Meatless Monday: egy kevésbé ismert finomság, a mángold
Meatless Monday: egy kevésbé ismert finomság, a mángold

Ha zöld leveles zöldségre gondolsz, elsőként nagy valószínűséggel nem a mángold ugrik be. Pedig ha színesíteni szeretnéd az étrended, keresve sem találsz jobb zöldséget. A Felelős Gasztrohős segítségével megmutatjuk, mit is tud ez a vitaminbomba.

  • A mángold termesztĂ©se
  • Mángold a konyhában
  • Mángoldrecept

A mángoldot már az Ăłkori görögök, rĂłmaiak is ismertĂ©k, használták. A mediterrán konyhában azĂłta is nĂ©pszerű. Aki járt már Horvátországban, gondoljon csak vissza legutĂłbbi nyaralására, biztos, hogy találkozott valamilyen mángoldos Ă©tellel. Az elmĂşlt Ă©vekben itthon is egyre többen termesztik, fokozatosan bekerĂĽl az Ă©trendĂĽnkbe. 

ĂŤgy termeszd!

Ha valami kĂĽlönleges Ă©s Ă­zletes növĂ©nyt vetnĂ©l a kertedbe, a mángolddal nem tudsz mellĂ©lĹ‘ni. 

Két típusát különböztetjük meg:

  • a levĂ©lmángoldot, amelynek nagy Ă©s vastag, összetĂ©veszthetetlen levelei vannak,
  • a bordás mángoldot, amelyet vastag zöldesfehĂ©r levĂ©lnyelĂ©rĹ‘l ismerhetĂĽnk fel.

Míg előbbi a főzelékek és a töltött ételek nagymestere, addig utóbbit akár főételként is kiválóan el tudod készíteni.

mángold levelek föld
A mángold könnyen termeszthető növény.
FotĂł: Canva

A növényt – a legtöbb zöldséghez hasonlóan – a fagyok után célszerű elvetni. Miután kikelt, érdemes kiegyelni. Nem túl igényes, hiszen csak kapálást és öntözést kíván. Nyár közepétől pedig élvezhetjük a csodás leveleket, melyeket folyamatosan szedhetünk. Arra figyeljünk, hogy egy tőről egyszerre csak 2–3 levelet vegyünk le!

Extra tipp: ha a növényt a fagyok előtt elvetjük, az ágyást fedjük le szalmával, így a mángoldunk már kora tavasszal ékesítheti a tányérunkat.

Amellett, hogy nagyon egĂ©szsĂ©ges növĂ©ny, egyesĂ­ti magában a rĂ©pa, a spenĂłt, a spárga jĂłtĂ©kony hatásait Ă©s Ă­zĂ©t is. A zöld levelekben komoly mennyisĂ©gű K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin találhatĂł, emellett magas pektintartalma miatt könnyen emĂ©szthetĹ‘. 

Mángoldot a konyhába!

Mivel zöld leveles növĂ©nyrĹ‘l van szĂł, azt gondolhatnánk, hogy azonkĂ­vĂĽl, hogy megpároljuk, esetleg fĹ‘zelĂ©ket kĂ©szĂ­tĂĽnk belĹ‘le, nem nagyon használhatĂł másra. Ez persze nem Ă­gy van! Nemcsak a levelĂ©t, hanem szĂ­nes szárát is Ă©rdemes felhasználni, tehát valĂłdi zero foodwaste alapanyagrĂłl beszĂ©lĂĽnk. 

mángold szár levél fokhagyma kés borsszóró
A szárát se dobjuk ki!
FotĂł: Canva

A növĂ©ny leveleit használhatjuk nyersen salátákba, kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘lĂĽk a spenĂłthoz hasonlĂłan fĹ‘zelĂ©ket Ă©s levest is, de jĂłl állnak neki az ázsiai Ă­zek is, Ă­gy akár egy pho levesbe is beledobhatjuk. Fokhagymásan, növĂ©nyi tejszĂ­nnel felöntve, tĂ©sztával vagy valamilyen gabonával kombinálva szintĂ©n kiadĂłs fogást kapunk, de rakott Ă©telekhez is bátran hozzáadhatjuk. 

Szép nagy méretű levelei töltésre is alkalmasak. Bármilyen gabonával, hüvelyessel megtölthetjük, készíthetünk mellé kapros vagy paradicsomos mártást is. Sőt nemcsak sósan, de édesen is fogyaszthatjuk. Egy hagyományos nizzai sütiben például almával, fenyőmaggal (helyette esetleg hazai dióval vagy mandulával) kombinálják, és édes piteként sütik meg. Az édes változat jó trükk lehet a zöldséget nem kedvelő kisgyerekek vagy felnőttek táplálására is.

A levĂ©l után pedig jöjjön a szár! A vaskosabb, szĂ­nes szárnak hasonlĂł Ă­ze van, mint a spárgának, Ă­gy bátran használhatjuk olyan Ă©telekhez, amelyekhez a spárgát szoktuk. Kis darabokra vágva, megpirĂ­tva pedig szuper feltĂ©t lehet a levĂ©lbĹ‘l kĂ©szĂĽlt fĹ‘zelĂ©kre, de rakhatjuk sĂłs pitĂ©kbe is. 

mángold levél fa tál
A friss levelek sokféleképpen felhasználhatók.
FotĂł: Canva

Ha sok mángoldunk van, kĂ©szĂ­thetĂĽnk a szárakbĂłl gratint is. Ehhez fektessĂĽk egymás mellĂ© a csĂ­kokat, Ă©s öntsĂĽk nyakon tejszĂ­nes vagy növĂ©nyi szĂłsszal, esetleg szĂłrjuk meg egy kis sajttal vagy sörĂ©lesztĹ‘ pehellyel. A növĂ©nynek ezt a rĂ©szĂ©t is fogyaszthatjuk nyersen, de fermentálással savanyĂşságot is kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le. 

A mángold a hűtĹ‘ben nem bĂ­rja sokáig, gyorsan elfonnyad, ezĂ©rt Ă©rdemes egyszerre annyit vásárolni belĹ‘le, amennyit felhasználunk. Pár nappal tovább friss marad, ha a hűtĹ‘ben vĂ­zbe állĂ­tjuk, vagy vizes konyharuhába tekerjĂĽk. 

Töltött mángold

Hozzávalók:

  • 10 db nagy mángoldlevĂ©l
  • 10 dkg quinoa megfĹ‘zve
  • 2 dkg friss gyömbĂ©r reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma összezĂşzva
  • 0,5 dl olĂ­vaolaj
  • ½ citrom leve
  • 10 dkg aszalt paradicsom beáztatva Ă©s aprĂłra vágva
  • 1 nagy csokor bazsalikom felaprĂ­tva
  • igĂ©ny szerint egyĂ©b friss zöldfűszerek
töltött mángold fa tál villa kés
A töltött mángold remek főétel.
FotĂł: Canva

Így készítsük el!

A mángold szárát vágjuk fel 2 cm-es darabokra, és kevés olívaolajban a gyömbérrel, a fokhagymával pároljuk fedő alatt 10 percig! Miután a mángold szára megpárolódott, keverjük hozzá a megfőzött quinoát, a citromlevet, a felaprított paradicsomot, a bazsalikomot és a zöldfűszereket!

A mángold leveleit töltsük meg a töltelékkel, és kössük össze egy spárgával vagy – ha elég ügyesek vagyunk – egy hosszabb snidlinggel! Pici vajon forgassuk át, majd pároljuk fedő alatt 20 percig! A fűszeres tejföl remekül illik hozzá.

A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂ­tett nekĂĽnk.

KizárĂłlag az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás számĂ­t fenntarthatĂłnak. Ideje vĂ©gre gátat szabnunk a mĂ©rtĂ©ktelen hĂşsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłt bemutatĂł cikkĂĽnkben is Ă­rtuk – „a jĂłlĂ©ti társadalmaknak jelentĹ‘sen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növĂ©nyi Ă©lelmiszerek javára.”

Kiemelt kép: Canva