze egy spárgával vagy – ha elég ügyesek vagyunk – egy hosszabb snidlinggel! Pici vajon forgassuk át, majd pároljuk fedő alatt 20 percig! A fűszeres tejföl remekül illik hozzá.
A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂtett nekĂĽnk.
KizárĂłlag az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás számĂt fenntarthatĂłnak. Ideje vĂ©gre gátat szabnunk a mĂ©rtĂ©ktelen hĂşsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłt bemutatĂł cikkĂĽnkben is Ărtuk – „a jĂłlĂ©ti társadalmaknak jelentĹ‘sen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növĂ©nyi Ă©lelmiszerek javára.”
Kiemelt kép: Canva