
KevĂ©s ismertebb, sokszĂnűbb Ă©s nĂ©pszerűbb zöldsĂ©gĂĽnk van a paradicsomnál, mĂ©gis elĂ©g keveset tudunk rĂłla. Legtöbben valĂłszĂnűleg a szinte bármelyik zöldsĂ©gesnĂ©l megtalálhatĂł „fĂĽrtös” vezetĂ©knevű fajtáját fogyasztják. Pedig, ahogy ez a nĂ©pszerű dolgokkal általában lenni szokott, a paradicsom törtĂ©nete is ellentmondásos. HosszĂş utat járt be addig, mĂg mára többek között a mediterrán konyha egyik alapkövĂ©vĂ© vált.
Honnan jön a paradicsom?
Ha azt gondoljuk, hogy már az Ăłkori RĂłmában is paradicsomos szĂłsszal ettĂ©k a tĂ©sztát, akkor olyasfĂ©le tĂ©vedĂ©sben vagyunk, mint Gárdonyi, aki paprikás hĂşst etetett a török fogságba kerĂĽlt Bornemisszáékkal. A valĂłságban a paradicsom eurĂłpai hĂłdĂtása sokkal fiatalabb, Ĺ‘shazája DĂ©l- Ă©s KözĂ©p-Amerika. Más nyelvekben a neve is innen származik, az aztĂ©kok xitomatlnak hĂvták. EurĂłpába spanyol Ă©s portugál közvetĂtĂ©ssel kerĂĽlt a 16. században, azonban ezután mĂ©g közel kĂ©t Ă©vszázadnak kellett eltelnie, mire az emberek meg is kĂłstolták a piros termĂ©seket.
Kezdetben kizárĂłlag dĂsznövĂ©nykĂ©nt tartották, mert Ăşgy vĂ©ltĂ©k, hogy a termĂ©se mĂ©rgezĹ‘. Ráadásul a korabeli feljegyzĂ©sek szerint többen meg is haltak a valĂłjában teljesen ártalmatlan paradicsom fogyasztását követĹ‘en. Ezeknek a törtĂ©neteknek azĂ©rt lehet nĂ©mi igazságtartalmuk, mert az akkoriban használt, Ăłnt is tartalmazĂł ötvözetbĹ‘l kĂ©szĂĽlt evĹ‘eszközökbĹ‘l Ă©s tányĂ©rokbĂłl a paradicsom – erĹ‘s savassága miatt – kioldhatta az Ăłnt, amely valĂłban mĂ©regkĂ©nt hathatott.
FotĂł: Canva
Az ĂłnedĂ©nyek azĂłta eltűntek, azonban a paradicsom savassága miatt ma is Ă©rdemes odafigyelnĂĽnk arra, hogy milyen eszközöket használunk. A paradicsomszĂłszt vagy a lecsĂłt pĂ©ldául nem Ă©rdemes alumĂniumedĂ©nyben fĹ‘zni vagy tárolni, mert az Ăłnhoz hasonlĂłan az alumĂniumot is oldja nĂ©mileg az erĹ‘sen savas Ă©tel.
Az 1800-as Ă©vek második felĂ©re azonban kontinensszerte általánossá vált a paradicsom fogyasztása. A mediterrán terĂĽleteken pedig – ahol az Ă©ghajlat a legjobban kedvezett a termesztĂ©sĂ©nek – ikonikus státusza lett. Fokozatosan a világ minden rĂ©szĂ©t meghĂłdĂtotta.
Zöldség vagy gyümölcs?
Származásának tisztázásával azonban még nem zárult le a paradicsomot övező kérdések sorozata. Évszázados kérdés, melyben még ma is sokszor egymásnak feszülnek a gasztrookosok, hogy végeredményben zöldség vagy gyümölcs-e a paradicsom. A jól értesültek persze tisztában vannak azzal, hogy ez nem valódi kérdés, hiszen botanikai értelemben értelmezhetetlen. A zöldség és a gyümölcs ugyanis nem tudományos, sokkal inkább gazdasági, konyhatechnikai műszavak.
Az Index nĂ©hány Ă©ve körĂĽljárta a kĂ©rdĂ©st, Ă©s rávilágĂtott arra, hogy itt valĂłjában inkább a századelĹ‘ Amerikájában a zöldsĂ©gekre kivetett adĂł kifizetĂ©sĂ©t megkerĂĽlni vágyĂł Ă©rdekcsoportok kĂĽlönös Ă©rvelĂ©sĂ©vel van dolgunk, mintsem valĂłdi bizonytalansággal: „A megoldás az, hogy gyĂĽmölcs az, amit az ember annak nevez, zöldsĂ©g meg az, amit annak.” A kĂ©rdĂ©s eldöntĂ©sĂ©t tehát mindenki a saját hatáskörĂ©ben intĂ©zheti.
A paradicsom csodálatos tulajdonságai
AttĂłl kezdve, hogy az emberek már nem rettegtek elfogyasztani a paradicsomot, mĂ©ltán gyors Ă©s sikeres karriert futott be. Ebben nagy szerepet játszottak pozitĂv tulajdonságai Ă©s remek Ăze. A paradicsom ugyanis nagyon egĂ©szsĂ©ges. Sok C-vitamint tartalmaz, emellett fontos forrása további több mint 10-fĂ©le vitaminnak, valamint a likopinnak, amely egĂ©szsĂ©gmegĹ‘rzĹ‘ hatásĂş, Ă©s csökkenti bizonyos daganatos betegsĂ©gek kialakulásának esĂ©lyĂ©t.
FotĂł: Canva
Amellett, hogy sok ásványi anyag van benne – pĂ©ldául kálium, foszfor, kalcium –, viszonylag alacsony a kalĂłriatartalma, Ăgy szinte bármennyit ehetĂĽnk belĹ‘le. ĂŤzĂ©ben pedig megtalálhatĂł az umami, amelyet ötödik Ăznek is neveznek: ez valĂłszĂnűleg szerepet játszhatott a paradicsom elterjedĂ©sĂ©ben.
Kulináris diadalút – Pizza paradicsom nélkül?!
Mára a legtöbb mediterrán konyha elképzelhetetlen paradicsom nélkül, azonban ez meglehetősen új keletű történet. Az ikonikus és világszerte ismert olasz ételekhez, például a pizzához vagy a spagettihez egészen a 19. századig nem használtak paradicsomot. A nem törvényszerűen piros termés azonban nem csak a mediterrán konyha alapkellékévé vált az évek során, hiszen ahogy nálunk sem képzelhető el a nyár egy jó lecsó nélkül, úgy számos más országban is a gasztronómia egyik megkerülhetetlen bástyája lett.
FotĂł: Canva
Ma a paradicsom világszerte az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldség, korábbi adatok szerint a világ teljes zöldség- és gyümölcstermelésének több mint 15%-át adja. A KSH néhány éves adatai szerint a magyarok átlagosan 6,5 kg paradicsomot fogyasztanak, a világ élmezőnyében pedig nyugat-európai országok állnak, közülük is magasan kiemelkedve Olaszország.
Annyi fajtája van, mint égen a csillag
A paradicsomnak több mint 10 ezer fajtája ismert, ezzel az egyik legsokszĂnűbb a termesztett növĂ©nyeink között. JelentĹ‘s rĂ©szĂĽket azonban nagyon nehĂ©z beszerezni. Ha egyszer-egyszer kĂĽlönlegesebb fajtákat találunk a boltokban, biztosra vehetjĂĽk, hogy ezek nagyon messzirĹ‘l Ă©rkeztek. ĂŤgy aztán, ha szeretnĂ©nk mĂ©retben, Ăzben Ă©s szĂnben kĂĽlönbözĹ‘ fajtákat megkĂłstolni, mindenkĂ©pp Ă©rdemes egy-kĂ©t tĹ‘ termesztĂ©sĂ©re otthon vállalkozni.
Ez azĂ©rt is hasznos tanács, mert a „bolti” paradicsom valĂłszĂnűleg sosem lesz olyan Ăzletes, mint a szabadföldben a nap melege által Ă©rlelt társai, melyeket ráérĂĽnk akkor leszedni, amikor el akarjuk fogyasztani. Az ĂĽzletekben Ă©s sokszor sajnos a piacokon vásárolhatĂł paradicsomokrĂłl is elmondhatĂł, hogy Ă©retlenĂĽl szedik le Ĺ‘ket, aztán utaztatják több-kevesebb ideig, mire elĂ©rnek az ĂĽzletekbe, vĂ©gĂĽl hozzánk. EzĂ©rt is jĂł termelĹ‘i piacon, kistermelĹ‘knĂ©l vásárolni.
FotĂł: Canva
Mivel a paradicsom utóérĹ‘, a termĂ©s leszedĂ©se után folytatĂłdik az Ă©rĂ©se. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az Ă©retlenĂĽl leszedett paradicsom Ăze sokat romolhat a hűtĂ©s hatására. Egy nĂ©hány Ă©vvel ezelĹ‘tti kĂsĂ©rletben megfigyeltĂ©k, hogy a hűtĹ‘szekrĂ©nyben valĂł tárolás milyen hatással van a paradicsomra. Az eredmĂ©nyek azt mutatták, hogy nem Ă©rdemes huzamosabb ideig hűvösben tárolni, valamint jĂłt tesz az ĂzĂ©nek, ha fogyasztás elĹ‘tt egy napot szobahĹ‘mĂ©rsĂ©kleten tölt.
Akik pedig további informáciĂłkra kĂváncsiak, azoknak Ă©rdemes megnĂ©zni a JövĹ‘ idĹ‘ fenntarthatĂł paradicsomtermesztĂ©srĹ‘l kĂ©szĂĽlt epizĂłdját, amelyben Váczi GergĹ‘ egy geotermikus energiával fűtött ĂĽvegházba kalauzol el minket.
Az egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd magában foglalja az egĂ©szsĂ©ges táplálkozást is, ugyanis kizárĂłlag ez számĂt fenntarthatĂłnak. Ideje vĂ©gre figyelmet fordĂtanunk a mĂ©rtĂ©ktelen hĂşsfogyasztásunkra, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsági ExpĂłt bemutatĂł cikkĂĽnkben is Ărtuk – „a jĂłlĂ©ti társadalmaknak jelentĹ‘sen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növĂ©nyi Ă©lelmiszerek javára.”
Kiemelt kép: Canva