Be vagyunk poloskázva!? 11+1 tipp a büdösbogarak ellen

Be vagyunk poloskázva!? 11+1 tipp a büdösbogarak ellen
Be vagyunk poloskázva!? 11+1 tipp a büdösbogarak ellen

Közeleg az ősz, és a hűvösebb éjszakák beálltával a kerti poloskák hada is elindul melegebb búvóhelyet keresni. Behúzódnak a házak, lakások réseibe, ahol megpróbálják átvészelni a telet. Bár a kellemetlen kis rovarok ránk nézve ártalmatlanok, tömeges jelenlétük roppant kellemetlen lehet, nem beszélve büdös „fegyverükről”. Ráadásul amennyire ártalmatlanok a házban, annyira kártékonyak a kertekben, így mindenképpen szükséges védekezni ellenük. 

Februári cikkünkben írtunk arról, hogy Magyarországon körülbelül 900 poloskafaj él, melyek közül 20–30 lehet idegenhonos. Sok fajról nem lehet tudni, hogy mikor érkezett hazánkba, így róluk nem lehet megállapítani, hogy idegenhonosak-e vagy sem. Az viszont bizonyos, hogy a 2002-ben megjelent afrikai vándorpoloska és a 2013 óta jelen lévő ázsiai márványpoloska frissen betelepült, invazív fajok. Ezek rengeteg kárt tudnak okozni. 

Zöld vándorpoloska

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó, kártevő rovar. A kifejlett állat körülbelül 1 centiméter hosszú, a teste pajzs formájú, a színe világoszöld.  

Poloska napozik egy paradicsomon
Mintha mindig köztünk élt volna, pedig a zöld vándorpoloska Magyarországon 2002-ben jelent meg először.

Ázsiai márványpoloska 

Az ázsiai márványpoloska (Halymorpha halys) is a címeres poloskák családjába tartozik, és a vándorpoloskához hasonlóan növényekkel táplálkozik. Szintén kártevő rovar. Mérete 1,7 centiméter, szélessége is körülbelül ennyi. Színe barnás, a márványhoz hasonlóan erezett.  

ázsiai márványpoloska
Az ázsiai márványpoloska a leggyakoribb vendég az otthonainkban, ahol hibernált állapotban pihennek az enyhülésig.

Táplálkozásuk

Mindkét faj szúró-szívó szájszervét használja a tápanyagok kinyeréséhez. Átszúrják a növényi szövetet, befecskendezik rothadást előidéző nyálukat, amelytől a növény a szúrás helyén megpuhul, így ki tudják szívni a tápanyagot tartalmazó nedveket. 

Kártételük

Az imágók és a lárvák is károsíthatják a növényeket, mivel a nyálukban található enzimek hatására a növények egyes szövetei elhalnak. A levelek és a hajtások csak károsodhatnak, de a bimbók, a virágok és a magkezdemények akár teljesen el is halhatnak. A magvak csírázóképessége pedig csökkenhet. Mivel a szúrás helyén különböző kórokozók jutnak be a növénybe, a zöldségek és a gyümölcsök akár emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhatnak. A poloska bűzmirigyének és emésztőnedvének váladékával, valamint ürülékével is beszennyezi a termést, így élvezhetetlenné teszi. 

A zöld vándorpoloska elsősorban a zöldségeket szereti, de a gyomnövényeket, illetve a kőris-, a hárs– és a szivarfát is kedveli. 
Az ázsiai márványpoloska komoly mezőgazdasági kártevő, rendkívül sokféle növénnyel táplálkozik: almával, sárgabarackkal, őszibarackkal, körtével, cseresznyével, kukoricával, szőlővel, babbal, paradicsommal, paprikával stb. 

Védekezés a kertekben

Sosem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy bármennyire is kecsegtető és könnyű megoldást nyújtanak, mindenképpen mellőzzük a rovarirtó szerek használatát. A vegyszeres rovarirtással azokat az élőlényeket is elpusztíthatjuk, amelyek segítségünkre lennének a védekezésben. A Bükki Nemzeti Park egyik cikke például arról számolt be, hogy Tiszaújvárosban a poloskairtás nyomán elpusztult és az ablakpárkányra hullott rovarokat valószínűleg a denevérek is összeszedegethették, ami akár a pusztulásukat is eredményezhette. A sok vegyszeren olvasható „Nem áll rendelkezésre adat” felirat úgy értendő, hogy nem tudni, a szóban forgó anyag hogyan hat ránk, illetve az élő környezetre. 

Begyűjtés

Bár nem egyszerű feladat, de meg lehet próbálkozni a kellemetlen kis rovarok összegyűjtésével, ha túl sok van belőlük. Ez a módszer nem túl hatékony, ugyanis amint megérzik a kezünk közelségét, eltűnnek a levelek alatt, ráadásul a szomszéd telkekről újabb és újabb csapatok érkezhetnek. A begyűjtéshez mosószeres vízzel félig töltött edényt használjunk, a mosószer miatt ugyanis megváltozik a víz felületi feszültsége, és a rovar nem tud kimászni belőle. 

A poloska kárt tesz a haszonnövényben
Az összkép nem mindig szemet gyönyörködtető: a poloskák a paradicsomon, az uborkán, a tök- és a káposztaféléken, a burgonyán, kukoricán és a gyümölcsfák termésein is komoly károkat okozhatnak.

Csalinövények

Igen hatékony védekezési módszer a poloskák ellen valamilyen csalinövény – leginkább gabonaféle – ültetése a kert különböző részein. Amikor a gabona kalászt növeszt, odavonzza a poloskákat, így rendszeresen és hatékonyan összegyűjthetjük a rovarokat, illetve a lárváikat is. A módszer lényege, hogy a kert egész területén legyen néhány szál gabona, és időnként vessük újra őket. 

Kártevőriasztó növények

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a menta, a fokhagyma, a bazsalikom valóban riasztó hatással vannak-e a poloskákra. Mindenesetre ártani nem ártunk azzal, ha a felsorolt növényeket kombinálva elültetjük a veteményesünk köré.  

Természetes ellenségek

Az énekesmadarak előszeretettel etetik fiókáikat kifejlett poloskákkal és lárvákkal is, a denevérek szintén elcsípnek röptükben jó pár példányt. Ha madár- és denevérbaráttá tesszük kertünket megfelelő költő- és búvóhelyekkel, akár odúk felszerelésével, nagy eséllyel kevesebb büdösbogárral kell majd bajlódnunk. 

Érdekesség, hogy a márványpoloskát mindenhová követi természetes ellensége, a szamurájdarázs, amely megjelent már hazánkban is. Ez a parazitoid darázsfaj a poloskák petéibe helyezi saját petéit, ezzel a becslések szerint a márványpoloskák 90 százalékát elpusztítja.

Környezetbarát permetszerek

Kellemetlen ízűvé tehetjük a poloskák számára a termést, ha 1/3 rész tej és 2/3 rész permetszer egyvelegével permetezzük le a zöldségeket és a gyümölcsöket. A permetléhez 10 dkg szárított chilit tegyünk 1 liter vízhez, és néhány csepp mosogatószert vagy szappanos vizet! 

Leginkább a fiatal egyedekkel szemben lehet hatásos a biokertészek által használt kontakt permetszer. Ehhez a dalmátvirág vagy a féregűző varádics sötétben szárított, porított virágából oldatot készítünk, melyet sötétben pár napig érlelünk. Az így keletkezett elegyet harisnyán – semmiképpen sem fémszűrőn – átszűrjük, majd orvosi rebarbara főzetével hígítjuk. 

A Dél-Ázsiában és Indiában őshonos indiai orgona, avagy neem (Azadiracha indica) magjaiból készült olaj azadirachtin hatóanyagú, rovarölő hatású természetes anyag. Gyakorlatilag nem mérgező a madarakra, a halakra, a méhekre és más állatokra, csak a rágó és szívó rovarokra hat. Körülbelül 7–10 napos időközönként legalább háromszor megismételve a neemolajos permetszerrel is hatékonyan védekezhetünk a büdösbogarak ellen.  

Háló

A rovarháló segíthet megvédeni a kertünket a poloskák és egyéb kártevő rovarok, csigák ellen. Előnye, hogy könnyű felszerelni, és nem csak kisebb veteményesekben érdemes alkalmazni. Hátránya, hogy sajnos a beporzókat is távol tarthatja.
A termésvédő háló is megoldást nyújthat a poloskák okozta problémákra. A hálót a már kész termésre húzzuk rá, tehát – a műveletet megelőzően – a beporzás akadálytalanul megtörténhet. Hátránya, hogy igen macerás, leginkább csak kiskertekben éri meg alkalmazni. 

poloska peték a levél fonákján
Érdemes idejében felismerni és eltávolítani a levelek fonákjára rakott, fehér petecsomókat.

Poloska csapdák

Vállalkozó kedvűek házilag is barkácsolhatnak különböző csapdákat PET palackból és zseblámpából. Az interneten több leírás és videó is található ezekről, itt például két változatot is láthatunk. 

Védekezés a lakásban

Húzzuk le a vécén!

Valószínűleg ez a legelterjedtebb módszer a lakásba betévedő büdösbogarak ellen: óvatosan, papír zsebkendővel megfogni és gyorsan lehúzni őket a vécén. Ennek azonban komoly hátránya, hogy minden poloskához külön papír szükséges, és akár egy egész tartálynyi víz az öblítéshez. Ez ugyebár nem éppen szerencsés, ha környezettudatosan szeretnénk élni.
Ehelyett jobb, ha a fentebb említett, mosogatószeres vízzel töltött edénybe gyűjtjük a rovarokat, és amikor elég sok összegyűlt, egyszerre húzzuk le őket a vécén. 

Szereljünk fel szúnyoghálót! 

Legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a poloskák távoltartásának, ha minden ablakra szúnyoghálót szerelünk. A szúnyogháló előnye, hogy más rovarokat – szúnyogokat, legyeket, darazsakat – is távol tart, és csak egyszer kell felszerelni.  

poloska szúnyogháló rovarháló
A megfelelően rögzített szúnyogháló a legtöbb bosszantó bogarat képes távol tartani otthonunktól.  

Tömjük be a réseket!

Tömjünk be az ajtók és az ablakok melletti réseket! Legjobb, ha a nagyobb résekben nedves törölközőt használunk. A nedvesség miatt a poloska nem fog megtelepedni.  

Szagosítsunk fokhagymával!

Sokan esküsznek arra, hogy ha az ajtó- és az ablakkereteket fokhagymás spray-vel rendszeresen befújjuk, a büdösbogarak elkerülik a lakásunkat. Hatásossága nem garantált, de egy próbát ez is megér.  

Ne égjen a villany!

A fény vonzza a poloskákat, így az energiatakarékosság mellett a kellemetlen rovarok távoltartásában is előnyös, ha feleslegesen nem világítunk a helyiségekben.  

Ellenőrizzük a kint száradó ruhákat!

A kint szárított ruhákon is gyakran megtelepszenek a büdösbogarak. Mindig alaposan rázzuk ki a kint száradt ruhákat, mielőtt bevinnénk őket a lakásba!

Cikkünkben csak a kerti poloskákkal foglalkoztunk, melyek valóban ártalmatlanok az ember számára. Az ágyi poloska viszont kellemetlen csípéseket tud okozni, ha megjelenik otthonunkban, így ellenük boltokban kapható csapdákkal vagy – nagymértékű elszaporodásuk esetén – szakember segítségével tudunk védekezni! 

(fotók: canva.com)

search icon